Trend broj 1

BUKLE JE NAJVEĆI MODNI HIT JESENI I ZIME: Evo kako da ga nosite kao prava Šanel diva! (FOTO)

Saznajte i kako se pravilno održava ovaj topli materijal, kako bi vam komadi od njega što duže trajali

Moda
Autor:
BUKLE JE NAJVEĆI MODNI HIT JESENI I ZIME: Evo kako da ga nosite kao prava Šanel diva! (FOTO)
Foto: Profimedia

Bukle se vratio u modu na velika vrata, što ni ne iznenađuje jer gotovo svi trendovi ove sezone imaju "buržoaski" prizvuk – pomislite samo na polo majice, plisirane suknje i pletene prsluk-pulovere, a sada je tu i pomenuta klasična tkanina. Zapravo, bukle nikada nije nestao s modne scene, ali sada se iz bakinog ormara preselio u garderobu gotovo svih modnih znalaca i influensera, i izgleda bolje nego ikada!

Što je zapravo bukle?

Bukle je teško povezati s kul ili opuštenom odećom, više je sinonim za elegantno i šik, baš kao i moda kakvu je kreirala legendarna Koko Šanel. Upravo je ona sredinom 50-ih učinila bukle vrlo trendi i modernom tkaninom kreirajući od nje kostim za žene, koji je i dan danas popularan.

Kratka jakna iz tog vremena i dandanas predstavlja jedan od prepoznatljivih komada te prestižne modne kuće. Na francuskom "bukle" znači nešto poput 'mašne' ili 'omče', što savršeno opisuje izgled tkanine. Satkana od niti sa sitnim petljama, koristi se za izradu kostima i gornjih delova odeće. Ova najpopularnija vrsta tvida tkana je grubom pređom koja stvara karakterističan izgled čvora.

Kako se kombinuje sa drugom odećom?

Da biste izbegli pomalo staromodan prizvuk, a dobili vrlo šik kombinaciju, kombinujte bukle s ležernim komadima. Trenutno popularne jakne od buklea kombinujte s farmerkama, strog izgled kostima od tvida ublažite omiljenim "kombat" čizmama ili obucite oversize kožnu jaknu preko haljine od buklea.

Komadi od buklea sa kojima ne možete pogrešiti svakako su sako, nosiv kao jakna u prelaznom razdoblju ili ispod kaputa za vreme hladnijih dana, i haljina, jer je ove sezone sve samo ne dosadna i klasična.

Za vrlo trendi i upečatljivu kombinaciju posegnite za kostimom od buklea koji ove sezone izgleda vrlo šik i izazovno – suknje su kratke, često na preklop, i odlično izgledaju uz visoke čizme, a sakoi s naglašenim dugmadima, obično oversize kroja, lako su nosivi i u brojnim drugim kombinacijama.

Praktična strana buklea

Ovaj materijal jako je prijatan i lepo greje, pa ne iznenađuje to što se vratio na modnu scenu baš pred zimske mesece. Toplina buklea skriva se u samoj tehnici tkanja: nepravilno isprepletene pređe stvaraju prilično gustu, pahuljastu tkaninu koja održava toplinu čak i za vreme najhladnijih dana. Upravo zbog toga je kaput od buklea sjajan izbor za jesen i zimu.

Kako pravilo održavati bukle?

Kao i za svaki komad odeće, preporučljivo je slediti uputstva na etiketi. Ako je vaš trendi predmet izrađen od sintetičkih vlakana, obično se može prati na 30 stepeni na programu za osetljivu odeću uz dodatak blagog deterdženta. Komade napravljene od vune najbolje je ipak odneti na hemijsko čišćenje.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs