bacite pogled

OD OVAKVIH BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA: Šta smo naučili od najvećih zavodnika sa malih ekrana? (FOTO)

Popularne serije su nas - želeli mi to da čujemo ili ne - uvek učile nečemu o odnosima. Od legendarnih serija kao što su "Seks i grad", "Prijatelji" ili "Kako sam upoznao vašu majku" do najnovijih ostvarenja kao što je "Bridgerton", svaka serija nas je naučila nešto što treba da tražimo i izbegavamo u budućim partnerima.

Ljubav
Autor:
OD OVAKVIH BEŽITE GLAVOM BEZ OBZIRA: Šta smo naučili od najvećih zavodnika sa malih ekrana? (FOTO)
Foto: Profimedia

Nekada imamo tendenciju da glamurizujemo neke likove sa malih i velikih ekrana i maštamo o njima. Upravo to se i monetizuje, pošto producenti i režiseri znaju na šta padamo i šta nas po difoltu drži prikovanima za ekran te pretvara u ozbiljne fanove. Tako baš te tipove iz serija neretko sasvim pogrešno pretvaramo u "idole" i obožavamo ih, čak ne ni sami od sebe, već i dobrim delom zahvaljujući onima koji kreiraju popularnu kulturu i pišu nebrojene tekstove koji nam objašnjavaju zašto je ovaj ili onaj tip (da ne kažemo, lik) savršen. Kako odrastamo, menjaju nam se parametri i iz perspektive 2021. godine neki super likovi iz omiljenih serija nam se čine sasvim drugačijim. Uz svežu perspektivu gledamo na omiljene TV junake (neke stare, a neke nove) i otkrivamo da li je zlato baš sve što sija (i zašto nije). Da li smo to bili zaslepljeni lepim licima i romantičnim scenarijima i da li su naši omiljeni muški likovi iz serija zapravo sjajni primeri toksičnih muškaraca?

1. ZVERKA IZ SEKS I GRADA

Oprez: emocionalno nedostupan muškarac (koji vara)

Verovatno da se još uvek nije pojavio toliko toksičan tip kao Zverka, koji je uprkos svemu dugo bio ozbiljno obožavan. Zverka je prošao dug put od najprivlačnijeg, najseksi, najkul tipa sa ekrana za kojim nam je svima srce lupalo malo jače pa sve do sinonima za toksičnog tipa. 21. vek je doneo promenu paradigme i danas retko ko misli da je neko poput Zverke "super tip" sa kojim iko treba da završi. Stvari stoje tako da smo ušli u Ejdan eru, i definitivno govorimo veliko ne za opis: emotivno nedostupan muškarac, sa on i off fazama, koji nudi čitav dijapazon užasa dejtovanja opravdavanih neverovatnom harizom i time da ga malo "plađešed sopstvena osećanja". Veliko da za one koji podržavaju, razumeju, posvećeni su, pažljivi i žele da budu tu gde jesu (u odnosu) i znaju kako se to radi.

2. SAJMON BASET IZ BRIDGERTON

Čuvajte se: muškarac koji stavlja sopstveni interes pre svega

Problem sa ličnim nesporazumima i konfliktima je nešto što ume da postane prilično nezgodno kada upletemo drugu osobu u sopstvene probleme. To se desilo Dafne Bridgerton koja je imala je svu sreću, stalež i budućnost pred sobom, a na čiju priču je kasnije mnogo uticao grof od Hejstingsa. Em je potencijalno ugrozio njen položaj u društvu zato što ju je javno poljubio (ozbiljan no-no u to vreme); zatim je manipulisao njenim neznanjem i iskustvom, dovodeći to 1 na 1 onoga što zovemo "gaslight" situacije. Čas hoće da bude sa njom, neće pa opet hoće i to zbog osvete koju je obećao ocu. Okej, sve ovo zvuči jako daleko od današnjih primera, razume se, ali činjenica jeste da je Baset savršeni primer muškarca koji i iza plana ima plan, kao i prevelik emotivni prtljag. Uostalom, ne kažemo samo mi da je njegova toksičnost preterana, i The Independent je nedavno "prijavio" "Bridgerton" zbog idealizacije toksične veze i odnosa. Niko ne kaže da treba igrati na "playing hard to get" kartu, ali ako tip kaže da ne želi vezu/brak jednom (pa onda i još jednom), možda je to dobar znak za okrenuti se i otići?

3. DŽO GOLDBERG IZ YOU

Pažnja: toplo/hladno tip ličnosti

Nekada su crvena upozorenja pored puta veoma jasne i vidljive. Ako je neko serijski ubica (štiklirano), kidnaper (štiklirano), uhoda (štiklirano!) onda verovatno ne bi trebalo da se viđate sa tom osobom. Šalu na stranu, iako ove opasne karakteristike nisu baš tipične za veze (i sasvim očigledno dodate zbog TV dinamike) neke od Džoovih osobina su mnogo realnije i nešto sa čim je vrlo izvesno da se susrećemo. On deluje kao mračni, misteriozni tip, koji je opasno zavodljiv, što može da zvuči izuzetno privlačno ali ne dajte se zavarati! Njegova opsesija ženama je ozbiljno zabrinjavajuća. Uhodi ih da bi dobio informacije o njima, o njihovom rasporedu, privatnom životu, ne bi li se savršeno uklopio u njihov ljubavni život i potrebe. Prevedeno na jezik svakodnevice, on je tip koji čezne za kontrolom i koji će posvetiti svu svoju pažnju da postane "idealan" tip. Onaj koji će biti maksimalno fokusiran i zvučaće kao neko koga smo čekali ceo život. Sve do onog trenutka dok to ne prestane da bude. Jer ovakvi, previše intenzivni tipovi imaju samo dva podešavanja: ili su previše opsednuti što je veliki no-no, ili su previše uključeni samo da bi odjednom postali nezainteresovani. Kako se brzo zainteresuje, tako brzo pređe na sledeću "žrtvu". Okej, u Joevom slučaju je to veoma bukvalno ali je sve u svemu sinonim za tipa koji je mnogo više zagrejan dok "juri" partnerstvo i pažnju, nego kad ih stvarno dobije.

4. VINSTON ŠMIT IZ SERIJE NOVA DEVOJKA

Obratiti pažnju na: "čovek-dečak" sindrom

Serija "Nova devojka" je nedavno završila u ozbiljnim kontroverzama kada se otkrilo da je radni naslov zapravo bio "Chicks & Dicks". Naziv je promenjen kada je Zoi Dešanel vratila scenario i tražila da izmenu naslova. Ipak, uprkos promeni, ostao je Šmit kao najproblematičniji tip u seriji. Ako nekako uspemo da zanemarimo sijaset rasističkih stereotipa i komentara, on je ozbiljno nezreo tip. Onaj tip čoveka koji uprkos svemu ne želi da menja svoje adolescentske navike i način života čak i kad vidi da to ništa više nema smisla. Istoričar kulture Geri Kros ovo opisuje kao "the boy-man" fenomen, u kom muškarac ostaje fiksiran na svoje tinejdžerske želje i potrebe, čezne za uzbuđenjima, različitim iskustvima i u konstantnom je bekstvu od ikakve vrste odgovornosti. Prema Crossu "čovek-dečak" stoji na stazi za trčanje i poseže sa novitetima i uzbuđenjima ali se nikuda zapravo ne kreće.

5. EZRA FIC IZ SLATKE MALE LAŽLJIVICE

Budimo na distanci: tip koji dejtuje učenice

Seksi profesor koji se muva sa studentkinjama može da bude zabavan scenario samo u roleplay varijantama. U svakoj drugoj, u stvarnom životu, dolazi sa mnogo mnogo problematike i znakova pitanja i uzvika. Tako je i Ezra, iza svog lepog lica i privlačnosti, zapravo prilično jeziv tip. Neko je napisao na Redditu nedavno "ozbiljno me hvata jeza od njega. Nema ničega romantičnog u tipu koji koristi svoju poziciju i poverenje da bi muvao šesnaestogodišnjakinju." Potpuno se slažemo sa ovom izjavom! Kako serija napreduje, otkriva se da je Ezra izlazio sa šesnaestogodišnjom AriJom samo da bi saznao nešto više o svojoj prvoj ljubavi Alison (takođe tinejdžerki). Da li još nekome ovo liči na patern tipičnog predatora? Pored toga je i kompulsivni lažov i ima ozbiljne probleme sa kontrolisanjem besa pa udara i baca stvari. Definitivno neko ko bi bio pre za "cancelovanje" nego za obožavanje.

6. ROS GELER IZ PRIJATELJA

Veliki znak uzvika: osećajan tip (plus narcisoidan)

Da, da ovo može da zvuči potpuno šokantno jer svi obožavamo "Prijatelje" i tu stvarno niko ne deluje kao problematičan tip. Pa, činjenice su činjenice, a one kažu da je Ros savršena kombinacija ranjivosti i osećajnosti i... ozbiljne narcisoidnosti. Dakle, toksična kombinacija na koju mnogi lako padnu. Kroz čitavu seriju Ross je opsednut dokazivanjem kako je muškarac sa velikim M (šta god to značilo) što veoma često dovodi do toga da povređuje ljude i da je fokusiran samo sa svoje potrebe. Kada biste danas ponovo gledali seriju, sigurno je da biste uvideli koliko puta Ros okreće kompas ka sebi i govori kako je tužan, povređen, nesrećan... Uz to, veoma često demonstrira teritorijalnost prema ženama sa kojima je izlazio (posebno Rejčel). Tip kao što je Ros ima suštinski problem sa manjkom samopouzdanja, i primer je "ranjivog maskuliniteta" koji konstantno želi pažnju da bi se osećao bolje. Uz toliko nesigurnosti i unutrašnjih nemira, bolje da razmislite dva puta pre nego što započnete bilo šta sa ovakvim tipom.

7. BARNI STINSON U SERIJI KAKO SAM UPOZNAO VAŠU MAJKU

Trčite u suprotnom smeru: mizogin tip koji tretira devojke kao stvari

Od svih "Kazanova" sa ove liste, Barni Stinson je verovatno najeksplicitnije mizogin tip. U vreme kada je serija bila ludački popularna ovakvo ponašanje je bilo deo "bro kulture" ali je Barni Stinson definisao ponašanje koje nije dobro "ostarilo" i koje bi danas bilo i te kako problematično. Pored toga što je vezo-fobičan, Barneyev lik se veoma često ponaša uvredljivo prema ženama koje su "niske," "visoke", "debele", "mršave", "matore", rečju svakoj koja je van parametara sa naslovnice, a njegove izjave se veoma često svode na "ima toliko divnih stvari na toj devojci. Grudi, noge...". Tako da, iako je beskrajno šarmantan tip koji se super oblači, društven je i privlačan, Barni je tip kog treba izbegavati u širokom luku.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs