Žena koja je srušila sva modna pravila

Mala crna haljina i kostimi od tvida: Modni izumi Koko Šanel na kojima smo joj i danas zahvalne!

Ona je pravi revolucionar kada je moda u pitanju. Zahvaljujući njoj žene su dobile više slobode da se modno izraze i eksperimentišu, odbacivši neudobne korsete

Moda
14:53h Autor:
Mala crna haljina i kostimi od tvida: Modni izumi Koko Šanel na kojima smo joj i danas zahvalne!
Foto: Profimedia

Pre tačno 136. godina rodila se Koko Šanel, žena koja je pokrenula novu modnu priču i dozvolila ženama da nose ono što je to tog perioda bilo ne zamislivo.

Neke od njenih izjava se i dan danas citiraju, a mi se prisećamo 7 sjajnih modnih izuma.

Bižuterija

Koko Šanel nikuda nije odlazila bez gomile lažnih bisera oko vrata, a upravo ona je počela da dizajnira bižuteriju. Izrađivala ju je od lanaca i perlica i nosila uz opuštene dnevne kombinacije. Želela je da omogući ženama da imaju lep nakit, ali po pšristupačnoj ceni, pa je tako došla na ideju da kreira nakit od bižuterije.

Ženske pantalone

Do pre 80 godina pantalone su bile rezervisane samo za muškarce, a Koko Šanel je to promenila zauvek. Smatrala je da žene moraju da imaju jednaku slobodu kao muškarci i da ih korseti i suknje fizički sputavaju.

Jednom fotografijom je razbesnela hiljade pratilaca: Poznata pevačica doživela oštru osudu javnosti!

foto: Profimedia

Ženski kostim

Kostim od tvida su joj se činiči idealnim za žene koje su posle Drugog svetskog rata želele da izgrade karijeru u dominantno muškom poslovnom svetu.

Kostime su, između ostalih, nosile Odri Hepbern, Grejs Keli i Džeki Kenedi.

Majica sa mornarskim prugama

Ona je mnoge inspiracije nalazila u svojoj domovini, pa je tako inspiraciju za majicu na mornarske pruge, takođe našla u rodnoj državi. Promatrajući francuske ribare u majicama sa belim i plavim prugicama sinulo joj je da bi takav jednostavan uzorak fantastično izgledao i na ženama.

Mislio sam da neću preživeti: Alek Boldvin iskreno o teškoj bolesti sa kojom se suočava!

foto: Profimedia

Preplanuo ten

Početkom 20. veka bleda put bila je u modi. Preplanula koža povezivala se sa nižom, odnosno radničkom klasom. A onda je Koko slučajno izgorela pod suncem na Francuskoj rivijeri. Kada se vratila u Pariz prijatelji su se divili njenom osunčanom tenu, pa su i sami počeli da se sunčaju. Tako je nekada omražena preplanulost postala simbolom bogatstva i lepote i trend koji još uvek nije isčezao.

Sin Klinta Istvuda se odrekao očevog prezimena: On me nikada ni u čemu nije podržao!

foto: Profimedia

Žersej

U njeno vreme ovaj udoban materijal koristio se samo za izradu muškog donjeg rublja. Za žene je to značilo potpuni preporod jer su do tada nosile samo krute i neudobne materijale.

Mala crna haljina

Želela je da napravi haljinu pristupačne cene koja će biti dostupna ženama iz svih društvenih slojeva, odnosno najširem tržištu. Haljinu koja će moći da se nosi na bezbroj načina i tako je nastala mala crna haljina, najpopularnija haljina na svetu. Kada je prvi put predstavljena 1926. godine, Vogue je pisao da će postati vrsta uniforme za sve žene i za sve ukuse. Gotovo 90 godina kasnije, mala crna haljina i dalje ima jednaku moć.

Posle Ibice, na redu je Azurna obala: Bahatost i neverovatno licemerje Megan Markl i princa Harija! (FOTO)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs