Obavezno pročitajte

Kako da rešite svaki problem u životu: Najuspešniji ljudi koriste Ajnštajnovu metodu!

Ako bih imao jedan sat da rešim problem, proveo bih 55 minuta razmišljajući o problemu i 5 minuta razmišljajući o rešenju

Zanimljivosti 16.10.2017. - 15:25h Autor: bizlife.rs
Albert Ajnštajn, Foto: Profimedia

Albert Ajnštajn 

 

Život svakog odraslog čoveka ispunjen je preprekama koje bi trebalo da služe da nam ojačaju volju, odlučnost i analitičko mišljenje.

 

Svaka nevolja uči nas nečemu. Zato bi trebalo pre nego što krenemo da rešavamo problem, da se vratimo korak nazad i pogledamo širu sliku.

 

Razumevanje poteškoća i izazova je ključno rešenje. Na kraju krajeva, to je bio Ajnštajnov moto!

 

Jedino čega se u životu treba stideti: Mudrost Lava Tolstoja za sva vremena!

 

Sajt Litemind nudi neke savete da nađete izlaz iz zamršene situacije.

 

Redefinišite problem

 

Kada je vrhunski menadžer Tojote  tražio od svojih podređenih da nađu načine da povećaju produktivnost na poslu, zauzvrat je dobio samo tišinu. Onda je promenio definiciju zadatka, i zvučalo je više ovako: „Nađite načine da vaš način bude manje naporan.“ Usledila je poplava zanimljivih predloga. Ovo dokazuje da izbor pravih reči uvek igra važnu ulogu u rešavanju problema.

 

Kada ste suočeni sa teškim zadatkom, budite sigurni da ste ga dobro formulisali.

 

Ajnštajnov tajni recept: Ovako je genijalac rešavao sve probleme u životu!

foto: Profimedia

Zauzmite „ptičju“ perspektivu


Svaka poteškoća predstavlja mali deo nečeg većeg. Kao što možemo da pristupimo problemu sa različitih strana, tako možemo da ih delimo i po „težini“. Ako osećate da se davite u detaljima, gubite vidik sa glavnog problema, probajte da se izdignete, i zauzmete položaj sa kog najbolje vidite zadatak.

 

Razmišljajte o načinima na koje bi situacija mogla da se razvija
Pre nego što pristupite rešavanju problema, uverite se da ste razmislili o mogućnostima – na koje sve načine bi situacija mogla da se razvija. Pokušajte da predvidite različite ishode svojih akcija što dalje stvara odlične šanse za pronalaženje novih i sveobuhvatnih rešenja.

 

Koristite maksimalno efektivan jezik

– Stvorite pozitivne motivacije


Afirmativne rečenice imaju veću motivacionu moć i pomažu vizualizaciju za pronalaženje rešenja. Postoji stvarna razlika između primera kada neko kaže „Ja ću ostaviti pušenje“ i „Ja ću produžiti svoj život“.

 

– Formulišite problem kao pitanje


Ljudski mozak je sklon zagonetkama. Kada je „zagolican“ interesantnim pitanjem, naš mozak je u stalnoj potrazi za odgovorom čak i kada nismo svesni toga.

 

– Neka problem deluje fascinatno


Probajte da se oraspoložite kada formulišete problem. Uverite se da je zadatak zvuči primamljivo. To se može videti i na primeru – Jedno je reći: „Napraviću svoj blog,“ a sasvim nešto drugo „Inspirisati čitaoce da žive srećan (zdrav) život.“

 

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs

Razmena sadržaja

Inicijalizacija u toku...