Obavezno pročitajte!

Izbegnite razvoj bakterija: Da li je pre mašinskog pranja potrebno isprati sudove od hrane?

Prljave sudove redovno isperemo pod mlazom vode, a tek onda ih poređamo u mašinu. Ne samo da time proces pranja postaje duži i teži, nego je to i potpuno bespotreban korak.

Zanimljivosti 14.07.2018. - 16:29h Autor: Blic Žena
Foto: Shutterstock

Savremene mašine za posuđe imaju pametan senzor koji sam odlučuje koliko treba da traje ciklus pranja i koju će temperaturu koristiti. Čak i kada uvek koristite isti ciklus, na modernoj mašini on nikada neće biti sasvim isti, u zavisnosti od posuđa.

 

U toku pretpravanja, naime, senzor snima koliko ostataka hrane otpalih sa posuđa ima u mašini.

 

Logika većine ljudi je da time što speremo ručno ostatke hrane, posuđe u svakom slučaju postaje potpuno čisto posle mašinskog pranja.

Ispostavilo se da je to potpuno pogrešno uverenje. Jer, recimo da ste isprali masne tanjire, a ostavili masnu posudu u kojoj ste kuvali ručak. Senzor u tom slučaju neće biti spreman da očisti tu masnu posudu.

Tako, ako vam se desilo, a sigurno jeste, da nakon pranja otvorite mašinu i zateknete sve posude potpuno čiste osim jedne koja kao da nije videla mašinu – sada znate zašto je to tako.

 

Osim toga što vam posuđe nije savršeno slično, pravite još jedan problem, a sve iz najbolje namere.

 

Na ovaj način se mašina brže prlja i postaje podložnija razvoju bakterija.

Dakle, savetuju proizvođači, samo uklonite sa posuđa baš, baš velike ostatke hrane i ne ispirite ništa. Umestgo toga, redovno čistite filter i sve će biti u redu.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...