Da li se slažete?

Kada roditelji postaju najsrećniji: Nauka kaže - kad deca odrastu i odsele se!

Roditelji čija su odrasla deca napustila porodično gnezdo pokazuju i manje znakova depresije

Porodica
Autor:
Kada roditelji postaju najsrećniji: Nauka kaže - kad deca odrastu i odsele se!
Foto: Shutterstock

Većina roditelja kaže da im sinovi i ćerke donose veliku radost, ali većina dosadašnjih istraživanja upućuje na to da su deca istovremeno i veliki izvor stresa, teskobe i finansijskih briga.

Zanimljivi su rezultati najnovijeg istraživanja nemačkih naučnika koji pokazuju da deca čine roditelje srećnijima, ali tek pošto napuste roditeljski dom, piše Independent.

Tim naučnika s univerziteta u Hajdelbergu koji je vodio profesor Kristof Beker, otkrio je da su roditelji čija su odrasla deca napustila porodično gnezdo zadovoljniji životom i da pokazuju manje znakova depresije.

Oni kažu da se to može objasniti činjenicom po kojoj se u takvoj situaciji roditelji konačno mogu osloniti na sopstvenu odraslu decu koja sada mogu finansijski da im pomognu i eventualno brinu o njima, ako bude potrebno. Ta činjenica za roditelja ima velik značaj i baca u zaborav ranije stresne situacije iz razdoblja njihovog odgajanja.

Ko je i zašto najsrećniji?

Članovi nemačkog tima su od 55.000 ljudi starijih od 50 godina iz 16 evropskih zemalja tražili da ocene svoje trenutno zadovoljstvo životom ocenama od 0 (u potpunosti nezadovoljni) do 10 (u potpunosti zadovoljni).

Rezultati su pokazali da su odrasle osobe s odraslom decom u odnosu na one bez dece imale između 0,02 i 0,56 bodova više na postavljenoj lestvici.

U porodilištu sam imala cimerku: Njen muž joj je svaki dan donosio samo jednu stvar...

foto: Profimedia

"Kao što vidite, razlika i nije mnogo veća, ali treba imati na umu da se radi o hiljadama ispitanika. Dakle, premda deca možda i nisu najsnažniji pokretač sreće i životnog zadovoljstva, spomenuti podatak u globalu ipak ima veliki uticaj na njihov život", smatra dr Beker.

On i kolege su ustanovili i da su odrasle osobe koje redovno kontaktiraju s decom srećnije od onih roditelja s kojima deca i dalje žive u istom domaćinstvu, kao i od osoba koje nisu nikada imale decu.

Društveni kontakt je veoma važan

Rezultati njihove studije su pokazali da je s dobrobiti pojedinca i s izostankom simptoma depresije povezan i stabilan brak, a značajnu odrednicu u ostvarenju dobrobiti i sreće čini i mreža društvenih kontakata jer je veoma važno podeliti osećaje i misli s drugim ljudima.

Kada sve sumiramo, rezultati našeg istraživanja pokazuju da i društveni kontakti imaju značajnu ulogu u dobrobiti i održavanju mentalnog zdravlja starijih osoba. Supružnici, partneri i deca često su temelj dugoročnih društvenih kontakata kroz koje starije osobe dobijaju vrlo važnu socijalnu podršku, pokazala je studija čiji su rezultati objavljeni u časopisu Plos One.

"I premda rezultati o roditeljstvu mogu biti pomalo kontroverzni i zavise od životnog doba proučavane populacije, opšte je mišljenje da su društveni kontakti u starijoj životnoj dobi povezani s većim životnim zadovoljstvom i da je socijalni kontakt vrlo važan faktor dobrobiti svakog pojedinca", zaključili su nemački naučnici.

Dečije izjave o bakama: To je žena koja nema svoju decu, pa voli decu drugih ljudi!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs