kraljevski nakit

Na kraju su za smrt ipak bili krivi dijamanti, a ne kolači: Nakit Marije Antoanete rasprodat na aukciji!

Sinoć je održana aukcija kraljevskog nakita Marije Antoanete u Ženevi. Raskošni biseri i dijamanti prvi put su izneti u javnost nakon 200 godina, a svaki je našao svog kupca, po cenama višim od prvobitno procenjenih.

Zanimljivosti
Autor: ,
Na kraju su za smrt ipak bili krivi dijamanti, a ne kolači: Nakit Marije Antoanete rasprodat na aukciji!
Nakit Marije Antoanete na aukciji, Foto: profimedia

Na kraju krajeva, dijamanti su ti koji su bili okidač tragičnog kraja kraljevskog para, ne kolači.

1 / 11 Foto: profimedia

Marija Antoaneta ostala je upamćena po odgovoru na žalbe da narod nema hleba da jede - "Neka jedu kolače...", rekla je nesmotrena i rasipna kraljica.

Iako nesrećna kraljica nije bila kriva za zaveru, dijamanti jesu. Afera oko dijamantske ogrlice bila je bure baruta koje je pokrenulo revoluciju, tako da su neraskidivo povezani.

5 pravila nege Marije Antoanete: Neka možemo i danas da primenimo! (FOTO)

Scena iz filma 'Marija Antoaneta
Scena iz filma "Marija Antoaneta" sa Kirsten Danstfoto: Profimedia

Mariju Antonaetu su Francuzi uglavnom mrzeli zbog njenog austrijskog porekla, rasipnog načina života i njene ogromne privatne kolekcije nakita. A zbog jedne posebne ogrlice je možda i stradala od ruke revolucionara. Kraljica je izazvala buru protesta nakon incidenta 1785.godine, poznatog kao "afera dijamantne ogrlice" kada je optužena za pokušaj prevare kraljevskog draguljara.

Pariski draguljari Bomer i Basanž kreirali su ogrlicu vrednu 2 miliona (u današnjem novcu oko 14 miliona dolara) za prethodnicu Marije Antoanete, Madam de Bari, ljubavnicu Luja XVI. Skupljanje dijamanata i izrada ogrlice trajalo je nekoliko godina, a za to vreme Madam de Bari izgubila je političku moć i nije više mogla da platiti ogrlicu. Draguljari nisu mogli naći kupca koji bi mogao priuštitit sebi ogrlicu, pa su je pokušali prodati kraljici Mariji Antoaneti, u više navrata, ali je ona odbijala, iako je kralj želeo da joj kupi. Izgovor je bio da je ogrlica skupa i da je bolje da novac daju za opremu vojnika. Mnogi smatraju da zapravo Marija Antoaneta nije želela da nosi ogrlicu namenjenu drugoj ženi, posebno jer nije podnosila Madam de Bari!

Mrzela je rođena majka, suprug, narod: Da li je ona najokrutnija kraljica svih vremena? (FOTO)

Marija Antoaneta
Marija Antoanetafoto: Profimedia

Dvorska dama, Žana de Valoa, supruga grofa Nikolasa de la Mota, odlučila je da se dokopa ogrlice, pa je skovala plan. Poslala je pismo Kardinalu predstavljajući se kao kraljica Marija Antoaneta i tražeći da kupe ogrlicu u njeno ime. Čak je prostitutku odenula kao kraljicu i platila joj da ode na sastanak sa kardinalom i pogleda dijamantsku ogrlicu. Prostitutka je uzela dijamante i predala ih Žani de Valoa, a njen muž je povadio dijamante iz ogrlice i prodao u London. Kardinal je zahtevao da kraljica konačno i plati ogrlicu, ali Marija Antoaneta nije znala o čemu se radi. Iako je na kraju na sudu dokazana prevara Žane de Valoa, narod nikad nije poverovao kraljici. Mrzeli su je još više.

Pre početka Francuske revolucije, kraljica je naredila da se njeni dragulji pošalju u Brisel, odakle je trebalo da se vrate njenim rođacima u Austriju. Luj XVI i Maria Antoaneta pokušavali su pobjeći iz Francuske, ali uhvaćeni su i pogubljeni giljotinom 1793.godine. Dragocjeni nakit pripao je Mariji Terezi od Francuske, jedinom njihovom preživelom detetu.

Marija Tereza poklonila je nakit svojoj nećaki, vojvotkinji od Parme. U ovoj porodici nakit je brižljivo čuvan do današnjih dana. Dragulje je na prodaju dala porodica Burbon-Parma, koja potiče od plemićke porodice iz 16. veka.

Nakit koji daje poseban pečat svakoj kombinaciji: Za savršen stajling! (FOTO)

Film 'Marija Antoaneta
Film "Marija Antoaneta"foto: Profimedia

Ovo je najspektakularnija kolekcija kraljevskog nakita u savremenom dobu. Preko 100 komada nakita priča sagu o jednoj dinastiji, ali i svedoči o povezanosti najuticajnijih ljudi Evrope, vladajućih porodica Italije, Francuske, Španije i moćnog Austrogarskog carstva.

Kolekcija spaja vekove i stilove, kroz dramatičnu istoriju, pruža pogled na velike događaje koji su promenili svet, a svedoči i o političkim i ličnim trijumfima i tragedijama.

"Dodirnula sam istoriju, osetila sam nalet uzbuđenja i romantike, probavši prsten sa monogramom Marije Antoanete...", rekla je Danijela Maseti, potpredsednica evropskog ogranka aukcijske kuće Sotbi. "Ovi dragulji, biseri, rubini bili su spakovani burne noći 1791. godine, u Palati Tilerija, kada su kralj i kraljica spremali bekstvo iz Francuske. Nakit, umotan u pamuk i upakovan u drvenu kutiju, tajno je upućen u Brisel..." ispričala je Danijela o spašavanju nakita...

Koji je vaš dragi kamen: Nakit za svaki horoskopski znak!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs