KOJA VAM SE NAJVIŠE DOPADA?

VENČANICE SRPSKIH PRINCEZA NISU NIŠTA MANJE RASKOŠNE OD SVETSKIH: Ovako su izgledale na dan svog venčanja! (FOTO)

Od Drage Mašin do Ljubice Karađorđević.

Moda
21:18h Autor:
VENČANICE SRPSKIH PRINCEZA NISU NIŠTA MANJE RASKOŠNE OD SVETSKIH: Ovako su izgledale na dan svog venčanja! (FOTO)
Danica Karađorđević, Foto: Printscreen Youtube / SP Video

Draga Mašin

Prošlost i karakter Drage Mašin bili su čaršijska tema u Srbiji na početku 20. veka, ali na dan njenog venčanja sa kraljem Aleksandrom Obrenovićem na ulici su se pojavile hiljade građana koji su nosili njene slike i klicali joj. A ona je zablistala u venčanici od bele čipke sa brilijantskom dijademom na glavi.

„Venčanica kraljice Drage je izrađena od satena u boji slonovače, obilato pokrivena naborima i briselskim čipkama posutim štrasom, a karakterišu je visoka kragna koja zatvara vrat, saglasno tipu venčanih haljina koji je bio en vogue u poslednjim decenijama 19. veka. Dugačak šlep na venčanju su pridržavale dve devojčice „u seoskom ruvu rudničkog i beogradskog okruga”. Uz haljinu je išao i dugi beli veo koji je za glavu bio pričvršćen brilijantskom tijarom“, rekao je za RINU Aleksandar Marušić, direktor Muzeja rudničko-takovskog kraja.

Marija Karađorđević

Voljena srpska kraljica, uzor predane i brižne supruge i majke, sa kraljem Aleksandrom I Karađorđevićem verila se na svoj rođendan, 9. januara 1922. u Sinaji. Venčanje je održano 8. juna 1922. godine u Beogradu.

Nekoliko desetina hiljada ljudi je tog dana došlo u prestonicu da bi videlo suprugu svog vladara i prisustvovalo svadbenim svečanostima.

Mlada je bila odevena u raskošnu belu venčanicu sa dugim šlepom, piše rtk.co.rs.

Na tom šlepu bio je izvezen grb Srbije i Rumunije, rodne zemlje kraljice Marije, gde je venčanica i izrađena. Krasile su je zlatne trake koje su simbolisale zrake sunca kao lepe želje za budući život.

Od nakita Marija je nosila smaragdnu ogrlicu koja je bila poklon za veridbu, uz uparenu dijademu.

Danica Karađorđević

Nakon veridbe koja je proslavljena u Londonu tokom leta, u oktobru 2017. su u centru Beograda izgovorili sudbonosno „da“ Filip i Danica, sin prestolonaslednika Aleksandra Karađorđevića i ćerka čuvenog srpskog slikara Cileta Marinkovića. To je bilo prvo kraljevsko venčanje u Sabornoj crkvi od 1922. godine, kada se udala kraljica Marija.

Veliku pažnju izazvala je venčanica koju je nosila princeza Danica. Mlada je za jedan od najvažnijih dana u životu odabrala kreaciju Roksande Ilinčić. Srpska dizajnerka koja živi i radi u Velikoj Britaniji osmislila je haljinu koja je predstavljala spoj elegantnog i modernog sa tradicionalnim elementima, piše rts.

„Nestrpljiva sam da ponesem prelepu venčanicu koju je kreirala naša slavna kreatorka Roksanda Ilinčić, koja je kroz savršeni sklop prefinjenih materijala učinila da venčanica odiše mojim senzibilitetom i karakterom. Po svemu poseban stil Roksandinih kreacija bio je za mene presudan u izboru venčanice čiji sam dizajn prepustila njenoj viziji, ravnoj velikim savremenim umetnicima“, izjavila je pred svadbu Danica.

Poput velikih umetnika, Roksandina haljina je isklesana poput skulpture, elegantna i moderna, s elementima tradicije i onog savremenog, spajajući prošlost i sadašnjost u pravom kontekstu kraljevskih venčanja. Roksandina kreacija ostaće dugo zapamćena kao jedno veliko umetničko delo, dodala je princeza Danica.

Ljubica Karađorđević

Ljubica Karađorđević
foto: Profimedia

Princeza Ljubica, koja se nedavno porodila, sa princem Mihailom se venčala u Crkvi Svetog Đorđa na Oplencu u oktobru 2016.

Ona je odabrala venčanicu iz jednog domaćeg salona – ustručenu dugu belu, ukrašenu čipkom, sa raskošnim velom.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs