"DECI IZMIŠLJAJU DIJAGNOZE, LUDI SMO KOLEKTIVNO" Šta su majke spremne da urade da bi produžile porodiljsko bolovanje?

Na društvenoj mreži Tviter poveo se "rat" zbog žena koje su zbog produženja porodiljskog bolovanja spremne da namerno iscrpljuju decu

Porodica
18:08h Autor:
"DECI IZMIŠLJAJU DIJAGNOZE, LUDI SMO KOLEKTIVNO" Šta su majke spremne da urade da bi produžile porodiljsko bolovanje?
Šta mame u Srbiji rade kako bi produžile porodiljsko bolovanje?, Foto: Shutterstock

Na društvenoj mreži Tviter povela se rasprava o zlopupotrebi porodiljskog bolovanja, a sve je počelo tako što je jedna žena iznela svoje mišljenje šokirana činjenicom da pojedine mame iscrpljuju svoju decu koja pred komisijom treba da budu, nervozna razdražljiva i uplakana, da bi na taj način produžile bolovanje.

Porodiljsko bolovanje otvara se neposredno pre termina predviđenog za porođaj. U pitanju je posebna vrsta odsustva, koja se dodeljuje radi porođaja i oporavka porodilje pre povratka na posao.

    Porodiljsko bolovanje otvara se neposredno pre termina predviđenog za porođaj
Porodiljsko bolovanje otvara se neposredno pre termina predviđenog za porođajfoto: Shutterstock

Porodiljsko bolovanje i bolovanje radi nege deteta zajedno traju godinu dana.

Trajanje odsustva se može produžiti u slučaju bolovanja radi posebne nege deteta, kada odsustvo može da traje duže, u zavisnosti od potreba deteta.

Ovu situaciju mnoge porodilje koriste i smišljaju načine da produže porodiljsko bolovanje, a nije retka situacija da mame to rade na pogrešan način.

Baš ovu temu je na svom Tviter nalogu pokrenula jedna korisnica koja je napisala:

- Ali majke koje dele savete kako dete namerno dovesti u podraženo stanje (ostaviti gladnog, nenaspavanog, uzeti cuclu…) pred komisiju za produženje porodiljskog. Podrška ženama koje se vraćaju sa porodiljskog je loša. Mora da se menja. Rizikovanje traume svom detetu nije način.

Komentar majke koja osuđuje produžavanje bolovanja
Komentar majke koja osuđuje produžavanje bolovanja foto: Printscreen/Twitter

Ubrzo je usledio odgovor žene koja smatra da je to potpuno nelogično i nemoguće.

- To je glupost, zbog toga ne pridužavaju... samo zbog posebnih dijagnoza, napisala je jedna mama, na šta se druga nadovezala:

-Pedijatar lično mi je nudio tu opciju. Na stranu što sam jedva čekala da se vratim u nke druge teme, ma koliko uživala sa bebom. Podrške nema, počevši od radnog vremena jaslica, koje je često kraće od radnog vremena majke.

Komentari su se nizali na Tviteru
Komentari su se nizali na Tviterufoto: Printscreen/Twitter

Bilo je i žena koje su se šokirale saznanjem da su pojedine mame spremne da izgladnjuju i "maltretiraju" svoju decu da bi produžile svoje porodiljsko bolovanje.

- Preneti ženama da je moj nasmejani mališan koji je komisiji tapšao dobio 3 meseca produžetak, jer je komisija gledala izveštaje lekara, a ne raspoloženje deteta. Kakvi glupsoni od ljudi, svašta baš - prokomentarisala je još jedna korisnica ove mreže, pričajući svoje iskustvo u nameri da dopre do mama koje šire pogrešne savete.

Mnoge žene na Tviteru su odudile ovaj potez
Mnoge žene na Tviteru su odudile ovaj potezfoto: Printscreen/Twitter

Bilo je i pojedinaca koji su iznosili svoje jako kritikujuće stavove. Gde su se osvrnuli na majke sa decom sa stvarnim i teškim problemima koja se bore za svoja prava. U odnosu na njih, jedna Tviter korisnica tvrdi da mame koje pokušavaju da zloupotrebe položaj nakon porođaja, treba da se srame i da se "boje" za svoju budućnost, jer je to što rade veoma sramotno.

- Kako se samo ne boje Boga, karme, univerzuma... u šta god da veruju? Neke žene čija deca stvarno imaju smetnje i probleme ne mogu da se izbore za svoja prava, a neko izmišlja deci dijagnoze, stvarno smo oboleli kolektivno.

Žene su mahom zgožene na šta su pojedine majke spremne
Žene su mahom zgožene na šta su pojedine majke spremnefoto: Printscreen/Twitter

Sa druge strane bilo je i onih koje su pokušale da oprvdaju ili bar donekle razumeju majke koje rade ovakve stvari.

- Zvuči užasno, ali za neke majke je delima: dete će mi biti neraspoloženo i plačljivo dva sata (dešava se ponekad nenamerno, ne znam kakve velika trauma može od toga da bude) ili povratak na posao gde majku čeka otkaz ili nema ko da joj čuva dete dok ne prespoji do polaska u vrtić, prokomentarisala je jedna korisnica ove društvene mreže.

Pojedine su probale da objasne razloge
Pojedine su probale da objasne razlogefoto: Printscreen/Twitter

Mnogi su se na kraju složili da cilj nikako ne može da opravda sredstvo i da su ovakvi postupci nedopustivi, jer svesno dovođenje deteta do plakanja i neraspoloženosti može samo da ima loše i traumatične posledice po njega.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs