Ako niste elita, ni ne pomišljajte da sedite na Pariskoj nedelji mode: Ovo je prava istina iza najglamuroznije nedelje

Pariska nedelja mode važi za jednu od najglamuroznijih nedelja u godini. Donosimo vam sve o tome.

Moda
15:09h
Ako niste elita, ni ne pomišljajte da sedite na Pariskoj nedelji mode: Ovo je prava istina iza najglamuroznije nedelje
Foto: Rick Gold / Capital pictures / Profimedia

Pariska nedelja mode, poznata kao vrhunac svetskog modnog kalendara, daleko nadmašuje samo predstavljanje kolekcija. Iza glamura i osvetljenih pista krije se složena organizacija i pažljivo isplanirani logistički poduhvat koji uključuje čitav grad.

Mnogi ne znaju da se ovaj spektakl ne odvija slučajno, već prema strogim pravilima i tradiciji koje čine Parisku nedelju mode jedinstvenim događajem u svetu.

Pariska nedelje mode je u sadašnjem formatu i organizaciji, nastala je tek 1973.godine.

U novembru 1973. Pariska nedelja mode je postalo crveno slovo u modnom kalendaru kada je prvi put održana. A nadgledala ga je Eleanor Lambert, osnivačica Nedelje mode u Njujorku.

Kendal Džener
foto: JM HAEDRICH / Sipa Press / Profimedia

Kako se organizuje Pariska nedelja mode?

Organizaciju ovog događaja vodi "Fédération de la Haute Couture et de la Mode"(srb.Federacija visoke mode i mode), institucija zadužena za koordinaciju sa dizajnerima, lokacijama i gradom Parizom.

Pripreme počinju mesecima unapred, a selekcija dizajnera nije samo stvar slave, već pažljivo biranih imena koja predstavljaju visokokvalitetni rad u svetu mode. Pored velikih imena poput Šanela, Diora i Luj Vitona, pažnja se posvećuje i novim dizajnerima, jer Pariz podržava kreativne mlade talente.

Takođe, postoji stroga selekcija brendova koji učestvuju, a nije lako biti uvršten u zvanični program. Potrebno je ispuniti određen uslove koje propisuje federacija, a ukoliko samo jedan ne ispunite, onda se tamo ne možete naći.

Revija
foto: Zeppelin / Avalon / Profimedia

Ko sme da dođe na Parisku nedelju mode?

Prisustvovanje revijama nije dostupno svima. Pozivnice su isključive, a samo određeni krugovi ljudi imaju pristup revijama. Ovo uključuje novinare, kupce, poznate ličnosti, stiliste i, naravno, influensere.

Međutim, čak i poznati influenseri ne dobijaju automatski poziv. Broj gostiju je ograničen, a svaki brend pažljivo bira koga će pozvati, često u zavisnosti od uticaja i broja pratilaca koji potencijalni gosti imaju na društvenim mrežama.

Ana Vintur
foto: ABACA / Abaca Press / Profimedia

Postoje li specifična pravila koje Pariz propisuje?

Pariska nedelja mode nije samo modna manifestacija, već i simbol prestiža za sam grad. Zbog toga postoje stroga pravila koja organizatori i gosti moraju da poštuju.

Grad Pariz se brine o očuvanju javnog reda i mira, pa je potrebno poštovati pravila vezana za dozvole korišćenja određenih javnih prostora. Lokacije za revije često su ikonični pariski spomenici i zgrade poput Luvra ili Grand Palea, a dozvola za njihovo korišćenje mora biti unapred odobrena. Takođe, zbog ekoloških pitanja, postoji sve veći pritisak da događaji budu održivi i da se vodi računa o smanjenju otpada i štetnih emisija. U suprotnom, slede kazne.

Postoje i određena opšta pravila koja se poštuju na reviji, takozvana "revijska etikecija"

Revija
foto: Tom Nicholson / Shutterstock Editorial / Profimedia

Posetiti modnu reviju, naročito tokom Pariske nedelje mode, predstavlja privilegiju i priliku da budete deo glamuroznog sveta mode. Međutim, kako bi događaj protekao u najboljem redu, postoji određeni bonton kojeg se treba pridržavati:

  • Dolazak na vreme – Tačnost je izuzetno važna. Kasni dolazak može poremetiti tok revije i omesti druge goste. Najbolje je doći 10-15 minuta ranije.
  • Odevanje s poštovanjem prema događaju – Modna revija je poseban događaj, pa se od gostiju očekuje da budu prikladno obučeni, u skladu sa stilom brenda koji organizuje reviju.
  • Nemojte koristiti previše telefon tokom revije – Iako je u redu napraviti nekoliko fotografija ili video snimaka, ne treba koristiti telefon previše. Glasni tonovi ili stalno fotografisanje može ometati druge posetioce.
  • Izbegavajte razgovor tokom revije – Modna revija traje kratko, obično 15-20 minuta, pa je važno biti tih i poštovati atmosferu. Razgovori mogu ometati doživljaj drugih gostiju.
  • Sedite na svoje mesto – Svaka revija ima strogo određena mesta za sedenje. Važno je poštovati raspored i ne zauzimati tuđa mesta.
  • Poštujte fotografe i kamermane – Ne smete blokirati pogled profesionalcima koji dokumentuju reviju, stajati ispred kamera ili prelaziti preko njihovog prostora.
  • Aplauz na kraju revije – Po završetku revije, pristojno je nagraditi dizajnera i modele aplauzom. Time se pokazuje zahvalnost za trud uložen u kolekciju.

Kako policija obezbeđuje ovaj spektakl?

S obzirom na to da je Pariska nedelja mode međunarodni događaj koji privlači hiljade ljudi, obezbeđenje je na najvišem nivou. Pariskoj policiji ovo nije samo rutinska operacija, već ozbiljan zadatak.

Organizuje se detaljna bezbednosna mreža koja uključuje prisustvo policije na svim ključnim mestima, kao i privatnih obezbeđenja angažovanih od strane brendova i modnih kuća.

Revija
foto: Tim Regas / SplashNews.com / Splash / Profimedia

Policija vrši kontrolu pristupa kako bi sprečila nepozvane osobe, obezbeđuje ključne tačke u gradu i održava red tokom događaja, koji se često održava u prometnim delovima Pariza. Posebne mere bezbednosti su usmerene na zaštitu poznatih ličnosti i javnih figura.

Kako se skupi toliki broj influensera na jednom mestu?

Pariska nedelja mode danas je postala i događaj u kojem influenseri igraju ključnu ulogu. Njihovo prisustvo nije samo stvar popularnosti, već su oni postali glavni medij za plasiranje modnih kolekcija u realnom vremenu.

Brendovi se oslanjaju na njihove moćne platforme na društvenim mrežama kako bi dopreli do što većeg broja potencijalnih kupaca. Influenserski angažmani planiraju se mesecima unapred, a mnogi od njih dolaze na poziv modnih kuća koje prepoznaju značaj njihovog uticaja.

Kara Delevinj
foto: David Fisher / Shutterstock Editorial / Profimedia

Naravno, boravak influensera u Parizu nije slučajan – često im se pokrivaju troškovi boravka, a neki dobijaju dodatne sponzorske ugovore tokom trajanja Nedelje mode. Mnogima je ovaj događaj ključna tačka u karijeri jer se u Parizu povezuju s velikim imenima i brendovima koji im mogu obezbediti dalji uspon u industriji.

Šta ovaj događaj znači za grad?

Pariska nedelja mode nije samo festival stila, već i važan ekonomski događaj za Pariz. Hoteli, restorani i luksuzne prodavnice beleže ogroman rast prometa tokom trajanja ove manifestacije.

Grad je domaćin hiljadama turista i profesionalaca iz sveta mode, a doprinos ekonomiji iznosi milione evra. S druge strane, za same Parižane, ovaj događaj može biti mač sa dve oštrice – užurbani saobraćaj, gužve i zatvoreni putevi često im otežavaju svakodnevni život. Uprkos tome, Pariz se ponosi svojom ulogom prestonice mode, a Pariska nedelja mode ostaje centralni simbol ovog statusa.

Ovo je događaj koji mnogo više od same mode – on definiše kulturu, luksuz, ali i transformaciju jednog grada u epicentar globalne pažnje.

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs