OVA FATALNA PLAVUŠA OSVAJA MODNI SVET: Jelena je jedina uradila neverovatnu stvar u Švajcarskoj koja je očarao mnoge

Jelena Zorić sigurnim koracima gradi svoju karijeru u modnom svetu, a revija koju je organizovala u posebnom zdanju je ostavila sve bez daha.

Moda
Autor:
OVA FATALNA PLAVUŠA OSVAJA MODNI SVET: Jelena je jedina uradila neverovatnu stvar u Švajcarskoj koja je očarao mnoge
Ko je Jelena Zorić koja osvaja modni svet?, Foto: Privatna Arhiva

Jelena Zorić je svetski priznata a našeg porekla modna dizajnerka koja živi i radi u Švajcarskoj. Upravo u ovoj zemlji je upriličila modni događaj u crkvi gde je prodefilovao konj. To se u modnoj industriji nikada nije desilo. U intervjuu za magazin "Stil" Zorićeva otkriva modne tajne domaće i svetske industrije.

Kakav je život i rad profesionalnih dizajnera iz Srbije koji žive i rade u inostranstvu, s obzirom na to da si ti primer modnog stručnjaka priznatog u svetu, a dolaziš sa naših prostora.

- Bilo je potrebno neverovatno mnogo truda i rada da bih kao stranac bila najpre primećena, a nakon toga i prihvaćena. Na internacionalnom nivou konkurencija je ogromna, mnogo je različitih stilova i inovacija,a trziste je dinamično. Nije lako sve to ispratiti i uklopiti se, a naročito izboriti se za svoje mesto pod suncem.

Jelena Zorić
foto: Privatna Arhiva

Razlikuješ se od kolega po specificnom QR dizjanu kodova koji su zaštitni znak kolekcije, zbog čega baš taj dizajn?

- Kada sam oldučila da se upustim u modnu industriju, moja vizija, zadatak i želja je budem primećena i autentična, a taj put je bio veoma težak iz razloga što u modi tokom istorije viđeno bezbroj dizajna koji se ponavljaju, malo je inivacija, u većini slučajeva se svodi na to da jedni druge kopiraju. Mnogo sam razmišljala šta bih mogla da ponudim svetu mode što jos nije viđeno, nešto autentično,jedinstveno, drugacije. Tako je rođena ideja sa QR kodovima, ideja koja otvara potpuno novu dimenziju. Ideja toliko jednostavna, a toliko beskonačna. QR kodovi koji mogu da se skeniraju i tako daju određenu poruku ili priču bukvalno oživljavaju modele, dajući im četvrtu dimenziju. Ulazimo u matriks mogućnosti, vrata koja otvaraju hiljadu vrata.Totalno nova dimenzija koja meni kao umetniku pruža novu dušu svakom modelu. To je postao zaštitni znak i mustra moje modne linije.

Da li je lakše uspeti u svetu ili u Srbiji?

- Srbija je svojevrsni fenomen, iako populaciono mala,prepuna je talentovanih dizajnera, tako da je za uspeh potrebno puno rada i truda. Sa druge strane u svetu je konkurencije toliko velika da je teško biti i primećen, a još teže dostići neki uspeh. Ljubav je neka poslebna emocija je raditi za svoju zemlju, a snovi i nešto sasvim drugo za svet. Važno je da se radi na pravi način.

Jelena Zorić
foto: Privatna Arhiva

Ti si jedina dizajnerka koja je modnu reviju upriličila u crkvi u Švajcarskoj. To je bilo prošle godine kada je manekenka ponela kreaciju, ali ga je prošetala na konju. Kako je to moguće da si dobila dozvolu za to?

- Dozvolu nije bilo lako dobiti. Skoro nemoguće jer su bezbednosni standardi u svajcarskoj veoma visoku. Presudno da dobijem dozvolu je bilo to sto sam imala čast da je model koji je jahao na konju ustvari jedan od najpoznatijih dresera za konje u svetu, Kenzie Dysli. Ona je na nekoliko minuta postala model i jahala je na svom privatnom konju. Tako da je sve bilo maksimalno profesionalno i bezbedno. I tako smo ušli u istoriju kao prvi koji tako nesto uradili. To je izazvalo veliku pažnju tamošnje javnosti, ali je sve prošlo kako treba. Dame iz svih krajeva tog dela Evrope su bile oduševljene kolekcijom na moje veliko zadovoljtsvo.

Jelena Zorić
foto: Privatna Arhiva

Moze li da se živi od mode?

- Apsolutno je moguće,ali je potrebno puno strpljenja , rada i ulaganja da se dođe do tog nivoa.

Susrećete li se u modnom svetu sa sujetom, nameštanjem kolega?

- Toga ima onoliko koliko im dozvoliš. Konkurencija je ta koja oživljava posao i tera te napred ka uspehu. Mene samo rezultati i fer plej zanima - zaključila je kreatorka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs