SAVETI STRUČNJAKA

Osam osnovnih pravila za srećnu vezu i dug brak: Sjajni saveti psihologa koje bi trebalo svi da usvoje!

Evo koja pravila predlažu psiholozi za srećnu vezu i dug brak! Probajte ove jednostavne trikove i videćete da deluju kao magija!

Ljubav i zavođenje
Autor:
Osam osnovnih pravila za srećnu vezu i dug brak: Sjajni saveti psihologa koje bi trebalo svi da usvoje!
Foto: Profimedia

Sigurno ste čuli za izreku - U ljubavi nema pravila. Ipak, neka pravila je dobro usovojiti u emotivnom odnosu, naročito kada je reč o sprečavanju konflikata i ograničenje impulsivnih rakcija tokom svađe.

Često smo pod naletom negativnih emocija spremni partneru da kažemo neke stvario koje uopšte ne mislimo, da uvredimo ili se vratimo u prošlost i prebacimo stare greške. Komunikacija je srž svake dobre veze, pa čak i sukob mišljenja uz zdravu diskusiju. Jedino kroz dobru komunikaciju možete rešiti probleme u vezi, ali šta uraditi kada dođe do svađe?

Najbolje je da već na početku odnosa kreirate osnovna zajednička pravila kojih treba da se pridržavate kada dođe do sukoba mišljenja.

Na primer, vaša reakcija na partnerpove reči tokom svađe četo je praćena "kolutanjem" očima, a partnera to dodatno uznemirava. Partner treba da vam ukaže da mu to smeta i da zajendo usvojite to pravilo.

Ili, partner u sred rasprave izlazi iz prostorije i ostaje nedorečen ili preti raskidom veze tokom svake rasprave. Ove toksične postupke takođe možete navesti na listu zabranjenih stvari.

Evo kojih 7 pravila predlažu psiholozi za srećnu vezu i dug brak:

1. Bez uvreda

2. Ne napuštamo prostoriju dok ne završimo diskusiju i otvoreno o svemu razgovaramo.

3. Bez vikanja

4. Podsećamo partnera da ga volimo i brinemo o njemu čak i kada smo ljuti.

5. Nikada tokom rasprave ne pretimo raskidom veze ili razvodom braka.

6. Razgovor se ne završava dok oboje bolje ne razumemo jedno drugo. U redu je napraviti pauzu tokom razgovora, ali nijedna diskusija ne treba da ostane nerazjašnjena.

7. Recite partneru da ste uvek tu za njega i da ste mu prijatelj čak i tokom rasprave.

8. Umesto da dozvolite da vas savladaju bes i ljutnja, tokom ili na kraju rasprave pogledajte jedno drugo i recite šta je to što najviše volite kod svog partnera. Ovo će ublažiti negativan efekat rasprave, može vas nasmejati i dodatno ojačati vašu bliskost.

(Stil.kurir.rs/Sensa)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs