Obratite pažnju

KAKO DA USREĆIMO OSTARELE RODITELJE: 5 praktičnih saveta!

Vreme je da uradite nešto dobro za svoje stare roditelje - jer je to jedino veliko dobro delo

Porodica
Autor:
KAKO DA USREĆIMO OSTARELE RODITELJE: 5 praktičnih saveta!
Foto: Shutterstock

San svake osobe je da doživi starost i u potpunosti uživa u životu, shvatajući da se možete osloniti na svoju decu. S druge strane, želja svakog deteta je da bude u stanju da izdržava svoje starije roditelje kada više nisu sami sebi dovoljni. I taman kada dođe do ovakve promene uloga, postavlja se pitanje: kako usrećiti svoje ostarele roditelje.

Evo pet saveta kako da naučite da brinete o onima koji su nekada brinuli o vama:

1. Ohrabrite ih

Morate da shvatite da je za zdravo telo i um, najvažnije kretanje. Svaka aktivnost je korisna za naše voljene roditelje! Kada ostarimo, glavni problem je šta da radimo sa telom umom. Stoga su podsticaji fundamentalni. Od susreta sa prijateljima, do posete novim mestima, šetnje na svežem vazduhu. Ponekad nije potrebno mnogo truda da se roditeljima ulepša dan i da ih okupirate lepim okolnostima tokom barem jednog dana. Mali gestovi ponekad čine veliku razliku.

2. Budite baš, baš strpljivi prema njima

Kao što znate, starost svakoga čini razdražljivijim. Međutim, najčešća greška je što se deca nikad ne stave u njihovu kožu. Ponekad to može biti teško, ali vredi razmišljati na sledeći način: „Kako bih se osećao u njihovom okruženju: bez svakodnevnih obaveza, sa telom punim dosadnih bolova, sa malo energije, bez društvenog života?“ To je važan poduhvat, ali kada shvatimo fazu u kojoj se nalaze naši voljeni roditelji, lakše nam je da razumemo i odamo priznanje trenucima frustracije ili naizgled nerazumno lošeg raspoloženja.

3. Kreirajte pravu dnevnu rutinu

Još jedan telefonski poziv, još jedna poseta, čak i ako je kratka, može da napravi veliku razliku. Održavanje kontakta (telefonskog i fizičkog) prenosi sigurnost, blizinu; to znači: "Mislim na tebe, meni je stalo do tebe." Saznanje da su stari ljudi i dalje važan deo života njihove dece pomaže im da žive i osećaju se bolje u vezi sa svojim životnim uslovima, koje nije uvek lako prihvatiti. Ponekad je dovoljan samo telefonski poziv ili tekstualna poruka (zahvaljujući modernoj tehnologiji koja nas je dodatno približila).

4. Prihvatite pomoć spolja bez osećaja krivice

U početku, za neke, ideja da dobiju pomoć od nekoga „van porodice“ mogla bi predstavljati pretnju, poraz ili čak neku vrstu nesposobnosti da ispune svoje obaveze deteta. Prihvatanje pomoći spolja ne znači napuštanje voljenih, to znači da im možemo pružiti potrebnu pomoć bez žrtvovanja sopstvenih i života naše dece i supružnika. Stoga, obraćanje spoljnoj pomoći, na primer, platite ženu koja će s vremena na vreme doći, oprati suđe, očistiti kuću ili skuvati ručak tvojim roditeljima je znak da volite svoje roditelje.

5. Pronađite pravu ustanovu za pravu negu

Lečenje veoma starijeg roditelja sa poremećajima samopouzdanja može biti izazovno, posebno kada postoji ogromna averzija prema lečenju. Kada smo suočeni sa fizičkim (i mentalnim) padom naših roditelja, najbolje rešenje da pronađemo duševni mir je potražiti pomoć od pouzdanih struktura koje mogu profesionalno da se nose sa ovim novim teškim stanjem.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs