Žene progovorile

Frustracije i svađe: Ovako izgleda biti u braku bez seksa!

Svaki peti čovek u braku nije imao seks u proteklom mesecu, a sve je više njih koji u braku žive samo kao cimeri
Ljubav
18:54h Autor:
Frustracije i svađe: Ovako izgleda biti u braku bez seksa!
Foto: Shutterstock

Ako nju pitate, 32-godišnja čitateljka Hafington Posta reći će vam da je, ukupno gledano, njen brak dobar. Ona i njen muž se dobro slažu, 10 godina su zajedno, stabilan su par i dobro se zabavljaju. Oni samo nemaju seks, barem to ne čine u poslednjih godinu dana. Pre 15 godina su se upoznali, a u to vreme su svaku moguću priliku koristili za seks. Nakon pet godina veze, ozakonili su svoj odnos, a nakon dve godine braka njihov seksualni život počeo je da jenjava - od nekoliko puta nedeljno, do nekoliko puta u par meseci - pa sve do jednom u godinu dana.

Naime, Heder je glavni inicijator seksa, nije srećna zbog toga, a njen muž naizgled misli da problem ne postoji, odnosno ne želi da o njemu razgovara:

"Daje mi razne izgovore. Ili nije raspoložen, ili je umoran, ili ga boli stomak... Sumnjam da ima nizak nivo testosterona, ali on odbija da ide kod lekara. Ako spomenem manjak seksa, on ili prestane da govori ili krene da se brani. Plakala sam zbog toga, čini da se osećam neprivlačno, kao da smo samo cimeri. Ali, vremenom, shvatila sam da od njega ne mogu da očekujem razumevanje, pa sam naprosto prestala da pokušavam - dosta mi je toga da se osećam odbijeno".

Prevario je muž, a njena baka joj je dala savet koji nikad neće zaboraviti!

Ženama često mnogo teže pada situacija kada je njihov partner nezainteresiran za seks, mada je u stvarnosti otprilike jednak broj muških i ženskih slučajeva.

Prema studiji američkog Instituta Austin, oko 6 odsto bračnih parova nisu vodili ljubav proteklih godinu dana, a 12 odsto njih nije bilo fizički intimno prošla tri meseca. Petina parova ljubav nisu vodili oko mesec dana.

Nakon što je 43-godišnja Peni upoznala svog supruga pre 15 godina, istog trenutka osetila je jaku hemiju. Tri godine od ulaska u brak, primetila je da on sve manje želi seks:

"U prilikama kada sam očekivala seks, poput godišnjice braka, rođendana ili godišnjeg odmora, on bi me glatko odbio. Bila sam očajna, nikad nisam mislila da sam najlepša žena na svetu, ali ipak sam se osećala privlačno i samouvereno. To je bilo pre njegovog odbijanja. On nije bio zainteresovan da razgovara o problemu seksa u našem braku, kao ni da potraži pomoć. Ja sam to uradila sama i nakon savetovanja shvatila sam da nije problem u tome da li sam privlačna ili ne. Mirno sam pristupala suprugu i podsticala ga da potražimo pomoć. Nakon što to godinama nije upalilo, predložila sam mu da ja potražim ljubavnika. Vremenom sam započela seksualnu vezu s poznanikom, i moj muž je znao za to. Ali to nije rešilo problem intime u našem braku, kao što nije popravilo naš odnos - samo nas je dodatno udaljilo. Na kraju smo se rastali".

Život joj stao u 37. godini: Intimna ispovest razvedene žene!

Svaki četvrti muškarac danas ima nizak nivo testosterona, koji uzrokuje probleme u seksualnom životu. Oko 12 odsto muškaraca u dobi od 18 do 60 godina imaju slab libido, a oko 16 odsto njih neki oblik erektilne disfunkcije.

Megan je 30-godišnjakinja i majka troje dece. Sve dok nije rodila treće dete, njen seksualni život je odlično funkcionisao:

"Ja sam uvek bila inicijator seksa u našem odnosu. Deca su mi iscrpila energiju, pa sam i ja prestala toliko da iniciram seks. Odjednom, seksa više uopšte nije bilo. Čini se da on uopšte više nije zainteresovan za seks, te me ni ne gleda na taj način. Pokušala sam da razgovaram sa njim, slala mu članke, oblačila seksi garderobu, predlagala plastičnu operaciju - ali ubrzo sam se zbog svega toga osećala jadno, a rezultata nije bilo. Osećala sam se kao onda kada pokušavate da izvučete iz nekoga kompliment. Ništa vam ne znači ako morate da ga tražite, naprosto se ne čini iskreno".

Divlje i erotično: Nova seks poza koja će vas raspametiti!

Problem nije samo u seksu

U brojnim brakovima bez seksa elementarni problem nije sami seks, već nedostatak empatije i razumevanja supružnika koji ga odbija. Da ima više razumevanja, prihvatio/la bi da postoji problem i pokušala nađe neko rešenje za njega ili barem zaključak situaciji. Ignorisanjem svega, čini da se druga strana oseća odbačeno, nedostaje opšteg osećaja bliskosti i počinju zameranja i frustracije.

Način na koji se pristupa problemu od velike je važnosti, ističe psihijatar Rejčel Susman. Verbalni napad se po pravilu završava napadom s druge strane. Najgore što se može reći je: "šta nije u redu s tobom?", "kakav si ti to muškarac/žena?". Ako se problem spomene na miran način, uz čašu vina i najbolje namere za rešavanjem, partneri koji se još vole imaće saosećanja za onog drugog i želeće da porade na problemu. Ako toga nema, većinom se odnos ni ne isplati spašavati, ističe Susman.

Žene svetice: Zbog ovog ste htele milion puta da ga šutnete, ali niste!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs