vrtoglava cifra

Zvanično najskuplja u istoriji: Prodata slika Leonarda da Vinčija! (FOTO)

Slika je prethodno bila u vlasništvu jednog ruskog milijardera, a novi vlasnik je, očekivano, želeo da ostane anoniman

Zanimljivosti 18.11.2017. - 20:00h Autor: buro247.hr
Foto: Profimedia

Danas se više niko ne čudi kada neko umetničko delo na aukcijama postigne višemilionsku cifru. Razumeli neki to ili ne, činjenica je postoje mnogi koji ne pitaju za cenu kad je u pitanju posedovanje unikatnih slika, statua ili fotografija.

 

Ipak, vest koja je upravo stigla iz Njujorka nije mogla proći nezapaženo. Naime, slika "Salvator Mundi", neponovljivog Leonarda da Vinčija, prodata je na aukciji za rekordnih 450 miliona dolara! Ovaj podatak posebno iznenađuje kad se uzme u obzir da su se svojevremeno vodile velike polemike oko toga radi li se o autentičnom delu.

 

Bio je princ propalica: Odrekao se bogate porodice, vodio skandalozni život, umro u bedi!

foto: Profimedia

Početna cena je iznosila 100 miliona dolara, ponude su se neko vreme vrtele oko iznosa od dvestotinak miliona dolara, da bi u nekom trenutku bilo ponuđeno 400, a konačno i 450. Slika je prethodno bila u vlasništvu jednog ruskog milijardera, a novi vlasnik je, očekivano, želeo da ostane anoniman. Pre ovog rekorda, najskuplja slika je bila "Les Femmes d'Alger", delo Pabla Pikasa, koja je dostigla cenu od gotovo 180 miliona dolara.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...