otvorenost u ljubavi

NISTE DUŽNI DA KAŽETE SA KOLIKO NJIH STE BILI U KREVETU! Evo šta da pričate, a kada da STAVITE RUKU PREKO USTA

Da li ćete i koliko novim ljubavima govoriti o starim vezama zavisi samo od vas. Iskrenost je iskrenost, ali prošlost je - prošlost. Budite pametni.

Ljubav i zavođenje
Autor:
NISTE DUŽNI DA KAŽETE SA KOLIKO NJIH STE BILI U KREVETU! Evo šta da pričate, a kada da STAVITE RUKU PREKO USTA
Šta reći partneru kada vas pita sa koliko njih ste spavali?, Foto: Shutterstock

Zavoleli ste se, veza ili brak su vam stabilni, živite srećno i zadovoljni ste životom. Ispričali ste se o detinjstvu, prijateljima, događajima i uvek ima prostora da se još upoznate. A onda, niotkud, što je ljubav među vama jača, partner počne da vas zapitkuje o nekadašnjim vezama. Najpre izdaleka i izokola - kako vam je bilo s drugima, šta ste s njima radili, gde ste bili... Onda pitanja postaju direktna: s koliko njih ste bili intimni, kakvi su bili u krevetu...

Seks Greške
foto: Shutterstock

Već ste mogli da uočite način na koji partner priča o bivšim vezama. To najviše govori o njemu samom. Ako su uvek drugi bili krivi za prekid, ako o njima ne bira reči, to nije dobar znak. Isto važi i za vas. Ako prećutite nešto zaista bitno, partner će to možda kad-tad saznati, što može biti pogubno za vašu vezu. S druge strane, kad mu se najiskrenije poverite, on nekada počinje opsesivno da razmišlja o vašim bivšim ljubavima i pojavljuje se takozvana retroaktivna ljubomora.

Seks Greške
foto: Shutterstock

Kako se u tom slučaju postaviti? Da li onome s kim ste u vezi treba sve ispričati o prošlosti, do detalja? Na prvi impuls odgovor je: da. Ali, razmislite. Vaš život je ipak samo vaš, i zapitajte se treba li ga nekom pružiti na tacni.

ŠTA TREBA REĆI?

Osobi s kojom ste u vezi obavezno treba reći u kakvom je stanju vaše zdravlje. Nijednu bolest ne treba kriti, a posebno je važno utiču li te bolesti na seksualni život i plodnost. Ukoliko joj to ne saopštite na vreme, kasnije se može osetiti prevarenom i izdanom. Ne treba insistirati na detaljima obostranih seksualnih istorija, ali bitno je priznati da li ste bolovali od polnih bolesti i jeste li ih izlečili.

Seks Greške
foto: Shutterstock

Ne morate reći s koliko njih ste spavali, ali ako ste bili vereni - da ne pominjemo brak ili decu, to je od presudne važnosti. Takođe bi partner trebalo da zna za vaše ozbiljne veze i zašto su se završile. Nije nevažno da li je kraj došao zbog prevare, finansijskih teškoća ili zlostavljanja bilo koje vrste. Poverite mu i svoje traume. Ima ih životnih, ali i seksualnih, pa ga o tome upozorite na vreme.

ŠTA NE TREBA DA KAŽETE?

Ne govorite šta je i kada u nekadašnjim vezama krenulo naopako. Naravno da ne želite ponavljanje grešaka iz prošlosti. Ako već morate da govorite šta se desilo, učinite to površno, bez detaljnih zalaženja u pojedinosti. Ni vaše seksualno iskustvo vas ne definiše kao ličnost, zato partner uopšte ne mora da zna tačan broj onih s kojima ste spavali. Ukoliko baš navaljuje, recite da ih je bilo dovoljno. To je sve.

Seks Greške
foto: Shutterstock

Nedostaju li vam bivši? Pitaće vas i to. Samo vi znate da li vas ponekad stigne nostalgija za starim vezama. Uvek odgovorite negativno jer sadašnjoj vezi možda nedostaje ono što ste imali u prošlosti. I ako od partnera tražite da učini za vas nešto posebno, nemojte mu reći da je razlog tome što ste na to navikli s drugima. Najzad, ako ste nekad nekom bili neverni i grize vas savest, to vaša nova ljubav ne mora da zna. Veliko je opterećenje za vezu kad jedan očekuje da bude prevaren. Ovo je osetljivo tlo, zato pazite gde stajete. I nikad, ama baš nikad, ni kad ste ljuti, ne govorite kako su bivši bili fantastični u krevetu! Sve i da jesu, to će partnera učiniti nesigurnim. A to najmanje želite, zar ne?

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs