Da li ste znali?

Kada predugo nemate seks: Žene, evo šta se događa sa vašim telom!

Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće dovoljno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije, kaže dr Koper
Ljubav i zavođenje
10:18h Autor:
Foto: Thinkstock

Kada zapadnete u fazu da vam nije ni do seksa, vaše telo će vam posali neke jasne signale da mu to novonastalo stanje ne prija.

Gubitak libida

"Kod ljudi koji se suzdržavaju od seksa sa vremenom počinju da se osećaju tromo, a želja za seksom polako nestaje. Neki od mojih pacijenata to stanje opisuju poslovicom "Daleko od očiju, daleko od srca", kaže dr Sari Koper, sertifikovani seksualni terapeut.

Smanjena lubrikacija

Još jedna nuspojava, koja se prvenstveno odnosi na starije žene, jeste problem lubrikacije vagine nakon apstinencije.

"Mlade žene koje imaju 20 ili 30 godina, imaće dovoljno estrogena koji će osigurati da ta tkiva ostanu zdrava, elastična i podmazana za vreme apstinencije. Kod žena od 60 godina, jednom kad estrogen nestane, ne vraća se", kaže dr Koper.

Bolne menstruacije

U nedostatku seksualnih odnosa kod žena se pogoršavaju menstrualni bolovi.

"Materica je mišić, a mnoge žene za vreme orgazma zapravo doživljavaju kontrakcije materice što uzrokuje brže izbacivanje krvi. Grčevi se smanjuju, a menstrualna krv lakše izlazi iz tela. Takođe, može doći do povećanja nivoa endorfina što isto pomaže kod menstrualnih grčeva", objašnjava dr Robert Šnajder.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...