Saveti koje morate poslušati

Drugi medeni mesec: Letovanje sa partnerom iz snova!

Da bi vam letovanje bilo pravi odmor i uživanje potrebno je da poslušate ovih sedam saveta i prilagodite se partneru
Ljubav i zavođenje
10:58h
Drugi medeni mesec: Letovanje sa partnerom iz snova!
Foto: Thinkstock

Kada odete na letovanje sa partnerom ili porodicom veoma je bitno da znate da vaši problemi neće ostati kod kuće. Bitno je znate kako da se prilagodite i takvim situacijama, partneru i deci i da od odmora napravite pravo uživanje. Donosimo vam sedam saveta koji će vam pomoći da doživite drugi medeni mesec na odmoru.

Zajednički odredite najracionalnije mesto i vreme

Odlazak na letovanje, bez obzira na to što ono služi za opuštanje, ima i svoju stresnu stranu. Za parove koji nisu na godišnjem celo leto, tih nedelju-dve zajedničkog odlaska na more, dragoceno je vreme koje treba dobro organizovati kako bismo dobili najbolji mogući spoj odmora i akcije. Zato dobro isplanirajte zajednički odmor – neka bude u vreme kad oboje imate najmanju gužvu na poslu kako kasnije niko ne bi trebao ispaštati, a takođe negde gde biste oboje želeli otići.

Na prvom mestu – dečje potrebe

Ako na letovanje idete sa malom decom, pronađite smeštaj prikladan deci (u protivnom ćete uzrokovati dodatni stres): što bliže plaži (po mogućnosti da možete brzo i lako doći peške do plaže), što civilizovanije mesto (bolje apartman gde imate sav komfor, kuhinju i kupatilo, nego npr. letovanje u kampu sa šatorom). Uvek u prvom redu razmišljajte – kako da olakšate sebi život, a ne kako da ga zakomplikujete. Takođe, unapred se pripremite na to da ćete letovanje provesti u brizi za decu, te se prilagođavati njihovom rasporedu jela, spavanja i sl. Ukoliko sami sebi želite biti na prvom mestu ili vam je 24-satna briga oko dece naporna, radije odlazite na letovanje sami, a decu ostavite kod bake i dede.

Stvarajte kompromise

Letovanje je vreme u kojem ste gotovo svake sekunde svakog dana izloženi prisustvu svoje bolje polovine, pa vam ona, koliko god je volite, dodatno zna ići na živce. Pomirite se unapred sa činjenicom da ćete morati pristati na kompromise sa partnerom. Prisetite se da su komunikacija i razgovor jako važne stvari, ali svako mora malo stisnuti zube ili prilagoditi se i drugoj strani kako bi sve funkcionisalo u ravnoteži. Na primer, on želi na jedrenje a vi biste celi dan dremali na plaži. Dogovorite se da ćete jedan deo dana provesti na jedrenju, a drugi u odmoru na plaži. Osim što omogućavate boljoj polovini da zadovolji svoje strasti, možda se i sami ugodno iznenadite odnosno shvatite zapravo da i vi volite nešto što vam se pre nije činilo privlačnim.

Kad zagusti...

Ako osećate da vas partner iritira, dajte mu to do znanja što pre je moguće. Ne očekujte da to sam shvati ili da započnete svađu. Radije mu odmah, bez podizanja glasa ili gubljenja takta, dajte do znanja da vas živcira. Na taj način partner se unapred može pripremiti za vaše eventualno loše raspoloženje odnosno korigirati svoje ponašanje dok još nije kasno. Takođe, bolje je da se, ako vas on previše iritira, radije nakratko razdvojite i udahnete vazduha nego da se komunikacija pretvori u neproduktivnu svađu. Ako nikako ne možete isterati mak na konac, setite se da je bolje duriti se i pričekati da partneru sine nego optuživati ga, što podiže obrambeni mehanizam.

Mudrost je u nepregladnjivanju

Imajte na umu da smo i mi odrasli, baš kao i deca, "cmizdravi" smo kada smo gladni ili umorni. Zato na letovanju obratite pažnju, koliko god banalno vam se činilo, da se dovoljno naspavate i da imate redovne obroke. Neki ljudi su posebno nervozni kad su gladni. Možda je takav i vaš partner? Možda ste takvi i vi? U svakom slučaju, ne riskirajte loše raspoloženje kojeg možete fizički sprečiti. Neka ne prođe više od 4 sata da partner ili vi ne jedete!

Monotonija ipak nije privlačna

Raditi stalno iste stvari na letovanju i provoditi svaki dan po istoj navici nekima se može učiniti olakšavajućim, ali zna biti zamorno. Ne zaboravite na aktivnosti – svaku večer napravite malu panel diskusiju o tome što ćete sledeći dan raditi, na kakv izlet ćete otići i kada i sl.

Ne zaboravite na romantiku

Bar nekoliko večeri izađite, jedite u nekom zgodnom restoranu, ili delite picu zagrljeni na klupi uz posmatranje zalaska sunca.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs