Zaštitite ih

Evo zašto ne smete da terate decu da ljube i grle rodbinu!

Kako postupiti u situaciji kada rodbina i prijatelji bez pitanja prilaze maloj deci i ljube ih i grle

Porodica
14:50h Autor:
Evo zašto ne smete da terate decu da ljube i grle rodbinu!
Foto: Shutterstock

Znate onu situaciju kada dođe rodbina u posetu, pa svi porodično izađete ispred kuće da ih dočekate. Pa dođe do sveopšteg cmakanja i grljenja. U tim momentima deca imaju instinkt da se sakriju ili pobegnu. Pogotovo ako je došao neko koga retko viđaju.

U takvim situacijama nemojte nikad da ih primoravate da grle i ljube rodbinu. A rodbini objasnite da dete trenutno nije raspoloženo za grljenje i da u tome nema ništa loše. Neka dete čuje da ste na njegovoj strani, pa čak i ako babe i dede počnu da pričaju "kako više neće da dođu" ako im dete ne priđe da ih zagrli.

Evo zašto je bitno da dete ne terate da se ljubi i grli sa "strancima":

Neophodno je da dete samo formira telesnu granicu, pa će tako kasnije ako se nađe u situaciji da pomisli kako ne treba nekog da zagrli, čak i ako to neko traži reći odlučno "NE" ili će pobeći.

"Prisiljavati decu na dodir, koji sami ne žele, čini ih ranjivim prema zlostavljačima, koji su često iz najbližeg okruženja," kaže kolumnista Katja Hiter.

Poređenje osobe koja zlostavlja decu sa bakom koja želi da zagrli dete, je pomalo čudna i banalna ali veoma korisna.

Dete ne zna granice. Dete ne zna da uoči razliku između bake i mogućeg zlostavljača. Jednostavno, detetu je to moranje. Ono "mora" da istrpi poljubac žene koju ne viđe često, pa zašto onda da "ne istrpi" i dodir osobe koju ne viđa često...

Ako ga terate da poljubi i zagrli rodbinu koju ne viđa često, ono će kasnije protiv svoje volje da "istrpi" i zagrljaje osobe koja je mogući zlostavljač, piše sajt Econet.ru

Roditelji moraju da zaštite dete pa makar se cela rodbina naljutila na vas. Setite se samo koliko je vama bilo neprijatno kada su vas štipkale za obraze, ljubile i grlile nepoznate babe, tetke, strine...

Zašto je to potrebno vašem detetu?

Bez obzira šta vaša rodbina mislila, ali odbijanje da zagrle ili poljube rođake ne smatra se za loše ponašanje vašeg deteta.

Kako to objasniti rodbini

Najvažnije je da vas dete čuje da ste ga i vi podržali i da ste jasno rodbini rekli "Ne! On/ona ne želi da se poljubi i zagrli! Ne voli tu vrstu pozdrava!"

To "ne" je presudno za odrastanje deteta. Samo dete će u najranijem detinjstvu da nauči da "ne" znači "ne" i da ta reč ima svoju moć.

Kako bi izbegli poljubce i grljenje, dete može rodbinu da pozdravi rukovanjem ili posebnom vrstom rukovanja (tajno rukovanje) sa bližom rodbinom.

Osnovni zadatak roditelja je da nauči dete kako da se zaštiti. Pa makar to krenulo i od najnevinije stvari kao što je neželjeni zagrljaj i poljubac rodbine.

Stil.kurir.rs

Ako dete traži da mu kupite igračku "koju svi imaju": Kupite je odmah! Evo zašto!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs