JEZIVO

Izujte se odmah: Posle ovog saznanja vam nikad neće pasti na pamet da uđete obuveni u kuću!

Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a onda ulazimo u svoj topli dom.

Zanimljivosti
10:54h Autor:
Izujte se odmah: Posle ovog saznanja vam nikad neće pasti na pamet da uđete obuveni u kuću!
Foto: Shutterstock

Ukoliko nemate naviku da se izuvate kada ulazite u kuću, stvarate jezive probleme za vaše zdravlje. Te navike se morate što pre rešiti!

Naime, na ovaj način unosite mnogo više bakterija i prljavštine opasne po zdravlje, nego što ste ikad mogli da zamislite.

Studija Univerziteta u Arizoni je pronašla čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 procenata cipela.

Na 27 odsto cipela pronađena je bakterija "Escherichia coli" i još sedam vrsta bakterija, uključujući i "Klebsiellu pneumoniaeu" koja može izazvati infekciju mokraćovoda, ali i bakteriju "Serratiu ficariu" koja izaziva infekciju disajnih puteva.

Oterajte nesreću i bolest: Amajlija koju valja nositi tokom marta! (FOTO)

foto: Shutterstock

"Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Ešerihije koli. Na površini manjoj od 0,1 metar kvadratni u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 miliona bakterija, dok je na istoj površini poklopca WC šolje pronađeno je "samo" 50 bakterija", upozorava mikrobiolog Keli Rejnolds, profesor na Univerzitetu u Arizoni.

Kada je reč o prenošenju bakterija s cipela na podove u toplom domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama možete da prenesete od 90 do 99 procenata bakterija.

Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39 posto cipela nalazi bakterija "Clostridium difficile", otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebali da izujete cipele. Ukoliko je moguće, cipele, odnosno patike perite u mašini za pranje veša i to deterdžentom jer se na taj način, broj bakterija može smanjiti za 90 procenata. Takođe, podove i tepihe čistite sredstvima za dezinfekciju poput parnog perača.

Hrana koja uništava vaš mozak: Svakodnevno je konzumirate i rizikujete Alchajmerovu bolest!

foto: Shutterstock
Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs