MODNA KUĆA GUČI OPET NA PREKRETNICI: Priča se da porodično prokletstvo udara jako i nakon 100 godina

Alesandro Mikele više ne radi za Guči, a ova modna kuća traži "svežu krv". Da li će to biti dovoljno da ovaj modni brend opet bude profitabilan? I šta se dešava sa prokletstvom kuće Gučijevih?

Moda
Autor:
MODNA KUĆA GUČI OPET NA PREKRETNICI: Priča se da porodično prokletstvo udara jako i nakon 100 godina
Porodica Guči, Foto: Profimedia

Kreativni direktor modne kuće Guči nije više Alesandro Mikele. Nakon sedam godina na čelu ovog modnog brenda, Alesandro Mikele odlazi, a šuška se da su u pitanju finansije.

Naime, sada rukovodstvo modne kuće Guči traži "svežu krv" da brend ponovo bude profitabilan. Priča se kako je Mikele hteo da uvede "snažnu promenu dizajna" za Guči, ali nije ispunio zahteve i sada mora da ode.

"Postoje trenuci kada se putevi raziđu zbog različitih perspektiva koje svako od nas ima. Danas se za mene završava jedno izuzetno putovanje, koje traje više od dvadeset godina, u kompaniji kojoj sam neumorno posvetio svu svoju ljubav i stvaralačku strast, " rekao je između ostalog Mikele obrativši se na Instagramu uz fotografiju na kojoj se poklanja publici.

Ko je Alesandro Mikele?

Alesandro Mikele ima 49 godina, a poslednjih dvadeset je proveo radeći za Guči. Prvih pet kvartala, zahvaljujući njemu Guči je samo zarađivao, a onda se desio sunovrat i ova modna kuća nije imala finansijske koristi, što je i razlog raskida saradnje.

Otac mu je bio tehničar u avio kompaniji, a majka je radila u filmskom studiju. Od malena su puštali Alesandra da se izražava kako želi, pa je tako on u dobi od 10 godina izblajhao svoju kosu.

Strastveni je kolekcionar raznih stvari, među kojima su veoma vredni primerci. On poseduje i 35 različitih primeraka knjige Alisa u zemlji čuda, drvene štapove za hodanje, 360 pari cipela, ali i recept za staru kolonjsu vodu koju za njega prave apotekari.

Deset godina je u srećnoj vezi sa Đovanom Atilom, profesorom Univerziteta u Rimu sa kojim živi u stanu napravljenom u prastaroj zgradi u centru Rima.

Tomu Fordu se otvoreno i javno divi, a za Guči je rekao da je "stara dama kojoj ne možeš odoleti".

Alesandro Mikele
foto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Svi skandali vezani za kuću Gučijevih

Iako modna kuća Guči više nije u vlasništvu porodice Guči, ipak vam donosimo priču o svim skandalima vezanim za Gučijeve:

Jedan od prvih skandala u porodici izazvao je Aldo Guči kada je 1986. osuđen na godinu dana zatvora zbog utaje poreza.

Aldo Guči koji je rođen 1905. u Firenci, a koji je preminuo 1990. u Rimu, sa suprugom Brunom Palombo pored ćerke Patrisije dobio je i sinove Đorđa, Paola (umro je 1995. godine) i Roberta, a ljubavnu vezu sa majkom svoje dece tajio je godinama, a njome se oženio tek četiri godine pre smrti.

O tome kako je skrivao vezu sa Brunom pisala je Patrisija u knjizi "U ime Gučija" koja je objavljena 2016. godine.

Njegova ćerka Patrisija danas ima 59 godina i živi u Švajcarskoj gde je završila prestižan "Aiglon" koledž, a iz prvog braka pored Aleksandre ima još jednu ćerku. Od drugog supruga Džozefa Rafala razvela se 2007. kada je, kako ona tvrdi, saznala za seksualno zlostavljanje koje je počinio. Negira optužbe ćerke vezane za nju i njenu majku.

Crna udovica porodice

Porodicu Guči je 1995. zadesila tragedija kada je ispred svoje kancelarija u Londonu ubijen Maurisijo Guči u 47. godini. Za organizovanje ubistva, osuđena je njegova bivša supruga Patricija Ređani (73) sa kojom je od 1973. do 1991. bio u braku i dobio ćerke Alesandru i Alegru.

Patricija je tokom suđenja dobila nadimak Crna udovica, a 2016. je puštena iz zatvora nakon što je odslužila kaznu od 18 godina zatvora zbog primerenog ponašanja.

Patricije Ređani Martineli, ćerke vozača kamiona i pralje, koju je svetska javnost upoznala nakon što se udala za naslednika čuvene porodice. Njen brak sa Maurisijem okončan je nakon što je on otišao na poslovni put sa kojeg joj se nikada nije vratio - zapravo ju je ostavio zbog mlađe žene. Sud joj je tokom brakorazvodne parnice dodelio godišnju alimentaciju od 500.000 američkih dolara. Nakon razvoda je obolela od tumora na mozgu. Pobedila je bolest.

Tokom suđenja za ubistvo Maurisija Gučija negirala je optužbu, ali je na sudu ispričala da je sanjala da angažuje nekog da ubije njenog supruga ističući da se radilo o fantaziji.

Njen dnevnik u kojem je pisala da nema zločina koji se ne može organizovati novcem, a gde je na dan ubistva zabeležila grčku reč "paradeisos" koja u prevodu znači sloboda... Sve ovo su bili aduti tužioca.

Osuđena je na 29 pa na 26 godina zatvora. Njene ćerke pokušale su da ponište presudu tvrdeći da je za sve kriva bolest njihove majke, ali to sud u Milanu nije uvažio.

Patricija je odmah nakon hapšenja pokušala da se obesi u zatvoru, a 2014. odbila je da služi kaznu u zatvoru otvorenog tipa rečima: "Nikada u životu nisam radila, pa neću ni sada. Radije bih plakala u Rols-Rojsu nego bila srećna na biciklu".

Tvrdila je da je više Guči od svih ostalih članova porodice, izdržavaju je ćerke koje su nasledile očev novac.

Maurisijo Guči bio je sin i jedno od šestoro dece Sandre Ravel i Rodolfa Gučija, jednog od petoro dece Aide i Guča Gučija koji je pokrenuo čuvenu kompaniju koja je tek decenijama kasnije zahvaljujući njegovom sinu Aldu Gučiju izrasla u globalni brend.

Aida i Gučo Guči u braku koji je trajao od 1901. do 1953. kada je on preminuo, dobili su ćerku Grimaldu i sinove Alda, Rodolfa, Enca, Uga i Vaska. Iza sebe su ostavili petoro unučadi.

Aleksadra Zarini
foto: Printscreen/ youtube/ Alexandra Gucci Children's Foundation

Aleksandra Zarini (35), praunuka osnivača modnog brenda Guči, podigla je tužbu protiv vlastite majke i bake zato što je u detinjstvu nisu zaštitile od očuhova seksualnog zlostavljanja. U tužbi je detaljno opisala kako ju je tadašnji očuh Džozef Rufalo počeo spopadati kad joj je bilo samo šest godina i kako je punih 16 godina morala trpeti njegove nasrtaje.

Tvrdi da joj se redovno go uvlačio u postelju, dirao je po grudima i genitalijama, trljao svoj penis o njeno telo. Kad bi noću začula zveckanje leda u čaši s viskijem, ukočila bi se u krevetu jer je to značilo da pijani Rufalo dolazi po novu rundu perverzija.

"Pokušale su pod svaku cenu izbeći ono što su smatrale skandalom koji bi mogao ocrniti ime Guči i potencijalno ih koštati milione."

Kako je navela, njena majka Patricija Guči i baka Bruna Palombo zataškavale su taj zločin. Ne samo da su znale što joj očuh radi, već su mu i pomagale. Na primer, Patroicija je dopustila Rufalu da njenu maloletnu kćerku snima golu u kadi, videokamerom.

Aleksandra kaže da ju je majka stalno tukla, vukla za kosu, katkad i davila, a u takvim bi situacijama Rufalo uskakao kao tobože zaštitnik i isprebijanu pokćerku “tešio” dodirujući je tamo gde ne sme. Ona tvrdi da su joj i majka i baka pretile da o svemu tome mora ćutati jer bi javna sablazan ugrozila njihove prihode, a to ih je više brinulo nego što će biti s detetom.

Mučno detinjstvo

"Pokušale su pod svaku cenu izbeći ono što su smatrale skandalom koji bi mogao ocrniti ime Guči i potencijalno ih koštati milione”, stoji u Aleksandrinoj tužbi protiv Džozefa Rufala (80), Patricije Guči (57) i Brune Palombo (82). Tužbu je podnela u Los Anđelesu, gde se najvećim delom odvijala ta gnusna drama.

Aleksandra je starija od dve kćeri što ih je Patricija rodila u braku s prvim suprugom, Santinom Losijem, trgovcem vinima iz Vicenze. Pošto se razvela od Santina, upoznala je američkog muzičkog menadžera Džozefa Rufala i s kćerima se doselila k njemu na Beverli Hils. Venčali su se 1993. i dobili dete, što Džozefa nije odvratilo od prljavih igrica s malenom Aleksandrom. Kad bi zaspala s majkom u krevetu, probudila bi se s rukom na očuhovom polnom organu.

Prema Aleksandrinim navodima, očuh ju je također podsticao na drogiranje. Istraumatizovana konstantnim zlostavljanjem, razvila je niz mentalnih poremećaja: opsesivno se kupala i tuširala ribajući kožu do krvi, čupala je kosu i u srednjoj školi pokušala samoubistvo. Kako je preterovala s kokainom i metamfetaminom, majka ju je poslala na odvikavanje, gde je kroz razgovore s terapeutima shvatila da je žrtva seksualnog nasilja. Tek u ranim dvadesetima usudila se prvi put reći mami i baki da će sve prijaviti policiji. Zapretile su joj da će je u tom slučaju razbaštiniti i izostaviti iz porodičnog nasledstva.

"Pa ti si se drogirala, niko ti neće verovati," rekla joj je Patricija Guči.

Volontira u dečjoj bolnici

I tako je Aleksandra ponovno ućutala. Strah od gubitka nasledstva suzbio je njenu potrebu da se oslobodi mučne tajne. U međuvremenu se udala i devojačko prezime Losio promenila u Zarini, finansijski se osamostalila, 2016. dobila dete, a lani je pretražujući internetom otkrila da Rufalo volontira u jednoj dečjoj bolnici u Los Anđelesu. Tada se u njoj prelomilo i krenula je u akciju. Najpre je podnela prijavu policiji u Beverli Hilsu, koja slučaj još istražuje, a njeni advokati su nedavno uložili tužbu te o svemu obavestili medije.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs