Čokolada, vino, kafa i čaj sadrže antioksidante polifenole, koji sprečavaju oštećenja ćelija.
Kada se ta komponenta aktivira, ona onde štiti od gasa koji kao "otpad" proizvode ćelije. Ovaj gas može da ošteti DNK i da dovede do oksidativnog stresa, koji ubrzava starenje, prenosi Dejli Mejl.
Takođe, povezuje se i sa zapaljenjem koje onda uzrokuje kancer i degenerativne bolesti poput Alchajmera.
Saveti za dugovečnost: Živeli su preko 100 godina, ovo su njihove tajne i navike! (VIDEO)
Polifenoli sami ne mogu da pobede ovaj štetni gas, ali kada se kombinuju sa cinkom, stvaraju takozvani mega kompleks.
Stručnjaci ističu da je cink kao suplement mnogo bezbedniji od bakra ili gvožđa, odnosno može da se toleriše u većim dozama kada dovodi zglavnom samo do mučnine i eventualne promene ukusa.
Posebno savetuju da se cink konzumira uz namirnice koje sadrže polifenole, koji ima dosta, recimo, u crvenom mesu.
Ono što bi svakako trebalo da izbegavate je alkohol koji poništava efekat cinka, što znači da ako želite da pijete vino, trebalo bi da kupite bezalkoholno.
Topla čokolada kao lek: Ubacite tajni sastojak, sprečite prehladu i ublažite kašalj!