Obavezno pročitajte

Cipele patrijarha Pavla: Nosio ih je 30 godina, bile su dokaz njegove dobrote i krile jednu veliku tajnu!

Na današnji dan 2009. godine u Beogradu je preminuo 44. vrhovni poglavar Srpske pravoslavne crkve, patrijarh Pavle. Voleli su ga vernici širom Balkana, a poštovali čak i oni koji nisu religiozni. Sa druge strane, on im je uzvraćao dobrotom i blagošću za koju će oni koji su imali prilike da ga upoznaju reći da je bila "nebeska". Iza njega ostale su mnogobrojne anegdote, a ovo je jedna od njih...

Zanimljivosti
18:38h Autor:
Patrijarh Pavle, Foto: Kurir / Dado Đilas

Pokojni patrijarh Pavle bio je nadaleko poznat po svojoj skromnosti. Nije voleo povlastice ni skupe poklone, koristio je gradski prevoz i uvek sam vodio računa o svojoj odeći. Naročito je interesantna bila priča koju i dalje možete čuti od sveštenika i monaha koji su ga poznavali o cipelama patrijarha Pavla.

 

Mudrosti kojima nas je naučio patrijarh Pavle: Kada bi se svi držali ljubavi, ova zemlja bi bila raj

 

Naime, iako je nosio skromnu odeću, patrijarh Pavle je uvek imao lepe cipele - lake, udobne i besprekorno čiste. Njima je "tabanao uzduž i popreko" po Beogradu čak i kada je zašao u neke ozbiljne životne godine, a prestoničani će vam reći da je znao i da potrči, naročito kada je trebalo da sustigne tramvaj. Nosio ih je 30 godina!

 

Jednom prilikom, neko je patrijarha pitao za njegove neobične cipele.

 

– Jeste, udobne su, mogu u njima dugo da pešačim – rekao je.

 

– Gde ste ih kupili?

 

– Eh, kupio! – odmahnuo rukom patrijarh Pavle kao da time stavlja tačku na razgovor.

 

Amanet koji nam je ostavio patrijarh Pavle: Molite se za neprijatelje jer ne znaju šta rade!

 

Kasnije su ljudi bliski poglavaru srpske crkve otkrili istinu o ovom neobičnom komadu kože. Reč je zapravo bila o ženskim čizmama - patrijarh ih je pronašao bačene blizu kuće svoje sestre i, videvši da su stare, ali očuvane, pokupio. Nakon toga je, u svojoj maloj radionici, od njih napravio cipele za sebe.

 

Malo ko ovo zna, ali patrijarh Pavle je bio već obućar i često je popravljao, ali i pravio cipele za sebe. Priča kaže da ga je zanatu naučio neki obućar u blizini Patrijaršije, ali ima i onih koji tvrde da je veštinu stekao u manastiru.

 

Kako bilo, znao je da popravlja i pravi obuću, a nakon toga, štedljiv kakav je bio, smatrao je da nema potrebe da više kupuje cipele i tako crkvi "pravi štetu".

 

Navike zbog kojih je patrijarh Pavle bio omiljen Srbima: Njegova skromnost je neponovljiva!

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs