Izaberite u kojoj varijanti vam je najdraži

Karo jesen: Dezen koji je osvojio svetske modne piste

Ovaj uzorak dominira u kolekcijama poznatih svetskih dizajnera a ako niste ljubitelj ovog trenda, odevnu kombinaciju osvežite karo detaljima
Moda
16:36h
Karo jesen: Dezen koji je osvojio svetske modne piste
Foto: Kurir

Trendovi dolaze i prolaze, ali neke stvari uvek iznova oduševljavaju ljubitelje mode. Jedan od njih je karo uzorak, koji je očarao i najeminentnija svetska imena poput „Gučija“, „Moskina“, „Stele Makartni“ i „Žila Sandera“, pa su mu posvetili pažnju u većem delu svojih kolekcija.

Krupni dezen

Hladnije vreme je idealno da se ovaj popularni dezen nosi na kaputima, suknjama, košuljama, ali i obući i torbama. Karo je ove sezone malo veći, dakle, na onaj sitniji zaboravite, a što se boja tiče, iako se nose smelije nijanse, dominira crna, koju u stopu prati crvena.

Efektnost karo dezena je zaista neverovatna, ali ga upravo iz tog razloga treba dozirati. Kariranu košulju, koja je trenutno najpopularniji odevni komad, možete kombinovati uz kožne suknje, uske farmerice i dobre kožne (bajkerske) čizme, a ako preferirate karirane kapute, ostatak odeće mora biti sasvim jednostavan. Ako se pak odlučite za kariranu haljinu, damska tašna u „Šanel“ stilu i elegantne salonke su pravi izbor.

A ako karo volite samo kao detalj, predlažemo da odeću osvežite obućom, torbom ili komadom nakita koji na sebi imaju ovaj motiv.

Mala istorija kariranog dezena

Ovaj dezen je bio „uniforma“ škotskih klanova, koji su se međusobno nadmetali ko će imati bolji dizajn. U 18. veku je punih 25 godina bio zabranjen, ali i dan-danas je ostao simbol Škotske. Sve do 19. veka koristili su ga samo muškarci. Tada ga je prihvatila i kraljica Viktorija i započeo je trend koji se proširio celim svetom. Prvenstveno je bio zaštitni znak aristokratije, međutim, dolaskom pank pokreta kreatorka Vivijen Vestvud uvrstila ga je u svoje kolekcije, što je bio pravi modni presedan.

Pravi trend kariranih košulja počeo je devedesetih godina prošlog veka popularizacijom ikona tog doba, poput Nirvane i Prl džema, koji su uvek bili u kariranim košuljama i pocepanim farmericama. Kurt Kobejn je na svom venčanju nosio upravo takvu košulju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs