Važno

7 najgorih veštačkih materijala: Poliester, spandeks i akril izazivaju svrab, osip i crvenilo

Ovi materijali mogu da pogoršaju već postojeća stanja, zato dobro obratite pažnju na deklaraciju kada sledeći put odete u šoping

Moda
11:18h Autor:
7 najgorih veštačkih materijala: Poliester, spandeks i akril izazivaju svrab, osip i crvenilo
Foto: Thinkstock

Koža ne može da diše uz materijale od sintetičkih vlakana zbog čega se javljaju svrab, osip, a ponekad i kontaktni dermatitis. Ovi materijali mogu da pogoršaju već postojeća stanja, zato dobro obratite pažnju na deklaraciju kada sledeći put odete u šoping.

Poliester

Sintetički materijali ne odgovaraju osetljivoj koži. Najzastupljeniji među njima je poliester koji može da izazove osip, a u retkim slučajevima uzrokuje kontaktni dermatitis. Takođe, može da pogorša već postojeće ekceme.

Veštačka svila

Viskoza ili veštačka svila osim što je jeftinija od prave, uzrokuje niz kožnih problema među kojima su osip, crvenilo i svrab. Osetljivoj koži se preporučuju prirodni materijali koji su nežni za kožu, a i traju duže od veštačkih.

Kako da izdužite figuru pomoću 6 saveta koji dodaju centimetre damama sitnije građe pročitajte OVDE.

Pamuk

Iako je pamuk najbolji za osetljivu kožu, on lako upija deterdžent i omekšivač koji takođe mogu da prouzrokuju kožne alergije. Zato, ako kupujete odeću u second hand prodavnicama, treba nekoliko puta da je operete pre nego što je obučete.

Zaboravite na izbeljivač. OVDE saznajte kako da vam veš bude beo kao u reklami.

Spandeks

Sastoji se od sintetičkih materijala koje se priljubljuju uz kožu i ne daju joj da diše. Takođe iritira kožu i može da pogorša već postojeće kožne bolesti.

Vuna

Osetljivoj koži najviše odgovaraju prirodni materijali, poput organskog pamuka, kašmira, lana, konoplje i bambusa, ali bi trebalo izbegavati vunu. Ovaj materijal može da bude previše grub i da uzrokuje svrab, crvenilo i osip. Ne preporučuje se da je nosite direktno na koži, već je bolje da ispod džempera obučete majicu, koja će da spreči direktan kontakt.

Akrilna vlakna

Ova vlakna u kombinacijama s drugim materijalima stvaraju imitaciju vune, flisa i lažnog krzna. U kombinaciji sa drugim vlaknima su prijatnija za kožu, ali kao samostalan materijal, akril može da je iritira.

Najlon

Ovaj materijal koži ne dozvoljava da diše zbog čega se povećava rizik od osipa, svraba i crvenila. Upravo zbog toga se ne preporučuje za osetljivu kožu, kao ni ako imate ekceme jer može samo da ih pogorša.

Kako med može da vam pomogne u borbi protiv ekcema pročitajte OVDE.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs