PROČITAJTE

11 ZLATNIH SAVETA SA DUG I SREĆAN BRAK: Stariji bračni parovi su sigurni u OVO!


Stariji bračni parovi su dali odlične savete mladim parovima.

Ljubav i zavođenje
Autor:
11 ZLATNIH SAVETA SA DUG I SREĆAN BRAK: Stariji bračni parovi su sigurni u OVO!
Foto: Shutterstock

Ulazak u brak je važan životni korak, a iako tokom ceremonije partneri izgovaraju "dok nas smrti ne rastavi", mnogi se ipak odluče za razvod.

Stoga, jedan korisnik Reddita pitao je starije bračne parove "Koje su uobičajene greške koje primetite kod mlađih parova?".

Naravno, odgovori će vas oduševiti i podstaći na razmišljanje.

Recite šta želite

Nemoj aludirati. Nije vredno toga. "Vau, ovo cveće je lepo" ga neće podstaći da vam ga kupi.

"Volela bih kad bi mi kupio cveće bez posebno razloga, tako ću se osećati zaista voljeno" je puno bolje i jasnije.

Svako treba da ima svoj život

Nemojte očekivati da vam partner bude sve. Svako treba da svoje prijatelje, ciljeve i iskustva i ne odričite se toga zbog partnera. Ako to uradite, vremenom možete postati ogorčeni.

Nekad popustite

Ponekad nije važno biti u pravu. Jednog dana ćete se zauvek pozdraviti. Kad se to dogodi, žalićete zbog svakog trenutka koji ste potrošili na ljutnju zbog sitnica. Ovoga obično niste svesni dok ste mladi i neuništivi.

Rešite probleme ujutro

Sasvim je u redu da odete na spavanje posvađani. Ponekad će vam biti potrebno vremena da se smirite i odgovorite na pravi način. A vreme pred spavanje nije vreme za burnu raspravu.

Dajte sebi vremena da vam se slegnu emocije i odgovor, ali i dozvolite svom partneru isto i raspravite kad ste oboje spremni. Idite na spavanje i pokušajte sutra. Neće vam svaki dan biti savršen.

krevet, problemi u krevetu, svađa
foto: Profimedia

Ne spominjite razvod

Nikad nemojte pretiti razvodom kako biste postigli nešto. Nemojte ga ni spominjati. To može stvoriti ogromne posledice jednom kad postane opcija.

Izvinjavajte se

Kad pogrešite onda se izvinite i neka vam to bude navika. Čak i ako su prošli sati i dani nakon svađe. U trenucima rasprave možemo biti toliko sigurni u ono što govorimo da jasno vidimo tek kasnije.

Možete biti u iskušenju reći " svađa je ionako završila", ali otkrila sam da je jako korisno reći svom partneru da ste pogrešili, čak i ako to dođe kasno. Kad vam postane normalno da se izvinjavate, lakše ćete to učiniti i usred burne rasprave.

Važno je razgovarati o stavovima

Vaše vrednosti se poklapaju. Ali, treba razgovarati i o svojim stavovima i razumeti partnera u ovim aspektima: novac, seks, prijateljstvo, religioznost/duhovnost, deca, vreme koje provodite odvojeno, zabava i rad.

partneri, razgovor
foto: Shutterstock

Ljudi se menjaju

Prihvatite promene. Partner s kojim ste započeli vezu dok je imao 25 godina će se promeniti do 45. godine.

Nemojte ući u vezu zbog usamljenosti

Nemojte započinjati vezu samo zato što ste usamljeni i odjednom želite nekoga pored sebe. Meni se to dogodilo. Faza "medenog meseca" vas može prevariti da ste pronašli "pravog", a zapravo ste samo pronašli "nekog".

Ne iznosite prljavi veš

Nemojte se svađati pred drugima. Samo će drugim ljudima biti neugodno zbog vas.

Razgovor o deci

Ovo me jako nervira: Izbegavanje razgovora o deci. Postavite pitanja poput "Jesmo li spremni da imamo dete s mentalnim poteškoćama" ili "Kako finansijski stojimo?".

Potrebno je postaviti toliko pitanja, dati toliko odgovora i toliko toga isplanirati pre dece. I mnogi se zalete da imaju decu pre nego što uopšte razmisle o nekim stvarima.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs