Da li se sećate?

Ne znam kako smo preživeli mi, rođeni 60ih i 70ih godina prošlog veka: Tada su roditelji imali čudne vaspitne metode..

Suvišno je reći kako je život u prošlosti izgledao drugačije za sve, pa i za decu. Dovoljno je samo da se vratimo u šezdesete i vidimo kako se dinamika dečjeg odrastanja razlikovala od današnje

Porodica
Autor:
Ne znam kako smo preživeli mi, rođeni 60ih i 70ih godina prošlog veka: Tada su roditelji imali čudne vaspitne metode..
Foto: Profimedia

Trudne žene su pile i pušile

Trudna žena sa koktelom u jednoj i zapaljenom cigaretom u drugoj ruci, u današnje vreme bi bila veoma osuđivana. To nije bio slučaj tokom šezdesetih, jer tada se još nije dovoljno znalo o štetnosti ovih supstanci, a i duvan je bio promovisan sa puno entuzijazma. Smatralo se da je čak i veoma dobro da trudnica pije pivo.

Vožnja u kolima bez pojasa

Danas su deca tokom vožnje u posebnim sigurnosnim sedištima, ali šezdesetih nije bilo tako. Ne samo da nisu imala nikakav pojas, već su sedela na prednjem sedištu, a nekada i u krilu roditelja koji vozi.

Nesigurni kreveci

Kreveci iz kojih su deca mogla da ispadnu i zaglave glavu, bili su najnormalnija pojava tokom šezdesetih godina.

Trampolina bez zaštitne mreže

Iako je zabavna, trampolina može biti opasna, naročito ako nema zaštitnu mrežu koja sprečava da deca padnu i povrede se. Naravno, tokom šezdesetih, ovakve mreže nije bilo.

foto: Profimedia / Ilustracija

Samostalan odlazak u školu

Sada kada su roditelji previše zaštitnički nastrojeni, neobično je zamisliti da bi pustili decu da sami idu u školu od trenutka kada nauče put. Saobraćaj, stranci i drugi faktori bi sprečili sve roditelje, ali ne i one tokom šezdesetih.

U posetu kod drugara bez pratnje

Idem kod druga da se igram” izjava je koja bi danas sa sobom nosila dosta potpitanja, ali ne i šezdesetih, kada bi deca samo bezbrižno saopštila vest i odskakutala svojim putem.

Neprekidno žvakanje žvaka

Prezašećerene žvakaće gume bile su osnovna poslastica dece rođene u šezdesetim godinama. Takmičenje ko će naduvati veći balon takođe je bilo popularno.

Nezdrav doručak

Obično se sastojao od činije pune slatkih kukuruznih ili drugih cerealija. U slučaju da nisu bile zaslađene, svakako bi bile propraćene punom kašikom šećera. Kriška masti sa začinskom paprikom. Hm.... Ko bi danas svom detetu dao kašiku masti da pojede?

Vožnja bicikla bez kacige

Pasti sa bicikla i zaraditi koju modricu ili ogrebotinu bio je način da se brže nauči kako se vozi bicikl. Iako je danas nezamislivo da deca sednu na njega bez kacige, šezdesetih je bilo nezamislivo da je imaju.

Igranje napolju po čitav dan

Teško je zamisliti da u vreme kada se tehnologija munjevito razvija, deca žele da se igraju napolju. Ali, tokom šezdestih, to je upravo bio slučaj, i to bez nadzora odraslih. Kući dođeš na večeru, jer u vreme ručka nikad nisi gladan, jer ne želiš da prekidaš igru.

Zabava na plaži bez roditelja

Ostani tamo gde mogu da te vidim”, obično bi dobacili mama ili tata, dok bi se dete solidno udaljilo sa idejom da se brčka u plićaku i igra u pesku

Igranje po ulici

Žmurke, ledeni čikica, školice i druge igre, bile su aktuelne tokom šezdesetih godina. I to ne samo u parkovima, već i u manje prohodnim ulicama.

Povremene batine

„Batina je iz raja izašla” danas je neprihvatljivo tumačenje za vaspitanje dece. Šezdesetih je, međutim, lupanje po turu i pokoja čvrga bila sasvim prihvatljiva.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs