Od modnog protesta do klasika za plažu

Istorija bikinija: Brižit Bardo napravila pometnju na ulicama Azurne obale, Ursula Andres postala seks simbol! (FOTO)

Početkom jula 1946. godine dizajner Luis Rear javnosti je po prvi put predstavio kupaći kostim u dva dela koji je nazvao bikini.

Moda
Autor:
Istorija bikinija: Brižit Bardo napravila pometnju na ulicama Azurne obale, Ursula Andres postala seks simbol! (FOTO)
Urusula Andres, Foto: Profimedia

Revija se održala na pariškom bazenu "Piscine Molitor", a novi je model nosila tada 19-godišnja plesačica Mišelin Bernardini. Prvi bikini je krasio print novina, a model sa tanga gaćicama svideo se i muškarcima kao i ženama - dizajner je primio više od 50 hiljada pisama fanova.

Mišelin Bernardini u prvom bikiniju

foto: Wikipedia / Micheline_Bernardini

Naziv dvodelnog kupaćeg kostima nije slučajan - Luis je smatrao da će ova inovacija biti jednako važna i bombastična kao i prvo testiranje nuklearnog oružja operacija "Bikini Atoll", koju su Amerikanci obavili nekoliko dana ranije. I zaista, nije pogrešio, međutim trebalo je da prođe još jedna decenija da svet u potpunosti prigrli bikini. Iako je bio efektan, tada neverovatno provokativan izgled ovog modela, kao i naziv koji je podigao mnogo prašine, doveli su do toga da je bilo zabranjeno nošenje bikinija na plažama širom Francuske, Italije, Portugala i Španije.

Brižit Bardo

foto: Profimedia

Popularizaciji ovog modela najviše je doprinela francuska glumica i modna ikona Brižit Bardo. Po prvi se put, seks simbol 50-ih i 60-ih godina prošlog veka, pojavila u bikiniju na Azurnoj obali tokom trajanja filmskog festivala u Kanu 1953. godine. Kasnije je dobila ulogu mlade Žulijete u filmu francuskog redatelja Rožera Vadima "I Bog stvori ženu", a ta joj je uloga ne samo donela svetsku slavu već je postala i katalizator za mišljenje da bikini ipak ima svoje mesto u garderobi tadašnjih žena.

Merlin Monro

foto: Profimedia

Nakon francuske glumice i Sedinjene Američke Države zauzele su svoj stav - u filmu "Niagara" iz iste godine holivudska diva Merlin Monro pojavila se u bikiniju, a usledile su i nikad zaboravljene scene Ursule Andres u prvom filmu o britanskom tajnom agentu Džejmsu Bondu "Dr. No". I glumica Rakel Velč dala je svoj doprinos u filmu iz 1966. "One Million Years B.C.". Sve navedene dame su postale primeri milionima žena i na kraju je bikini napokon pronašao svoje mesto krajem 60-ih godina prošlog veka.

Ursula Andres

foto: Profimedia

Ne moramo ni da naglašavamo da su danas bikiniji najpopularnija vrsta kupaćih kostima i stalni deo opreme svih devojaka koje se spremaju za letovanje. U ovoj sezoni mnogo je različitih trendova prisutno o kojima smo već pisali. Uz retro modele s gaćicama visokog struka, traženi su i bikiniji ukrašeni printom tufnica, dok influenserke biraju model na jedno rame, a žene koje vole klasiku nositiće jednostavne crne modele, kao i minimalističke modele s tankim naramenicama ali i bele kostime u maniru Ursule Andres.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs