obavezno pročitajte

NEKOLIKO SAVETA O FLERTOVANJU, AKO STE ZABORAVILI TO DA RADITE U 4 OKA: Ne budite strogi prema sebi i uživajte!

Prošla godina je bila apsolutno sve i može se nazvati raznim imenima ali da je bila seksi godina, i dobra godina za flert i odnose to nikako. Jedino što smo mogli da radimo, i što smo radili je bilo listanje po aplikacijama i dopisivanje u prazno jer nam je bilo uskraćeno da se vidimo i sa poznatima a kamoli nepoznatim ljudima, razmišljanje na temu šta želimo a šta imamo, i naravno njegovo visočanstvo zvano kontaktiranje bivšeg ili bivše.

Ljubav i zavođenje
Autor:
NEKOLIKO SAVETA O FLERTOVANJU, AKO STE ZABORAVILI TO DA RADITE U 4 OKA: Ne budite strogi prema sebi i uživajte!
Foto: Profimedia

Jednom rečju, nismo se baš nešto proslavili i umesto toga da živimo što bi se reklo “time of our lives” kao divna, slobodna, seksualna bića kakva jesmo, da flertujemo naokolo, povezujemo se i družimo, mi smo pravili hlebove, gledali omiljene stare filmove i mučili se da organizujemo online žurke i zabave. Dosta bedno složićemo se, i posle godinu ipo dana takvog života sasvim je prirodno ukoliko ne osećate baš da neka flert energija protiče vašim telom i osećate se malo zbunjeno ne samo na temu kako flertovati nego kako uopšte biti u prostoru sa više od dve osobe.

Ali, bez brige, pomoć je tu.

Kako smo opet krenuli da izlazimo, da đuskamo uz kliše pesme i završavamo večeri sa malo razmazanijom šminkom nego na početku, rešili smo da se prisetimo saveta kako bi zapravo trebalo da vratimo flert u život? Kako smo to radili pre, i kako da izađemo iz ovog robotizovanog stanja?

KAKO SE UOPŠTE MUVA U POST-PANDEMIJSKOM SVETU, ŠTA RADITI SA RUKAMA, KAKO USPOSTAVITI EYE CONTACT I SVE OSTALO ŠTO NAS NIKADA NIJE ZBUNJIVALO KAO SADA.

KORAK PO KORAK

Lekcija broj jedan se sasvim sigurno odnosi na poštovanje i svojih i tuđih granica, i imanje svesti da ne treba osećati pritisak da se vratimo na dejting scenu u punoj brzini. Ruku na srce nemoguće je, jer posle godinu i nešto dana ograničenih društvenih kontakata, vraćanje u “normalu” može biti prilično stresno. Treba imati na umu da su se i naše i tuđe granice promenile i možda sada mnogo manje priželjkujemo neke rendom, na jedno veče odnose i više strepimo od njih, a možda baš suprotno. Možda ni sami nismo svesni koliko nam je ideja o tuđem dodiru sada strana. Možda nam je već i držanje za ruke bez rukavica previše. Možda mnogo toga. Zato bebeći koraci u istraživanje onoga šta osećamo i šta nam je okej.

GOVOR TELA

Gotovo da smo zaboravili na to koliko je jezik tela važan. To su svi oni suptilni znaci koji nas podsećaju da ne treba da jurimo za najzgodnijom i najlepšom osobom u prostoriji nego da obratimo pažnju i na one koji daju jasne signale da pokušavaju da flertuju sa nama. Ipak, bez prakse, sasvim je prirodno postati gotovo neosetljiv na prepoznavanje ovih suptilnih znaka i kako ih treba čitati. Prisetite se osnova za početak. Ako vas neko malo duže i češće gleda, ako vam se osmehuje i baca često pogled u vašem pravcu to je recimo dobar znak. Ako neprestano gleda u telefon i ne dozovoljava kontakt očima možete biti prilično uvereni da ta osoba ne želi da je neko sa strane uznemirava.

VRLO JE JEDNOSTAVNO I BAZIČNO, SAMO SE TREBA PRISETITI DA JE KOMUNIKACIJA SA LJUDIMA DVOSMERNA ULICA I DA ONA UŽIVO PODRAZUMEVA DRUGAČIJE ELEMENTE OD ONE KOJA SE ODVIJA ONLINE, A NA KOJE OBAVEZNO TREBA OBRATITI PAŽNJU.

NE BUDITE ČUDAK

Primeri “čudnog” ponašanja su razni i to znaju svi koji su ikada dejtovali, ali recimo da se najopštije svode na “bockanje” (bespotrebno kritikovanje i provociranje nekoga kao što su dejting “eksperti” vodeći se “ko se svađa taj se voli” logikom neretko ohrabrivali, ali ne, zaista ne), nerazumevanje i nepoštovanje tuđeg jezika tela, i uporna istrajnost da “osvojite” nekoga ko je jasno stavio do znanja da ne želi da bude osvojen/a. Oh i da, molimo vas ne dodirujte ljude bez preke potrebe. Takvo narušavanje ličnog prostora je užasno i inače, a sada posebno.

KOMPLIMENTI

Nije tačno da su komplimenti rodno definisani i da u osvajanju samo jedna strana treba da se razbacuje istim, a druga ih pasivno prihvata. Prava istina je da ljudi!vole!komplimente! Svi ljudi, čak i oni koji ne umeju da ih prihvate i uvek kažu nešto trapavo. Zato recite nešto jednostavno i lepo osobi preko puta.

TOLIKO DUGO SMO SVI BILI ZATVORENI I TOLIKO NAM JE POTREBNO PAŽNJE, DA JE LEPO OSETITI SE PRIMEĆENIM OPET.

VEŽBA, VEŽBA, VEŽBA

Budite realni, da li mislite da se i jedan jedini uspeh događa bez kog pada pre toga? Tačno, naravno da ne. Važan podsetnik u muvanju je da nema ničeg strašno u njemu i da je najstrašnija stvar dobiti "ne" kao odogovor, a imajući na umu prošlu godinu zvanično možemo da kažemo da smo i gore preživeli. Jedno ne neće promeniti stvari ni ubiti samopouzdanje, i zapravo malo "vežbanja odbijanja" može biti blagodetno. Niko ne voli da bude odbijen, ali je caka u tome da što smo češće tome izloženi, to nam je manje stalo.

NE BUDITE STROGI PREMA SEBI I UŽIVAJTE

Prestaniti da budete nervozni! Ne nabijajte sebi pritisak! Iskulirajte! Šta je najgore što može da se desi? Ne treba zaboraviti da je flert pre svega jedna zabavna igra i da ukoliko u njoj ne uživamo sve gubi smisao. Zato osmeh na lice, samopouzdanje u glavu i telo i u novi vikend sa dobrim planom!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs