Pročitajte pažljivo

Osnovna pravila bontona koja su mnogi Srbi zaboravili: Ne brukajte se!

Na punih 18 stranica, zaposlenima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja predočena su nova pravila ponašanja

Zanimljivosti
16:42h Autor:
Foto: Shutterstock

U srpskom Ministarstvu za rad donet je novi kodeks ponašanja za zaposlene, koji bi morao biti svima poznat! Evo kako svaki čovek treba da se ponaša za stolom, dok jede, kad se pozdravlja i kako treba da budee obučen na radnom mestu!

"Jede se zatvorenih usta, zabranjeno je mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati, a odeća mora da bude čista, uredna i ispeglana", neke su od smernica koje je propisalo Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, ne želeći da bilo šta prepusti sučaju kada je reč o ponašanju i ophođenju svojih zaposlenih.

 

Kako navode u ovom Ministarstvu, Protokol o ponašanju, koji je stupio na snagu 15. novembra 2017 godine, zapravo reguliše pravila ponašanja koja se ne nalaze u postojećim pravilima i propisima.

 

"Protokol ne predviđa sankcije ukoliko se ne postupa po pravilima iz njega, ali kršenje pojedinih odredbi može predstavljati povredu radne dužnosti iz radnog odnosa", navode u Ministarstvu.

 

U tekstu Protokola, između ostalog, piše da su zaposleni dužni da na radnom mestu budu prikladno odeveni, da svojim načinom oblačenja ne narušavaju ugled državnog organa, niti izražavaju svoju političku, versku ili drugu pripadnost. Detaljno je napisano i kako se treba ponašati za stolom.

Neka od pravila koja se navode u tekstu Protokola - laktove ne treba držati na stolu, već priljubljene uz telo. Piše i da je nepristojno "mirisati postavljeno jelo, mljackati, srkati ili podrigivati".

 

Bonton za stolom: Ostavite utisak prave dame!

foto: Shutterstock

"Treba jesti zatvorenih usta, ne pričati sa zalogajem u ustima i gestikulirati rukama. Umaci od mesa, paprikaš i slično nikako se ne smeju kupiti komadima hleba u ruci, niti hlebom nabodenim na viljušku", piše u Protokolu, gde se navodi ako ako nekome ne prija jelo, to ne bi trebalo da komentariše, već da ga samo ostavi na tanjiru "uz spretan izgovor".

 

Čačkalice ne bi trebalo iznositi na sto, jer čačkanje zuba nije pristojno, a ako se to ipak radi, čačkalicu bi jednom rukom trebalo zakloniti. Ukoliko je pušenje dozvoljeno, onda bi pušači trebalo da pitaju nepušače da li će im dim smetati.

 

Kako se navodi, mlađi bi sa poštovanjem trebalo da se obraćaju starijima, a muškarci uvek prvi pozdravljaju ženu. Osim ako nije veoma stara, starija osoba pruža ruku mlađoj, a isto važi i za rukovodioca na višoj funkciji.

 

Naznačeno je i da je prilikom pozdravljanja nepristojno držati ruku u džepu, a u dokumentu piše i da prilikom izlaska iz lifta treba sačekati da svi iz njega izađu, kao i da se prednost pri ulasku daje damama, starijim osobama, maloj deci i osobama sa invaliditetom.

 

"U tradiciji nekih muslimanskih zemalja je da se ne rukuju sa ženama jer je za njih to velika uvreda, već je pozdrav blag naklon glavom, dok muškarci prilikom pozdrava stavljaju ruku na srce", piše u Protokolu.

 

Ovako je rusko plemstvo vaspitavalo decu: 8 zakona koji stvaraju dobre, ali jake ličnosti!

foto: Shutterstock

"Na sastancima zaposleni su dužni da ili isključe mobilne telefone ili smanje zvuk zvona.

 

Odgovaranje na pozive u ovim prilikama smatra se neučtivim i nekulturnim", navodi se u tekstu.

 

"Predsednik države oslovljava se sa "gospodine predsedniče", dok je njegova

supruga "gospođa". Na isti način (u zavisnosti od pola) se oslovljavaju predsednik vlade i Skupštine Srbije. Monarh se oslovljava sa "vaše veličanstvo", a njegova supruga "veličanstvo", do princu treba reći "vaše visočanstvo".

 

Ministri se oslovljavaju sa "gospodine" ili "gospođo ministre", dok su svi ostali ispod njih samo "gospodin" ili "gospođa".

 

Sa "preosvećeni" treba se obraćati vladiki (episkopu), sa "oče" ili "oče igumane" igumanu, "vaša eminencijo" koristi se u obraćanju nadbiskupu. Župnik je u ophođenju "velečasni", reisul-ulema je "muftija", a imam "efendija".

 

Preporuka je da se u zvaničkoj komunikaciji koriste sve ove titule, dok se u neformalnom razgovoru posle dužeg poznavanja može preći sa "vi" na "ti".

 

Bonton za mališane: Maniri koje deca treba da usvoje od malih nogu!

foto: Kurir / Aleksandar Jovanović

Upravo ovako treba da izgleda garderoba koju na radnom mestu nose zaposleni, ali je važno i da ona bude primerena prilici - treba voditi računa o tome da postoji razlika između dnevnog i večernjeg odevanja, kao i odeće za posebne prilike.

 

Takođe, propisano je da cipele moraju da budu zatvorenih prstiju, da su suknje koje nose dame do ili malo ispod kolena, kao i da bi trebalo da imaju pristojno dekoltirane bluze sa pokrivenim ramenima.

 

Prostorije u kojima se odvijaju razgovori moraju da budu pažljivo odabrane i dekorisane. To zapravo znači da ta dekoracija treba da bude svedena, kako ne bi okupirala pažnju sagovornika."

 

Ovaj interni dokument od čak 18 strana u velikoj meri bavi se i tehničkim i protokolarnim detaljima, od toga kako se postavljaju zastave, ko kako sedi na sastancima, kako izgleda doček inostranih gostiju, kada se i kako razmenjuju pokloni...

 

Osim ovog, Ministarstvo je donelo i direktivu u kojoj se detaljno uređuje komunikacija sa javnošću.

 

(Tanjug / Lana Gedošević)

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs