I to je moguće

Novogodišnja odluka: Raskid bez suza

Uđite u novu vezu rasterećeni. Ako vaša veza ne funkcioniše bolje je prekinuti na vreme, nego trpeti u nadi da će se nešto popraviti
Zanimljivosti
05:28h
Novogodišnja odluka: Raskid bez suza
Foto: Shutterstock

Niko od nas ne želi da u Novu godinu uđe sa lošom vezom i sa nekim ko ih ne ispunjava u svim aspektima života. Šta da radite kada shvatite da niste u stanju da održite vezu i da vas i vašeg partnera ne čeka srećna zajednička budućnost? Svi znamo koliko je teško raskinuti ili preživljavati raskid. Psiholog Sanja Bratina daje nekoliko korisnih saveta.

Uradite to lično: Nemojte zvati telefonom, slati SMS poruke ili menjati status veze na Fejsu. Pogledajte partnera u oči. Budite hrabri, jer je sada vreme za to.

Izbegavajte klišee: Fraze tipa “ti si super, ja sam kriva” i “nadam se da možemo ostati prijatelji” svi su čuli bezbroj puta. Zvuče lažno i bezosećajno i zato ih preskočite.

Bez vike i teških reči: Koliko god da ste povređeni, ne vičite, ne optužujte partnera za sve grehe ovog sveta i ne svaljujte svu krivicu na njega.

Izaberite pravo vreme:

Izbegavajte da raskidate na praznik, godišnjicu, rođendan.

Kada ste već raskinuli i rešili taj veliki "problem", nemojte da se dovedete u situaciju da ga posle bukvalno progonite. Ne idite na mesta na kojima možete da sretnete bivšeg i zaobiđite neko vreme zajedničke prijatelje, da vas ne bi obaveštavali o životu onog drugog.

Hrana nije lek za tugu zbog propale veze i izgubljenog vremena, pa joj nemojte ni pribegavati. Možda vam se čini da ćete se osećati bolje ako napravite svoje omiljeno jelo i okružite se gomilom grickalica u kojima ćete utopiti tugu, ali to nije dobar recept.

Zaboravite na pijane pozive u sred noći, u kojima ćete saopštavati bivšem sve ono što mu u toku veze niste govorili. Ne treba se zatvarati u svoja četiri zida, naprotiv, poželjno je da izađete s prijateljima.

Ne ulećite odmah u novu vezu, jer treba da prođe određeno vreme kako biste preboleli, bez obzira što ste vi prekinuli vezu. Odbolujte na miru, pa krenite u lov.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs