svekrva i snaja

AKO IMATE PROBLEMA SA SVEKRVOM URADITE SLEDEĆU STVAR: Najbolji savet ikada koji možete dobiti

Odnos snaje i svekrve zna da bude veoma komplilkovan i napet, a glavna stvar je da naučite da postavite granice

Porodica
11:54h Autor:
AKO IMATE PROBLEMA SA SVEKRVOM URADITE SLEDEĆU STVAR: Najbolji savet ikada koji možete dobiti
Foto: Shutterstock

Ne postoji komplikovaniji porodični odnos od donosa svekrve i snaje. Žene koje sa muževljevom majkom imaju iskren i harmoničan odnos prave su srećnice, ali one su u manjini. Mnogo je češći slučaj da se snaja suočava sa ljubomorom, nepoverenjem, preteranim kritikovanjem i mešanjem svekrve u sve - od pravljenja ručka, sređivanja kuće do vaspitanja dece i svakodnevnog života.

Pre nego što vi, kao snaja, okrivite svekrvu za loš odnos, pokušajte da se stavite na njeno mesto i da je razumete, pogotovu ako imate posla sa posesivnom majkom. Odgajala je sina, brinula o njemu celog života, bila jedina žena u njegovom životu a onda se pojavila neka devojka i zauzela njeno mesto. Posebno je teško ženama koje su ceo život bile samohrane majke. Mnoge strah od usamljenosti tera da zauzmu odbrambene pozicije i na ponašanje koje bi retko ko mogao da toleriše.

svekrva, svekrva i snajka
foto: Shutterstock

Ono za šta prvo treba da se izborite jeste odvojen život, tj. da vi sa mužem imate svoj dom. Mnogo je lakše živeti u harmoniji sa svekrvom ako ne morate svaki dan da provodite zajedno i da donosite zajedničke odluke koje se tiču domaćinstva. Nemojte podleći nagovorima muža koji govori o majčinoj usamljenosti i bespomoćnosti. Ako jednom popustite i napravite ustupke, to će se uvek od vas očekivati. Budite nepokolebljivi! Oko ovog pitanja morate da se složite s mužem, inače od toga nema ništa.

Kada ste uspeli u nameri da živite odvojeno, lakše ćete odrediti kojim danima ćete se viđati i koliko dugo će posete trajati. Kad ste zajedno, posvetite svekrvi pažnju, trudite se da uspostavite odnos poverenja. Strpljivo i pažljivo slušajte sve njene savete, čak i ako ih nećete poslušati, pa će se ona osetiti važno. Dajte joj komplimente, kupite nešto što voli. Postepeno će početi da pokazuje svoje simpatije prema vama.

Svekrva
foto: Shutterstock

Poseban problem može da nastane ako vam ona pokloni nešto, pomogne novčano i onda očekuje da joj se na neki način odužite za to. Morate da postavite granice. Vi ste sada odgovorni za svoju porodicu u svakom smislu pa i u novčanom. Ne očekujte da vam roditelji pomažu, a ako pomognu, vratite dug. Takođe, roditelji nisu dužni da vam stalno pomažu oko čuvanja dece. Tj. ne možete to od njih stalno očekivati jer osim što su stariji, imaju svoje potrebe. Ako kažu da ne mogu, nemojte da se ljutite.

Najteže u odnosima sa muževim roditeljima je kako postaviti granice. Ponekad svekrva jednostavno ne želi da shvati zašto ne može da poseti sina kada joj se prohte. Svađe će ovde verovatno biti neizbežne, jer vi ne želite da se ona pojavi na vratima u 7 ujutru ili u vreme kada ste planirali negde da izađete. Morate braniti svoje mišljenje i ljubazno joj reći da bi pre dolaska trebalo da se najavi. Ako se naljuti, nemojte se obazirati. Imate pravo na svoju privatnost, na svoj ritam života. Ona mora da shvati da je u vašoj kući gost i da to nema veze s ljubavlju niti s poštovanjem. Vi, tj.vaš muž i vi određujete pravila u svojoj kući koja svi ostali treba da poštuju. Neophodno je da se oko ovoga složite s mužem. Isto tako, treba jasno da joj stavite do znanja da se ne meša u način na koji vaspitavate decu ili gde idete na odmori i kako trošite svoj novac. Međutim, ako je muž stao na stranu majke, izgubićete ovu bitku i verovatno sve naredne jer on nema svoje ja i svoje mišljenje i ne ume da joj jasno stavi do znanja da preteruje. Možda čak misli da vi sve preuveličavate. Takvog čoveka teško ćete otrgnuti od dominantnog uticaja majke, nažalost.

Par, Majka, Porodica, Svađa, Svekrva
foto: Shutterstock

Na kraju, ali ne i najmanje važno, pokažite svekrvi da nećete zauzeti njeno mesto u životu svog sina. Ne prisiljavajte ga da bira između vas i nje, ne mešajte se u njihov odnos dok god to ne ugrožava vaš brak. Budite pametna i razumna žena. Kada vidi koliko volite njenog sina, promeniće svoj stav.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs