"VEČERU JE PLAĆAO MOJIM NOVCEM, A MENI NARUČIVAO HRANU BEZ SOLI ZBOG PRITISKA": Vedrana Rudan o 16 godina mlađem dečku

Književnica je dobro poznata po svom nepristrasnom i sočnom jeziku, a glavni fokus pisanja su joj sirotinja, ugrožene žene, običan narod, tajkuni

Ljubav
18:32h Autor:
"VEČERU JE PLAĆAO MOJIM NOVCEM, A MENI NARUČIVAO HRANU BEZ SOLI ZBOG PRITISKA": Vedrana Rudan o 16 godina mlađem dečku
Foto: preentscreen/Youtube

Hrvatska spisateljica Vedrana Rudan je svojim dosadašnjim pisanjem i izjavama pokazala da nema dlake na jeziku, a naročito kada su u pitanju muškarci. Ona je surovo iskrena, a ujedno i duhovita kada je u pitanju jači pol, ili ipak, u njenom slučaju vucibatine i otkačeni sirotani.

Književnica je pre nekoliko godina je na svom blogu pisala o novom, 16 godina mlađem izabraniku za koga se udala. Ipak, u tom tekstu koji je napisala, ova ljubav pretvorila se, prema njenim rečima, u horor.

Vedrana Rudan
foto: ATA Images / Antonio Ahel

- J**ote! Da mi je to neko rekao? Ljubav mog života u trenu se pretvorila u horor. A sve je bilo na našoj strani. Ja sam imala lovu i želela njega, on je želeo mene jer sam imala lovu. Bili smo idealan par. Razvod će biti skup, ko miksana jaja svetog Petra. Biskup mi je rekao da Crkvi moram da poklonim svoj teren iznad Mošćeničke Drage, na njemu da izgradim kapelicu od sto i pedeset kvadrata i parkiralište za sedamdeset auta. "Presvetli", rekla sam, "to će biti crkva. Kapelice su male, zato se i zovu kapelice.

- Kad bismo izašli na večeru plaćao je mojim novcem, ali je naručivao hranu bez soli jer imam visok pritisak. Mojim je parama kupio auto na svoje ime, ali me tim autom vozio u hitnu kad bi mi skočio ili pao pristisak. Sve je bilo tako je**no normalno.

Vedrana Rudan
foto: Printscreen/youtube

- Srce mi je krenulo da lupalo, pa stalo. U nedelju je trebalo da slavimo rođendan njegove ćerke Vivijan, dobila je ime po kreatorki Vestvud. Svi smo je zvali Vivi. Moj budući bivši muž se zove Vito, u ličnoj mu piše Vito Benvenuto. Neki su mi prijatelji zamerali što sam se udala za Italijana, to je bilo pre ovog fudbalskog prvenstva. Ne vole Italijane jer na granici za**bavaju zbog PCR-a - u svom stilu je napisala Vedrana Rudan i dodala da je na takve zamerke odgovara da se udaje iz ljubavi i da nije bitno ko je odakle, jer smo "svi crveni ispod kože" i da je bitno da je dobar čovek - napisala je Vedrana, a onda otkrila da je svađa nastala zbog poziva izvesne Živke koja je takođe trebalo da bude na rođendanu, što za Rudanovu nije dolazilo u obzir - pisala je Vedrana u svom prepoznatljivom stilu.

Vedrana Rudan
foto: Youtube Printscreen/ Prva

- Zato se, drage moje, pre nego nađete muža, morate se udati za prvog koji naleti. Nije bitno je li pametan, lep ili bogat. Udata žena šalje poruku koju svi mužijaci vrlo dobro razumeju. Ja sam njegovom udu na milost i nemilost dana, meni niko ne treba, ja sam zauzeta.

