Neprevaziđena

Modni trendovi koje je započela princeza Dajana: Dve decenije nakon šokantne smrti drži status muze! (FOTO)

Pravi primer modne ikone 

Trendovi
Autor:
Foto: Profimedia

Od stidljive dame odevene u pastelne tonove sa puf rukavima, sve do šik internacionalne modne zvezde, život voljene princeze od Velsa bio je epsko putovanje - u svakom smislu te reči, piše Elle.rs

 

Činjenica da Dajana zadržava svoj status muze dve decenije nakon šokantne smrti - govori o snažnom uticaju koji je napravila za života.

 

Njen ranije, ni malo sofisticirani izgled, često ogovaran u omalovažavan u modnim krugovima, postao je vrlo brzo pravi primer modno osveštene ličnosti, a danas je to opšte poznata stvar.


Tako je 2017. godine povodom obeležavanja dvadesetogodišnjice smrti princeze Dajane, evolucija stila pokojne princeze, bila je prikazana izložbom u Bakingemskoj palati pod nazivom Dajana: Njeni modni dnevnici.

 

Ne igram po pravilima. Kroz život me vodi srce, a ne glava: Ovako je govorila princeza Dajana! (FOTO)

 

 

Iako je u javnosti često bila prikazivana kao žrtva, po izložbi lako je bilo zaključiti da je Dajana zapravo bila veoma hrabra i samostalna žena.

 

Nakon svih oni neslavnih modnih početaka Lady D - uključujući i one famozne fotografije sa poluprozirnom suknjom u kojoj je uslikana Dajanina pozadina, princeza od Velsa odlučila je da uzme stvari u svoje ruke i potpuno ovlada materijom i dovede svoje modne kombinacije do onih legendarnih, takvih o kojima se i danas priča.

 

Cvetni dezeni, pantalone viskog struka, bluze sa visokim okovratnicima i mašnama oko vrata , sve to što je nekada Dajana nosila danas je zastupljeno u svim modnim trendovima. Čak je modna kuća ASOS pre koju godinu izbacila kolekciju koja je bila omaž upravo Lejdi Di, a pojedini dizajneri, kao što je recimo JW Anderson iznova nalazi inspiraciju u slavnoj princezi.

 

Međutim, postavlja se pitanje zašto je baš Dajana bila ta koja je imala toliko veliki uticaj na sve modne sledbenike, iako je čitava kraljevska porodica oduvek uživala pozitivne komentare svih modnih kritičara.

 

Baš kao što je to bio slučaj sa princezom Margaret, koja je bila nagrađena kao najstilizovanija ličnost kraljevske porodice.

 

Sad je našao da diže prašinu u javnosti: Princeza Dajana i slavni pevač bili više od prijatelja? (FOTO)

 

 

Možda je modnom uticaju Lejdi Di pomoglo što se je pojavila u trenutku kada su se događale velike promene kako u svetu medija, tablodnog novinarsta uopšte, i sam početak digitalne ere koji je doveo do toga da se sve događa mnogo brže i daleko masnovnije nego kako se to pre radilo.

 

Princeza Dajana je prostudirala sva kraljevka modna pravila, ali je obožavala da ih promeni nekim svojim hrabrim majstorskim potezima. Na primer, bila je prva žena iz kraljevske porodice koja je nosila pantalone na svečanim prijemima.

 

Volela je da nosi crne smokinge, koje su inače nosili muški pripadnici kraljevse dinastije samo kada su u žalosti. Iako vrlo eksperimentalna, Dajana je bila itekako poznata po svojim gala haljinama, a većina njih bile su sa potpisom dizajnerke Catherine Walker and Co, kojoj se princeza uvek rado vraćala.

 

Jedna od zapaženijih haljina nosila je naziv „Elvis dress“. Veoma smela haljina bez bretela, sašivena od bele krep svile ukombinovana sa bolerom izrazito visoke kragne koja je kompletno bila izvezena sa biserima i šljokicama. Bila je to jedna zanosna haljina koja je u tom trenutku pomerila stilske granice.

 

Princeza Dajana, dama u svakoj prilici: Otkriveno zašto je uvek nosila tašnicu uz sebe! (FOTO)

 

 

Tek nakon razvoda od princa Čarlsa, Dajana počinje da eksperimentiše sa dizajnerima koji nisu bili britanskog porekla, kao na primer plava haljina sa potpisom legendarog Giannia Versacea koju je nosila za fotografisanje naslovne strane Harpers’s Bazaara 1991. godine. Poznato je da je Dajana bila veliki humanitarni radnik, a još poznataija je njena izjava “Ja sam konj za rad, ne konj za garderobu.“

 

Govorila je i "Oblači se tako da ostaviš utisak topline i pristupačnosti“, što je bilo posebno izraženo kad god je odlazila u posete dečijim bolnicama. Plava haljina sa cvetnim desenom, dizajnera Dejvida Sizonsa iz 1988. godine, nazvana je "brižnom" haljinom, jer su je deca obožavala.

 

Sigurno više samu princezu Dajanu, ali pored nje svakako i njene haljine.

 

Princeza Dajana napravila propust na svom venčanju: Ovo joj je donelo nesreću u braku! (VIDEO)

 

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs