Obratite pažnju

Ovih 5 dečjih ponašanja su znak za uzbunu: Roditelji, reagujte na vreme!

Sledećih 5 situacija zahtevaju vašu pažnju

Porodica
11:56h Autor:
Ovih 5 dečjih ponašanja su znak za uzbunu: Roditelji, reagujte na vreme!
Foto: Shutterstock

Sva deca su sklona da krše pravila. Ona testiraju svet na svoj način i pokušavaju da pronađu granice koje ne mogu da pređu. Većina dečjih hirova i nestašluka su zapravo prirodan proces učenja.

Ipak, neka dečja naizgled bezopasna ponašanja mogu da znače nešto ozbiljnije.

Sledećih 5 situacija zahtevaju vašu pažnju:

1. Izbiranje hrane

Deca su često izbirljiva po pitanju hrane i određena jela odbijaju. To može da bude znak da dete ima emocionalne probleme. Naučnici kažu da se veoma izbirljivoj deci dva puta češće dijagnostikuje depresija i anksioznost u odnosu na decu koja jedu sve.

2. Osetljivost po pitanju odeće

Dete može da se žali da ga odeća pecka, svrbi... Mogu da odbijaju da nose neke stvari, dok druge ne žele da skinu, čak iako su pocepane... Sa druge strane, deca mogu da ne mare za vreme napolju i da insistiraju da nose kapu na ekstremnoj vrućini ili da skinu rukavice tek pošto skinu obuću... Roditelji misle da su u pitanju hirovi, što često i jeste istina, ali je ponekad znak povećane anksioznosti.

Svako dete je karma roditelja, ništa nije slučajno: Dobro pročitajte i shvatićete!

foto: Shutterstock

3. Koriste mobilne uređaje češće nego obično

Deca generalno uživaju da igraju igrice na telefonima ili kompjuterima, ali oni mališani koji pate od anksioznosti provode mnogo više vremena pred ekranom. Naučnici kažu da je zavisnost od tehnologije znak povećane anksioznosti i stresa, i da se takva deca verovatno plaše nečega.

4. Kukanje za novim igračkama

Veruje se da svako dete u jednom trenutku prođe kroz fazu kukanja i plakanja da im roditelj kupi novu igračku. Psiholog Ljudmila Petranovskaja kaže da ovo nije potpuno tačno. Normalno deca ne brinu o stvarima sve do tinejdžerskog doba. Do tada je njihov svet ispunjen. Ali, ako se roditelji često svađaju pred detetom oko finansija ili krive dete za troškove, može doći do toga da dete stvori model razmišljanja u kojem smatra da je svet mesto na kojem uvek nešto nedostaje i da se mora dobro potruditi da natera roditelje da nešto dobije.

To za njih postaje način da vide da li se roditelji brinu o njima. Ovo se "leči" tako što se stvari moraju vratiti u normalu. Dete treba da ima svoje "malo izobilje", ali ne onda kada histeriše i moli, već tek tako, kao znak pažnje i ljubavi.

5. Konstantno traže nove informacije

Prema psiholozima, ako dete stalno traži nove informacije i postavlja mnogo više pitanja nego inače, to je znak povećane anksioznosti. Pokušajte da saznate šta to plaši vaše dete i pokažite da ste spremni uvek da ga saslušate i da mu pomognete.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs