Aktivizam

KAKO JE BELA HADID DOŠLA U SREDIŠTE POLITIČKOG SUKOBA: I zašto sada svi peru ruke od nje... (FOTO)

Dok i jedna i druga strana ima šta da prokomentariše o Beli Hadid, ona kaže da ne želi rat, nego mir

Moda
16:57h Autor:
KAKO JE BELA HADID DOŠLA U SREDIŠTE POLITIČKOG SUKOBA: I zašto sada svi peru ruke od nje... (FOTO)
Foto: Profimedia

Otac sestara Hadid ponosni je Palestinac, a tu je ljubav preneo i na svoju decu. Bela se posebno ističe, ali sada ju je to koštalo mira. U Njujork Tajmsu o njoj, njenoj sestri i "snaji" objavljen je uznemirujući oglas.

Uredništvo jednog od najuticajnijih medija na svetu moraće dobro objasniti odluku da u svom štampanom izdanju objavi oglas koji prilično neskriveno poziva na linč slavnih sestara Hadid i pevačice Dua Lipe. Snažna Instagram platforma koja se bavi svetskim modnim pitanjima, najčešće u smislu kršenja autorskih prava kreatora, oštro je osudila i prozvala Njujork Tajms zbog grube objave. Diet Prada prozvala je Njujork Tajms zbog, kako kažu, uznemirujućeg oglasa kojeg su objavili na celoj jednoj stranici svoje publikacije.

O čemu se radi?

Njujork Tajms objavio je na celoj stranici oglas koji je zakupila organizacija "World Values Network". Organizacija je to, kažu na njihovim službenim stranicama, koja se bori za "širenje univerzalnih jevrejskih vrednosti u politici, kulturi i medijima". Na njihovoj veb stranici trenutno stoji poziv na odbranu Izraela od Dua Lipe te sestara Hadid. Sličan sadržaj objavili su i na zakupljenoj stranici Njujork Tajmsa.

Oglas u Njujork Tajmsu poziva Belu i Džidži Hadid te Dua Lipu da osude Hamas, koji poziva na drugi holokaust. Usto, uz fotografije devojkaka objavljen je i citat kojim Hamas poziva na borbu protiv Jevreja.

"Njujork Tajms, ovo je i suviše uznemirujuće. Ove žene nisu lice Hamasa, a oglas koji ste objavili to implicira. Mislili smo da ste bolji od toga da stavljate živote tri žene u opasnost, no onda smo se prisetili da ste uzeli novac i od Trampa te objavili reklamu koja je direktno uticala na pogrešnu osudu petoro afroameričkih tinejdžera, a koja je 1989. godine pozivala na njihovo smaknuće. Ako se ne sećate slučaja 'Exonerated 5', pročitajte nešto o tome tokom vikenda", napisali su iz Diet Prade, prisetivši se slučaja petorice mladića iz njujorškog Harlema, a koji su davne 1989. godine pogrešno osuđeni za silovanje i ubistvo devojke u tamošnjem Central Parku. Mladići su godine života proveli u zatvoru, sve dok ih DNK dokazi nisu nepobitno oslobodili krivice. Najbolje godine života nevini su proveli u zatvoru, velikim delom zahvaljujući i stavu nekadašnjeg američkog predsednika, koji je u to vreme predlagao i smrtnu kaznu za mladiće. Njegov medijski proglas tada je objavio Njujork Tajms, a Diet Prada ga se u svetlu novih događaja prisetila.

Bela Hadid
foto: Profimedia

Kako su se mlade devojke našle u mučnoj priči o sukobu Izraela i Palestine?

Otac Bele i Džidži Hadid, slavni Mohamed Hadid, potomak je ugledne palestinske porodice. Mohamedova porodica se selila širom sveta, dok se na kraju nisu doselili u SAD. Tada je poznatom preduzetniku bilo 14 godina. Mohamed se tokom života istakao u unosnom biznisu s nekretninama, zaradio je bogatstvo i gradio svoj status bogataša kojeg je bogato američko društvo sjajno prihvatilo. Tekom dva braka dobio je petoro dece- od kojih su svakako najpoznatije Džidži i Bela Hadid, manekenke koje je dobio s Jolandom Hadid. Par je dobio i sina Anvara, inače dečka pevačice Dua Lipe, koja ovih dana zdušno stoji uz narod svog partnera.

Hadid je ponosan na svoje korene a ljubav je preneo i na svoju decu. Posebno Belu, koja se u Njujorku pojavila na protestu za slobodu Palestine. Nije prvi put da poziva na rešenje palestinskog pitanja, no jasno se ogradila kada je u pitanju pozivanje na mržnju i istrebljenje Jevreja.

"Želim da ovo bude jasno. Mržnja nije u redu, ni s jedne strane. Ne želim da slušam ljude koji govore loše stvari o Jevrejima. Ovo nije pitanje religije, ovo je pitanje slobode Palestine", napisala je nedavno na svom Instagramu uz video na kojem Berni Sanders govori da kritika desne izraelske politike nije antisemitizam.

Rabin Šmuli Botič, koji potpisuje oglas u Njujork Tajmsu, ne bi se složio.

Smatra da su sestre Hadid s Duom Lipom optužile Izrael za etničko čišćenje. Budući da se radi o najvećim svetskim influenserima, Botič smatra da sestre Izraelu nanose nemerljivu štetu. Dua Lipa zasad je jedina koja se oglasila o oglasu u Njujork Tajmsa- "Solidarno stojim uz sve potlačene ljude i odbijam bilo kakvu vrstu rasizma".

Bela Hadid najbrže je i najefikasnije dosad podelila i približila novim generacijama problem palestinskog pitanja. Reakcija jevrejske zajednice u SAD-u govori u prilog činjenici koliki kapital na društvenim mrežama sa sobom nosi mlada manekenka.

Bela je postala tema. Mnogima - i problem!

Naime, već se duže vreme šuška o problemima koje će najtraženijem imenu svetskog modnog posla doneti ovi javni istupi. Iako nije nigde potvrđeno, već nekoliko dana priča se da su Beli Hadid unosne ugovore otkazali Majkl Kors i Dior Bjuti. Iz Diora, doduše neslužbeno, stižu informacije da stoje uz Belu Hadid, koja je njihovo zaštitno lice od 2016. godine. Iako Dior nikada nije u poslovnoj strategiji imao zauzimanje političkog i društvenog stava, Bele se navodno neće odreći.

Duvaju li neki novi vetrovi koji će menjati i strategije moćnih, luksuznih brendova? Moguće. Luksuzni brendovi sve jasnije izražavaju podršku pokretima kao što su Black Lives Matter i Stop Asian Hate. No, jesu li otišli tako daleko da prihvataju da njihovo zaštitno lice postane ujedno i najglasniji glas Palestinaca? Zauzimaju li samim time stav Bele Hadid? Hoće li im njen društveni aktivizam akumulirati i poslovne gubitke? Koliko bi otkazivanje ugovora Bela Hadid u ovom trenutku nanelo štete glasovitim brendovima, posebno u kontekstu 'kulture otkazivanja' u kojoj živimo? Teško ćemo na sva ova pitanja dobiti jasne odgovore - teško bi se iko u ovom trenutku usudio otkazati Beli Hadid. Lepo lice sa stavom - i nemerljivim kapitalom na društvenim mrežama možda najbolje najavljuje nova vremena.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs