Visina glasa kao upozorenje

Šta se krije iza boje glasa?

Kanadski istraživači došli su do zaključka da su žene visokog glasa i muškarci dubokog glasa skloniji prevari
Ljubav i zavođenje
17:16h Autor:
Šta se krije iza boje glasa?
Foto: Shutterstock

Kada biraju partnera, žene smatraju da dubok glas muškarca znači da će varati. Muškarci, pak, misle da žene koje imaju visok glas, varaju češće, zaključili su kanadski istraživači.

Studija objavljena u časopisu Evolutionary Psychology zaključuje da smo se kroz godine naučili da se zaštitimo izbegavajući partnere koji bi potencijalno mogli da varaju.

"U terminu seksualne strategije, saznajemo da muškarci i žene koriste visinu glasa kao upozorenje na buduće prevare. Što je atraktivniji glas, visok za žene, nizak za muškarce, veće su šanse da će ta osoba varati", objašnjava Jillian O'Connor, glavna voditeljka studije.

"Razlog zbog kojeg visina glasa utiče na percepciju prevare, verovatno je povezanost između visine glasa, hormona i nevere", ističe David Feinberg, asistent studije i dodaje da muškarci sa više testosterona imaju dublji glas, a žene sa više estrogena imaju visok.

Povećan nivo navedenih hormona povezan je sa problemom prevare i istraživanja pokazuju da su neke osobe svesne te činjenice i da je moguće da ovu tehniku koriste u traženju idealnog partnera.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs