SVAKI VERNIK TREBA DA ZNA

Uskršnji običaji i rituali: Evo šta treba da radite za najveći hrišćanski praznik!

Praznik kom se istovremeno raduju i odrasli i deca veže se za mnogobrojne običaje.

Zanimljivosti
Autor:
Uskršnji običaji i rituali: Evo šta treba da radite za najveći hrišćanski praznik!
Foto: Shutterstock

U hrišćanskom svetu Vaskrs je najveći praznik. Uvek pada u nedelju, a za njega se vežu mnogi običaji i rituali.

Od mesta do mesta variraju običaji, a ovo su neki kojih biste se trebali pridržavati:

Za Uskrs valja ustati rano ujutru, a ne otići na spavanje pre ponoći. Ukoliko bi se otišlo na spavanje pre ponoći, to bi značilo da će do narednog Uskrsa osoba da bude pospana i nesklona poslu;

Ujutru se valja umiti vodom u kojoj je potopljen dren, zdravac, bosiljak i crveno vaskršnje jaje;

Decu valja dotaći crvenim jajetom – da budu crvena i zdrava tokom godine;

Posle posta, prvo se treba omrsiti vaskršnjim jajetom;

Korpica od makarona: Dekoracija za Vaskrs na kojoj će vam svi pozavideti! (FOTO)

foto: Profimedia

Na Uskrs, rano ujutru ljudi su odlazili u crkve na jutrenje (u Rusiji je bio običaj da ako se neko uspava i ne dođe na jutrenje u crkvu, idu po njega, polivaju ga vodom, ili ga bacaju u reku. U 17. veku, Sinod Ruske crkve je posebnim ukazom zabranio sprovođenje ovog običaja, koji je dovodio i do smrtnih stradanja ljudi). Posle ručka ljudi su se okupljali kod Crkve, a ako u selu nema crkve, pod zapis (sveto drvo);

U nekim selima južnog Banata, Bačke i Srema, po ulicama gde je prolazila litija palili su vatre ili sveće u prozorima. Vatre za Uskrs su obavezno paljene kod katolika;

Ako Uskrs padne pre Đurđevdana nije se jelo jagnjeće meso;

Za Uskrs se mese posebni hlebovi. U istočnoj Srbiji i nekim delovima Vojvodine peku se lepinje sa umetnutim celim jajetom (kovržanjak), koje su međusobno razmenjuju sa prijateljima;

Kako da skuvate jaja, a da vam ne popucaju: Obavezne cake za Vaskrs!

foto: Profimedia

Na dan Uskrsa jaja i slatkiši se kriju po dvorištu i kući, pa deca traže skrivene darove;

Na dan Uskrsa neizostavno je i kucanje ili tucanje jajima. Jaja se najpre tucaju vrh u vrh, a posle šotku u šotku. Onaj ko razbije tuđe jaje uzima ga za sebe. Inače, u Banatu uskršnja jaja nisu davana pastirima (ovčarima, svinjarima) da ne bi stoka bolovala u toku godine.

(Stil.kurir.rs)

Stari recept za uskršnje medenjake: Ukrasite prazničnu trpezu ukusnim kolačima! (RECEPT)

foto: Shutterstok
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs