izaberite vama najplepšu

One su bile sinonim za lepotu, uspeh ali i tragediju: Izaberite jednu do 15 najlepših supermodela ikada! (ANKETA)

Njihova lica su nezaboravna, baš kao i njihova moć transformacije na modnim pistama i pred fotoaparatima najboljih svetskih fotografa.

Moda
09:04h Autor:
One su bile sinonim za lepotu, uspeh ali i tragediju: Izaberite jednu do 15 najlepših supermodela ikada! (ANKETA)
supermodeli, Foto: Profimedia

Zato ih ne nazivamo samo manekenkama. One su - supermodeli.

Na spomen tog izraza mnogima na pamet odmah pada zlatna generacija supermodela iz 90-ih ili pak imena koja čine novu generaciju supermodela.

I dok svet mode i dalje raspravlja o tome zaslužuju li, na primer, Kendal Jenner i Bela Hadid tu titulu, 15 žena u našoj galeriji s pravom je nose.

1. Američka lepotica pod imenom Suzi Parker jedna je od prvih supermodela.

foto: Profimedia

Omiljena muza legendarnog fotografa Ricčarda Avedona obeležila je 50-te godine prošlog veka, a Bitlsi su joj posvetili pesmu koja nosi njeno ime.

2. Britanku Džin Šrimpton magazine Tajm 2012. godine stavio je na listu najuticajnijih modnih ikona svih vremena.

foto: Profimedia

S dobrim razlogom - sve što bi ova lepotica obukla tokom svoje vladavine rasprodalo bi se u rekordnom roku.

Otkrio ju je poznati engleski fotograf Dejvid Bejli na jednom snimanju i Džin je oduvek govorila da svoju karijeru i uspeh duguje upravo njemu. Na vrhuncu karijere proglašena je ženom s najlepšim licem na svetu.

3. Loren Haton

U karijeri je pozirala za 40 Vogovih naslovnih stranica, od čega 27 američkih, ali baš ovu smatra najvažnijom od svih! Proslavila se prvo kao manekenka, a kasnije i u filmu "Američki žigolo" gde joj je partnera igrao - Ričard Gir.

foto: Profimedia

Ona je i dan danas u 76-toj godini veoma zaposlena. Naime, pre samo tri godine se slikala za specijalno izdanje italijanskog magazina Vog ali i je i šetala po pisti za neke od naprestižnijih modnih kuća.

4. Dženis Dikinson

foto: Profimedia

70-tih godina prošlog veka ona je bila poznata kao prvi - supermodel. Njen život su pratili skandali, droga ali i plastične operacije. Dženis je uspela da pobedi svoje demone i danas, sa 65. godina, ona je uspešna biznis žena, tv voditeljka i javno lice.

5. Margo Hemingvej

foto: Profimedia

Bila je visoka 180 cm. Njeni savremenici su je opisivali kao devojku sa „izuzetnim licem, sjajnom energijom i primamljivim imenom da, kad bi ušla u prostoriju, razgovor bi stao“. Kad biste se rukovali sa njom, imali biste osećaj da će vam zglob svakog trenutka naprsnuti. Bila je vedra, avanturističkog duha, željna društva i putovanja. Glumica i manekenka. Unuka pisca Ernesta Hemingveja. „Lice generacije“ – Margo Hemingvej. Preminula je sa samo 42. godine od predoziranja tabletama.

6. Kristi Brinkli

foto: Profimedia

Iako ima 65. godina, na izgledu bi joj pozavideele i mlađe devojke. Sigurni smo da nikada ne biste ni naslutili na osnovu njenog izgleda koliko ima godina. Ali njena karijera je počela mnogo ranije. Kristi je bila najpoznatija Američka manekenka osamdesetih godina prošlog veka i s pravom se nalazi na listi supermodela.

7. Iman

foto: Profimedia

Afrička lepotica i udovica Djevida Bouvija je tokom blistave karijere, bila je zaštitno lice i muza mnogih dizajnerskih brendova, a stvorila je i sopstveni, Iman Cosmetics. Danas, sa 65 godina, ona uspešno prkosi starenju i pokazuje da su godine zaista samo broj.

8. Paulina Poriškova

Ova plavooka lepotica je 1984. godine postala je prva žena iz središnje Evrope koja se našla na naslovnici "Sports Illustrated" izdanja za kupaće kostime.

foto: Profimedia

Lepa Čehinja Paulina Poriškova, top model koja je u 80-ima žarila i palila modnim pistama i naslovnicama prestižnim magazina poput Voga fantastično izgleda i u 50-ima, mada priznaje kako starenje pred očima javnosti nije nimalo ugodno.

9. Šeril Tigs

foto: Profimedia

Takođe jedna od prvih žena koje su smatrane supermodelom. Šeril je svoju slavu stekla u Americi gde je i rođena i krasila je brojne naslovne strane i editorijale 80-tih godina prošlog veka. Udavala se četiri puta, i ima troje dece. Danas, živi povučeno daleko od svetla reflektora.

9. Stefani Simor

foto: Profimedia

Čak i ako ranih 90-ih niste bili obožavatelj megapopularne rock grupe "Guns N' Roses", u sećanju vam je zasigurno ostala scena iz video spota pesme "November Rain" u kojoj dugonoga nimfa odevena u asimetričnu venčanicu polako korača prema oltaru i svom rok princu...

10. Kristi Tarlington

foto: Profimedia

Svojom harizmom osvojila je modni svet već sa 14 godina, a krajem osamdesetih sa čuvenim modnim magom Kelvinom Klajnom potpisala je ekskluzivni ugovor od šest miliona dolara i postala zaštitno lice celog brenda sa inicijalima CK.

Osamdesetih godina bila je deo čuvene petorke manekenki koje su vladale pistom i u šali izjavljivale da ujutru ne ustaju za manje od 10.000 dolara, a među kojima su bile Naomi Kempbel, Klaudija Šifer, Linda Evanđelista i Sindi Kraford.

11. Klaudija Šifer

foto: Profimedia

Ona je bila muza Karla Lagerfilda i žena za kojom i dalje uzdišu. Klaudija Šifer je karijeru započela sa samo 17 godina u jednoj diskoteci odakle je krenula u pohod na modne piste sveta. Iza sebe ima više od 700 naslovnih stranica i na stotine pređenih kilometara modnim pistama.

12. Naomi Kembel

foto: Profimedia

Supermodel sa najviše minusa kada je u pitanju ponašanje, ali to je sebi mogla da dopusti, s obzirom da i dan danas hara modnim pistama i što do danas niko nije bolje od nje nosio modele na modnoj pisti. Ne treba da spominjemo da je crna pantera više puta gostovala u muzičkim spotovima koji su obeležili celu jednu generaciju.

13. Linda Evanđelista

foto: Profimedia

Svima je poznato da je postojala manekenka koja devedestih godina prošlog veka nije ustajala iz kreveta bez 10.000 dolara - to je bila Linda!

14. Sindi Kraford

foto: Profimedia

Ona je danas uspešna poslovna žena, a krajem osa,desetih je zavela svet svojom bujnom kosom i mladežom iznad usana. Danas je njena ćerka ta koja vlada modnom scenom, a mama je tu da joj da savet ili dva.

(Stil.Kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs