Replika u prirodnoj veličini

Pravi se simulator Titanikovog potapanja u Kini

Vatreni fanovi Kameronovog filma iz 1997. o najpoznatijem potonuću broda moći će lično da dožive potonuće broda iz 1912. godine
Zanimljivosti
02:50h Autor:
Pravi se simulator Titanikovog potapanja u Kini
Foto: Reuters

Replika Titanika u prirodnoj veličini zauzeće centralno mesto tematskog parka na kineskom kopnu u okviru koga će biti otvoren i muzej i simulator kako bi posetioci mogli da dožive potonuće broda 1912. godine.

Kineska verzija "nepotopljivog broda" vredna 165 miliona dolara trebalo bi da bude otvorena 2016. godine u parku u provinciji Sečuan, 1500 kilometara udaljenom od najbližeg okeana.

Su Šaojun, izvršni direktor Seven Star Energy grupe koja fonansira projekat, je rekao da je Aziji potreban njen muzej Titanika.

- Mislimo da je vredno širiti duh Titanika. Univerzalna ljubav i osećaj odgovornosti pokazani tokom nesreće Titanika predstavljaju duhovno bogatstvo ljudske civilizacije - rekao je on novinarima na konferenciji kojoj je prisustvovao i Bernard Hil, glumac koji je u filmu "Titanik" glumio kapetana Edvarda Smita.

Cilj projekta je da bude više od muzeja broda i filma iz 1997. godine. Simulator će omogućiti zainteresovanima da "dožive" potonuće broda.

- Kada brod udari u ledeni brek biće treskanja i drmusanja. Omogući ćemo ljudima da osete vodu kako ulazi uz pomoć zvučnih i svetlosnih efekata. Pomisliće "Udaviću se, moram da pobegnem" - objasnio je Su.

Luksuzni Titanik potonuo je 15. aprila 1912. godine na svom prvom putovanju iz engleske luke Sauthempton ka Njujorku i tada je život izgubilo više od 1500 ljudi. U filmu Džejmsa Kamerona, Kejt Vinslet i Leonardo Dikaprio igrali su nesrećne ljubavnike i "Titanik" je sa 2,2 milijarde dolara drugi film sa najvećom zaradom posle "Avatara" koji je takođe režirao Kameron.

Izgradnja replike Titanika trebalo bi da počne ove godine, a u okviru parka biće i plaža, 6D bioskop i replike venecijanske crkve i evropskih zamaka.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs