SAVRŠENO ZAČINI NA DOHVAT RUKE

LAKE ZA ODRŽAVANJE I SVIMA USPEVAJU: 7 začinskih biljaka, koje možete da uzgajate u svojoj kuhinji!(FOTO)

Na ovaj način uvek ćete imati sveže i prirodne začine pri ruci, bez imalo muke.

Porodica
Autor:
Foto: Shutterstock

Uzgajanje začina u kuhinji je odličan način da uštedimo na vremenu koje ćemo potrošiti za odlazak u nabavku, a o novcu i kvalitetu da i ne govorimo.

Isto tako, začini koje smo sami posadili su mnogo zdraviji od onih kupovnih.

Mnogi ljudi sanjaju o tome da u svojoj kuhinji posade začine koje će koristiti prilikom spremanja jela. Isto tako, začini i biljke će vam uvek biti pri ruci, i što je najbolje od svega, biće sveži.

Ovo su neke od jestivih biljaka koje slobodno možete uzgajati u svom domu, a njihov koren možete sačuvati i kasnije ponovo iskoristiti za presađivanje.

Korijander

Posadite korijander u malo veću saksiju i redovno ga zalivajte. Sadnice korijandera će se pojaviti u roku od nekoliko nedelja nakon sadnje. On može da poraste čak do 50 cm u visinu, zbog čega je bitno da mu obezbedite dovoljno prostora.

Korijander
Korijanderfoto: Shutterstock

Mirođija

Ako želite da uzgajate mirođiju kod kuće, imajte na umu da ona voli sunčevu svetlost, pa je ostavite na takvom mestu. Takođe je bitno da joj dodajete veštačko đubrivo dva puta mesečno.

Mirođija
Mirođijafoto: Shutterstock

Peršun

Dan pre sadnje stavite seme peršuna u činiju sa vodom. Peršun se sadi na 0,5 cm dubine i potrebno je da seme prekrijete sa malo zemlje. Posle toga sadnice stavite na tamno mesto i zalivajte ih svaki drugi dan. Kad porastu listovi, sadnice prebacite na neko mesto pored prozora.

Peršun
Peršunfoto: Shutterstock

Ruzmarin

Seme ruzmarina se sadi u vlažnu zemlju na 15 cm dubine. Seme će klijati oko mesec dana. Važno je da u tom periodu održavate zemlju vlažnom i da biljci obezbedite svež vazduh.

Ruzmarin
Ruzmarinfoto: Shutterstock

Majčina dušica

Za sadnju majčine dušice iskoristite lonac dubok oko 15 cm. Navlažite zemlju prskalicom za vodu i posadite nekoliko semena, pa ih prekrijte sa jednim centimetrom zemlje. Za razliku od korijandera, majčina dušica zahteva povremeno i umereno zalivanje.

Majčina dušica
Majčina dušicafoto: Shutterstock

Origano

Ova biljka nije zahtevna za sadnju, osim što joj je potrebno mnogo sunčeve svetlosti. Napravite rupu u zemlji dubine 0,5 cm i unutra postavite seme origana. Dok je biljka još uvek mlada, zalivajte je 3 do 4 puta dnevno. Već rascvetalu biljku zalivajte svaki drugi dan.

Origano
Origanofoto: Shutterstock

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...