Pokušajte i vi

Šta se dešava našem telu kada se ljubimo: Usne postaju 200 puta osetljivije!

Srce nam lupa, krv juri venama, mozak se isključuje, a mi osećamo samo sreću i blaženstvo
Ljubav
14:22h Autor:
Šta se dešava našem telu kada se ljubimo: Usne postaju 200 puta osetljivije!
Foto: Thinkstock

Svi volimo da se ljubimo, razmenjujemo nežnosti, ali nismo ni slutili koliko dobrobiti to čini našem organizmu.

Lice i usne

Čudno, ali sve počinje sa tim što naginjete glavu na desnu stranu. Osamdeset procenta ljudi, ljubi se upravo na ovaj način.

Kakve poljupce vole muškarci, više možete da pročitate OVDE.

Napravite lagani kontakt usne na usne, i čula u momentu eksplodiraju! U tim momentima, usne postaju i do 200 puta osetljivije nego vrhovi prstiju. Za to vreme, nos udiše mirise koji emituju suptilne himikalije koje opet pojačavaju naša čula.

Ljubljenje angažuje 24 mišića lica plus 100 drugih u celom telu, dok sagoreva preko 100 kalorija. U tim momentima pljuvačne žlezde rade punom parom stvarajući dodatnu pljuvačku koja se prenosi putem ljubljnja. Prenos pljuvačke iz usta u usta sadrži preko milion bakterija, dok je 95 posto njih bezopasno.

Zašto biste trebali da se ljubite svaki dan, više možete naći OVDE.

Protok krvi

Ako ste stvarno uzbuđeni zbog poljubca krv juri kroz vaše telo stvarajući neke čudne reakcije kao što su ukrućene bradavice i neki drugi delovi tela.

Nadbubrežna žlezda

Osećajući lupanje srca i nadbubrežne žlezde pojačano luče adrenalin. Zatim se pojačava znojanje, otežano disanje, te lupanje srca. Kod parova koji su u vezi i češće se ljube, ova reakcija je znatno mirnija.

Kako izgleda ljubljenje u najhladnijem gradu sveta vidite OVDE.

Mozak

Za vreme ljubljenja mozak je pun dopamina, koji stvara osećaj zadovoljstva i sreće. Ostali delovi mozga koji angažuju negativne emocije su isključeni. Mozak je taj koji je stimulisan ljubljenjem pa vas zbog toga povezuje sa partnerom, tj. stvara osećaj vezanosti.

Raspoloženje

Svako ljubljenje stvara osećaj sreće. Par koji se ljubi na francuski način ima više izgleda da doživi dugu vezu, nego oni koji se samo površinski ljube, kažu naučnici.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs