Običaji pred Đurđevdan

Danas je Biljni petak: Odmah pronađite ovu biljku, ona će vam doneti veliko bogatstvo!

Važni običaji na današnji dan!

Zanimljivosti 04.05.2018. - 14:08h Autor: dnevno.rs
Foto: Shutterstock

Pravoslavni vernici u nedelju obeležavaju Đurđevdan, veliki srpski praznik za koji je vezano mnogo narodnih običaja i verovanja. Sve počinje danas, petak pred Đurđevdan! Ovaj dan je poznat kao Biljni petak, i za vas ima važan zadatak!

 

Naberite što više cveća i biljaka! Ono danas ima veliku moć...ili, tako bar narod veruje.

 

U narodu se od vajkada veruje da biljke ubrane na ovaj dan imaju izuzetna lekovita svojstva. Zato mnogi danas odlaze u šume i polja kako bi ih nabrali, a narodni travari su naročito aktivni.

 

U Šumadiji travu koja se kosi na današnji dan posebno ostavljaju i čuvaju da bude korišćena samo u posebnim slučajevima. Ona će se upotrebiti tek ako se stoka razboli, i tada će poslužiti kao lek.

 

Najlepša slavska predjela: 5 recepata za brze i lake slane torte!

foto: Shutterstock

Na današnji dan žene treba da pokose travu na najbližoj livadi i da je čuvaju preko cele godine kako bi im porodica bila zdrava i uspešna. Iz istog razloga, u nekim krajevima Srbije se bere maslačak, a prave se i venci od bilja koji se suše napolju i tek onda unose u kuću.

 

U istočnoj Srbiji je rasprostranjen običaj da pre zore, po rosi, devojke odlaze u prirodu, umivaju se na izvoru, a potom beru biljke i korenje koji se kasnije tokom godine koriste za lečenje i spravljanje magijskih napitaka i afrodizijaka.

 

"Recept" za bogatstvo

 

Narod veruje da kukurek ubran na današnji dan ima naročito veliku moć i da pomaže u sticanju bogatstva. Zato su se od njega nekada pravili venci koji su stavljani ovcama oko vrata, ali je ovaj običaj danas mnogo 'osavremenjen'.

 

10 recepata za najlepše sitne kolače: Brza i laka priprema, veličanstven ukus! (FOTO)

foto: Shutterstock

Potrebno je da uberete kukurek, a onda ga ispresujete u knjizi, udžbeniku ili čak i pod tastaturom. Ovi predmeti simbolizuju alatke koje pomažu u sticanju materijalnog bogatstva.

 

Tokom večeri, treba ponovo otići na mesto gde je ubrana ova biljka, zapaliti vatru i čekati ponoć. Tada se, priča narod u istočnoj Srbiji, na nebu pojavi kratka blješteća svetlost koja svakoga ko je vidi učini bogatim.

 

Ipak, ako rešite da se upustite u sakupljanje ove biljke, obavezno na mesto odakle je iščupate stavite parče hleba. Tako ćete, veruje se, zemlji "platiti" za ono što ste iz nje uzeli.

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...