Ha, pomisli svaki oženjeni muškarac u vašoj blizini, ti samo misliš da je njegov ud, kako smo nekad u mračini govorili, dom kulture sa vodoskokom. Nije, srce, nije. Ja ću ti pokazati što je ud, šta je udina, j*bote. Jedan kres s vremena na vreme neće ubiti ni tebe ni mene. Ti udata, ja oženjen…

Težak život umetnice

Rođena je 1949. godine u Opatiji, otac joj je poreklom bio hercegovac i bio je ribar i vrtlar, a majka poreklom iz Like radila je kao direktorka u vrtićima, ali su je muž i svekrva prisilili da se odrekne ovog posla i bude domaćica.

Kako je Vedrana više puta naglasila, majka joj je zbog toga zapala u depresiju, a jedno vreme se odavala i alkoholu. To je trajalo sve dok Vedrana nije postala punoletna.

Ona je u svojim kolumnama, romanima, ali i intervjuima javno govorila o tome kako je od oca trpela nasilje.

Vedrana Rudan
foto: ATA Images

Pokušala sam da ubijem oca kad sam imala 15 godina, ali mi nije uspelo. Pokušala sam i sa 20, ali je jedva ostao živ“, rekla je ona u emisiji „Lica kao sav normalan svet“.

„Imala sam 21. godinu, diplomirala sam i radila. Bilo je to vreme kad su se nosile mini suknje, a onda su, preko noći, došle u modu maksi suknje. Radila sam, imala sam svoju platu i pratila modu, pa sam tako skinula mini i obukla maksi suknju. Otac je ušao u kuhinju, a živeli smo u rupi, u pravom ćumezu, odmerio me… majka u uglu drhti, nikad se nije smeo dizati ton… a otac kaže: ‘Juče si bila ku*va a danas si časna sestra, odluči se’. Odgovorila sam mu: ‘Ne s…’, a majka je skoro umrla, jer sam prvi put digla ton na oca. Pomislila sam – šta mi se može dogoditi? Završila sam školu, radim…“, nastavila je ona.

„A onda mi je on prišao, podigao me i bacio u stakleni orman. Bila sam sva u krvi i staklu… imali smo šporet na drva i na njemu je, u tom trenutku, bila velika šerpa puna gulaša, ogromna… uhvatila sam je za te goruće ‘uši’, digla u vazduh i bacila ocu u glavu. Tog dana sam otišla iz kuće u nameri da se nikad ne vratim. Tako je ostalo do udaje. A onda, dok je moj bivši muž bio u vojsci, a ja s malim detetom, bila toliko bedna da sam pozvala majku i rekla joj: ‘Nemamo šta da jedemo, mogu li da dođem kod vas’. Majka je bila u neverici“, nastavila je ona.

Vedrana Rudan
foto: ATA Images

Ljubavni život Vedrane Rudan

Nije krila da je zlostavljanje trpela i u braku.

„Prvi muškarac koji je ispunjavao estetske kriterijume, ramena tolika, bokovi ovoliki, kosa takva, osmeh očaravajući, oči takve, e, ti si taj. Signale druge nisam želela da vidim. Moj prvi muž je bio moj tata, samo u drugom obliku i mnogo gori, mnogo perfidniji, mnogo lukaviji. Jedan dan pljuska, drugi buket cveća, sigurni psihopata. Bila sam zbunjena kao i sve zlostavljane žene, jer danas te prebije, a sutra ti donese buket cveća i kaže ti: ‘Nemoj me provocirati, pa će biti sve u redu'“, ispričala je ona svojevremeno.

Još dok je bila u braku upoznala je osam godina mlađeg advokata i sa njim imala aferu, nakon čega se razvela. Kako je kasnije objasnila, u tom braku nikada nije bila srećna.

Njen drugi suprug je osam godina mlađi advokat, Srbin Ljubiša Drageljević, sa kojim je i danas u skladnom braku i žive u Rijeci.

Iako je u jednoj svojoj kolumni opisala svoj „treći razvod“.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs