probajte

Skida kamenac i čisti tepsije: 8 stvari koje možete da očistite omekšivačem za veš!

Evo kako možete još da ga upotrebite osim za pranje veša

Enterijer
18:34h Autor:
Skida kamenac i čisti tepsije: 8 stvari koje možete da očistite omekšivačem za veš!
Foto: Profimedia

Omekšivač za veš ima skoro svaka kuća, ali evo kako možete još da ga upotrebite osim za pranje veša!

Uklanjanje starih tapeta

Pomoću omekšivača, stare tapete možete skinuti sa zidova bez poteškoća. Rastvorite jedan puni čep tečnog omekšivača u jedan litar vode i nanesite ovaj rastvor na zidove pomoću sunđera. Sačekajte 20 minuta da tapete upiju rastvor, a potom ih sastružite sa zidova. Ukoliko tapete imaju površinski vodootporni sloj, pre nego što nanesete rastvor sa omekšivačem, uzmite žičanu četku i njome napravite ogrebotine po tapetama.

Mnogo dobri trikovi za čišćenje tepiha, kupatila i kuhinje: Iskusne žene znaju!

foto: Shutterstock

Uklanjanje tragova spreja za kosu

Kada često nanosite sprej za oblikovanje frizure, tragovi spreja završe na zidovima i kupatilskom nameštaju. Nakon nekog vremena, tragovi spreja se osuše i nakupe, i teško ih je skinuti. Da biste rešili ovaj problem, samo napravite rastvor od omekšivača i vode u razmeri 1:2. Dobro promešajte rastvor, sipajte ga u bocu sa raspršivačem, naprskate zaprljanu površinu i ispolirajte suvom tkaninom.

Smanjenje naelektrisanja na tepihu

Da biste sprečili da dolazi do pojave statičkog naelektrisanja prilikom hodanja po tepihu, naprskajte tepih rastvorom sa omekšivačem. Dodajte jedan puni čep omekšivača u 2,5 l vode, sipajte rastvor u bocu sa raspršivačem i blago poprskajte tepih. Ne smete da natopite tepih rastvorom, to može da ga ošteti. Tepih naprskajte uveče da bi tokom noći mogao da se osuši. Dejstvo rastvora će trajati nekoliko nedelja.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs