Neverovatna priča

1973. GODINE OVA ŽENA SE IZBORILA ZA PRAVA NA ABORTUS: Danas o njoj priča ceo svet! (FOTO)

Vest dana, decenije je da je Vrhovni sud Amerike poništio presude Džejn Rou protiv Henrija Vejda iz 1973. godine - Poništenje znači da abortus neće automatski postati ilegalan u SAD

Porodica
22:03h Autor:
Džejn Rou ili Norma I. Mekorvi, Foto: Profimedia

Sigurno se pitate kakav je to zakon "Rou protiv Vejda" koji je ovih dana poništen u Americi?

Evo o čemu se radi:

Sudski proces Rou protiv Vejda datira iz 1973. godine. Nakon ovog slučaja o kojem je odlučivao američki Vrhovni sud, u SAD je legalizovan abortus iz bilo kojeg razloga do perioda kada fetus može preživeti bez majke (najčešće do sedmog meseca). Nakon sedmog meseca pobačaj je bio dozvoljen u slučaju životne ugroženosti trudnice. Slučaj spada u najkontroverznije sudske procese u istoriji Vrhovnog suda.

1 / 5 Foto: Profimedia

Džejn je pomoć potražila kod advokata Sare Vedington i Lindi Kofi koje su neposredno pre tooga diplomirale na "University of Texas Law School". Zahtev advokata bila je dozvla za abortus koji je tada bio dozvoljen samo u posebnim okolnostima.

Vrhovni sud je 22. januara 1973. doneo odluku u korist Džejn Rou. Porota je glasala 7:2.

Prema odluci Vrhovnog suda, trudnoća je podeljena na tri dela, pa je u skladu sa tim odlučeno sledeće:

  • tokom prva tri meseca trudnoće savezne države ne mogu zabraniti abortus, već odluku o abortusu moraju da prepuste trudnici.
  • tokom druga tri meseca države mogu da zabrane ili regulišu abortus, ukoliko je to potrebno radi očuvanja života trudnice.
  • u poslednjem tromjesečju trudnoće države mogu regulisati ili čak zabraniti abortus u interesu očuvanja prenatalnog života, osim ako je abortus neophodan radi očuvanja života majke, navodi thoughtco.com.

Norma je na kraju odlučila da rodi izjavivši da tokom sudskog procesa nije bila dovoljno informisana o pojedinostima postupka i da nije znala šta je zapravo abortus, kao i da ne bi učestvovala u svemu da je znala istinu.

Kako piše "Indeks hr", Preminula je 2017. u 69. godini u centru za pomoć u Teksasu. Navodno je na samrti rekla da nikada u potpunosti nije podržavala pokret protiv abortusa. U dokumentarcu "AKA Jane Roe", izjavila je da je bila plaćena da kaže određene stvari.

Norma je 1981. postala aktivistkinja u Nacionalnoj organizacijj za žene u Dalasu. Sarađivala je sa udruženjima koja su podržavale abortus. Sredinom 90-ih godina pridružila se grupama koje su se borile protiv pobačaja. Zapravo, podržavala pobačaj niti se borila protiv abortusa, već je smatrala da bi prekid trudnoće trebalo da bude dozvoljen tri meseca nakon začeća.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...