Sve što niste znali o njima

Kako su afrodizijaci postali poželjni u ljubavnim krugovima: Od meda do ostriga!

Najpoznatiji svetski ljubavnik Kazanova je navodno na dan jeo 50 ostriga, školjki čija su afrodizijačka svojstva poznata još od razdoblja bludnih rimskih orgija
Ljubav
17:48h Autor:
Kako su afrodizijaci postali poželjni u ljubavnim krugovima: Od meda do ostriga!
Foto: Shutterstock

Ova hrana je najpoželjnija na svim trpezama ljubavnika širom sveta. O njoj se ispredaju razne legende, a često ne znamo kako je prošla taj put do ljubavnih trpeza. Ovo je hrana koja je poznata kao afrodizijak u celom svetu:

Med je najstariji afrodizijak

Kolika je uloga meda u afrodizijacima, svedoči i sam termin "medenog meseca". U antičko vreme tako nisu nazivali prvi mesec bračnog para ili putovanje, već medovaču koja se pila za povećanje polne moći. U Persiji su mladenci svaku večer pili taj napitak kako bi kroz devet meseci dobili dete. Moderna nauka potvrđuje protivupalno delovanje meda na muški i ženski reproduktivni sistem, a ako ga pijete sa rakijom, smanjuje seksualne inhibicije.

Čudesni afrodizijaci, više o njima možete naći OVDE.

Nar za ženski libido

Istorija nara seže još od Afrodite, boginje ljubavi, lepote i seksualnosti po kojoj su afrodizijaci dobili ime. Prema grčkoj legendi, prvi je nar zasadila Afrodita na ostrvu Kipru. Prema filozofima, crvena boja nara i obilje koštica asocijacija su na čin spajanja muškarca i žene te "konzumiranja braka". Nar je navodno korisniji za jačanje polne želje kod žena nego kod muškaraca, a zahvaljujući bogatstvu vitamina C priprema telo za oplodnju.

Čokolada kao najukusniji afrodizijak

Ugled koji čokolada suvereno drži među afrodizijacima datira još iz 1400. g. pre nove ere, u doba u kojem je započela kultivizacija kakaovca. Afodizijačke sposobnosti čokolade poznavali su i Maje i Asteci, kod kojih su parovi pili čokoladu kao deo rituala venčanja. Semenke kakaa koristile su se i kao valuta, a pobjednici u dvobojima bi dobivali čokoladu za sebe i svoju partnerku.

Ovih devet namirnica su najbolji afrodizijaci, više možete pročitati OVDE.

Otkuda žaba u priči?

Žaba nema veze sa bajkom u kojoj se ona pretvori u princa nakon što je poljubi princeza, već sa lizanjem žaba koje inducira halucinacije, verovalo se kako hemijski spojevi koje žaba otpušta deluju kao moćan afrodizijak, naročito u kineskoj medicini. Te hemikalije navodno imaju pomalo "otupljujući" efekt na penis, ali jednako tako uzrokuju i na oticanje spolnih organa, što donosi i duže trajanje seksa. Nažalost, postoji i velika mogućnost smrti usled predoziranja.

Ostrige su motivisale i Kazanovu

Najpoznatiji svetski ljubavnik Kazanova je navodno na dan jeo 50 ostriga, školjki čija su afrodizijačka svojstva poznata još od razdoblja bludnih rimskih orgija. U starom Rimu su ih doktori propisivali impotentnim muškarcima, a nauka potvrđuje povoljno delovanje na cirkulaciju i krvni sistem. Slavu duguju i svom izgledu, koji može podsećati na izgled ženskih genitalija.

Avokado se jede u dvoje

Avokado je bio omiljena hrana Luja 14., koji se zaklinjao u sposobnost tog ploda na osvežavanje njegovog libida. Sama voćka ima kremastu i senzualnu teksturu, a sa grana drveća avokado najčešće visi u paru. To je dodatan simbol spajanja muškarca i žene. Prema Astecima, njihova reč za avokado u prevodu znači testisi te jednake dobrobiti nosi i za mušku i za žensku seksualnu energiju.

Bademi za plodnost

U brojnim tradicijama nakon samog čina venčanja mladenci trebaju da pojedu šaku ušećerenih badema, kao garancija strastvene noći i potomstva. Verovanje da su bademi afrodizijak potiče iz antičke Grčke, gde je mlada držala nekoliko badema ispod jastuka. U Indiji je davanje badema pripadniku suprotnog pola poziv za brak, a povezanost badema i plodnosti spominje se čak i u Bibliji.

Rog nosoroga

Na početku 20. veka na svetu je bilo oko pola miliona nosoroga, ali na početku 21. veka, njihov se broj sveo svega na nekoliko hiljada. Jedan od razloga za masovni lov na ove životinje je verovanje kako se u rogu nalaze spojevi koji deluju 10 puta bolje nego Viagra. Prema kineskoj medicini, rog se koristi i za brojne zdravstvene tegobe, poput artritisa.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs