Stručnjaci i lekari su saglasni

Dobra vest pred praznike: Razlozi zašto je alkohol dobar za zdravlje!

Bitno je zapamtiti da svi benefiti od alkohola dolaze isključivo uz umerenu konzumaciju

Zanimljivosti
Autor:
Dobra vest pred praznike: Razlozi zašto je alkohol dobar za zdravlje!
Foto: Profimedia

Svakodnevno se može pročitati kako alkohol nije dobar za zdravlje, pa iz tog razloga su stručnjaci odlučili da naprave jednu "pozitivniu listu" - jer mnogi, vole svoju čašu vina na dnevnoj bazi ili pak nekoliko više džin tonika vikendom.

Pa tako, stručnjaci i lekari su saglasni da:

Alkohol donekle pozitivno deluje na srce

Crno vino je dobro za srce! Antioksidansi iz vina snižavaju holesterol, i to onaj loši kog želite što manje u svom telu. Istraživanja su pokazala da ovi antioksidansi čak mogu da smire telo nakon stanja upale i tako smanje rizike vezane za srčane bolesti. U stvari, povremeno ispijanje bilo kog alkohola se pokazalo kao dobra opcija protiv začepljenja krvnih sudova.

Smanjuje rizik od bolesti

Iako najviše pohvala za zdravlje dobija crno vino, ima dokaza da i druge vrste alkohol imaju neke benefite. Dakle, ispijanje čaše bilo kog alkohola dnevno u stvari može vašem telu učiniti dobro - i to smanjiti rizik od moždanog udara, dijabetesa, impotencije ili čak i obične prehlade.

Ovo su razlozi zbog kojih valja povremeno piti alkohol

foto: Profimedia

Produžuje život

Čaša alkohola dnevno, pokazalo se u pojedinim istraživanjima, može produžiti život - tačnije, smanjuje rizik od smrti za čak 18 posto! Tu čašu alkohola najbolje bi bilo popiti za vreme ručka, svakako da je vino najbolji izbor.

Podstiče vaš mozak

Istraživanja su pokazala kako alkohol može popraviti rad mozga. U teoriji, male količine alkohola unose dozu "stresa" u telo i ćelije, što može pomoći mozgu da se bolje adaptira u stresnim situacijama, koje mogu dovesti do bolesti poput demencije ili Alchajmera.

Međutim, bitno je zapamtiti da svi benefiti od alkohola dolaze isključivo uz umerenu konzumaciju.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs