Merima je muslimanka koja se u ratu udala za Dušana: Otac je precrtao zbog braka sa Srbinom, a onda se desio obrt

Ljubavna priča Merime i Dušana je filmska i prepuna je zanimljivih detalja.

Ljubav
Merima je muslimanka koja se u ratu udala za Dušana: Otac je precrtao zbog braka sa Srbinom, a onda se desio obrt
Foto: preentscreen/Facebook

Priča o Merimi Buzimkić i Dušanu Pavloviću započela je u oktobru 1992. godine, u vreme kada su rat i sukobi razarali Bosnu i Hercegovinu, a nacionalne i verske razlike često bile povod za sukobe i podelu. Ipak, ljubav ovog para pokazala je da ljudske veze mogu prevazići granice koje su mnogima u tom trenutku delovale nepremostive.

Merima je te ratne 1992. godine iz Knina stigla u Beograd, tražeći utočište kod svoje tetke u Batajnici. Upravo tada, sudbina ju je spojila s Dušanom, Srbinom iz Beograda. Njihov prvi susret dogodio se 22. oktobra, u trenutku kada su razlike među ljudima često odlučivale o životu ili smrti. Uprkos teškim vremenima i nesigurnostima, ljubav između Merime i Dušana procvetala je u jednom od najmračnijih perioda u novijoj istoriji Balkana.

Merima Buzumkić
foto: preentscreen/Facebook

Ono što je započelo kao slučajni susret ubrzo je preraslo u nešto mnogo više. Mesec dana nakon što su se upoznali, Dušan je pozvao Merimu na svoju slavu, što je postalo povod za njihovo zbližavanje. U to vreme, Merima nije imala nikakve informacije o svojoj porodici, koja je ostala u Bosni usred rata. Iako je situacija bila teška i neizvesna, Merima se odlučila udati za Dušana, a tokom prve godine zajedničkog života radili su i štedeli kako bi organizovali svadbu. Njihova ljubav je bila snažna uprkos svim preprekama, a ubrzo su dobili dvoje dece.

Otac nezadovoljan ćerkinim izborom

Međutim, njihova veza nije bila odmah prihvaćena od strane Merimine porodice. Otac Osman, koji je ostao u Bosni, isprva je bio nezadovoljan njenim izborom da se uda za pravoslavca. Ipak, kada je Osman upoznao Dušana, njegovo mišljenje se promenilo. Shvatio je da je Dušan dobar čovek, te je s vremenom postao omiljen zet u porodici Buzimkić. Ovo je bio važan korak ka prevazilaženju predrasuda i prihvatanju različitosti.

Merima Buzumkić
foto: preentscreen/Facebook

Zanimljivo je napomenuti da je Merimina porodica veoma raznolika. Njena sestra se udala za Amerikanca i sada živi u Njujorku, dok je druga sestra ostala u Bosni i udala se za Muslimana. Ova multinacionalna struktura porodice odražava otvorenost i toleranciju prema različitim verovanjima i nacionalnostima. Otac Osman sada ponosno ističe da njegova porodica poštuje tri različite veroispovesti, što je znak velikodušnosti i mudrosti stečene kroz životna iskustva.

Uprkos ratnom okruženju i napetostima tog vremena, Merima se nikada nije susrela s otvorenim neprijateljstvom zbog svoje nacionalne pripadnosti. Ljudi su znali odakle dolazi, ali nikada nije doživela uvrede ili neprijatnosti zbog svog porekla. Ovo je još jedan dokaz da su mnogi ljudi, i pored rata i sukoba, bili sposobni zadržati ljudskost i poštovanje prema drugima.

Merima Buzumkić
foto: preentscreen/Facebook

Danas, nakon više od trideset godina braka, Merima i Dušan zajedno proslavljaju i hrišćanske i muslimanske praznike. Njihov zajednički život predstavlja primer kako ljubav, poštovanje i razumevanje mogu prevazići sve prepreke, pa čak i one koje se čine nepremostivima. Svoju decu su vaspitali u duhu tolerancije, učeći ih da je najvažnije kakva je osoba, a ne koje je vere ili nacionalnosti.

Priča Merime i Dušana svedoči o snazi ljubavi i ljudskih odnosa, koji mogu nadvladati duboke podele i sukobe. Njihov životni put je dokaz da je moguće živeti u harmoniji i poštovanju, uprkos svim razlikama koje nas naizgled dele. Njihova ljubav je prevazišla granice koje su mnogi tada smatrali nepremostivima, a njihov zajednički život postao je simbol nade i pomirenja.

(Stil/ Lifestyledom)

Bonus video:

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs