pronađite najbolje rešenje

Prašak, tečni ili kapsule: Koji detardžent je najbolje rešenje?

Današnje tržište deterdženata za pranje veša bogato je ponudom različitih proizvođača, namena i mirisa. Više nije reč samo o otklanjanju mrlja, već i o osvežavanju boje kao i očuvanju tkanina. Ali svi oni se mogu podeliti u 3 glavne grupe – deterdžent u prašku, kapsulama i tečni deterdžent

Zanimljivosti
14:55h Autor:
Prašak, tečni ili kapsule: Koji detardžent je najbolje rešenje?
Foto: Profimedia

Svaki deterdžent deluje na način da otapa nečistoću koju pri tome veže na sebe i uz pomoć vode je otklanja s veša. Ali različite vrste deterdženata imaju drugačije prioritete među kojima su najvažniji uklanjanje tvrdokornih mrlja, čuvanje boje i praktičnost.

1.Prašak za pranje veša

Iako ovakav deteržent za veš nije "moderan" kao druge dve vrste deterženata, još uvek dominira tržištem. Posebno mu se veruje prilikom jako zaprljanog veša te mu se efikasnost ne smanjuje niti kod pola napunjene veš mašine. Pogodniji je za tvrdu vodu od tekućeg deterdženta, a i sadrži aktivatore belila koji se ne mogu koristiti u tečnoj verziji.

Da vam se veš mašina nikada ne pokvari: Svaka 3 meseca treba uraditi ovo!

foto: Profimedia

2. Tečni detardžent

Sve veći broj brendova tečnog deterdženta u pakovanju nudi i apalikator za deterdženta na mrlju, ukazujući tako da su odlični saveznici za ciljano uklanjanje mrlja.

Mnogi ga biraju kada žele "osvežiti" odeću, oprati crni veš ili ono naglašenih boja za koje su namenjeni specijalizovani tečni deterdženti. Većina tečnih deterdženata za beli veš su plave boje zbog plavog pigmenta zaslužnog za beliji izgled tkanine. Ali, upravo zbog sastojka koji čuvaju boju u tkanini često se "gubi" na mirisu. Mnogi kao nedostatak ovog oblika deterdženta ističu neekološku plastičnu ambalažu.

3. Detardžent u obliku kapsula

Deterdžent u obliku otapajućih kapsula omogućava konzistentnost prilikom doziranja, tako da se ne može dogoditi da stavite premalo ili previše deterdženta. Najveća mana ovih mekanih jastučića privlačnih boja je to što su privlačni najmlađima koji ih mogu zameniti za slatkiše. Tako da ukoliko imate znatiželjnog mališana, ovaj deterdžent svakako držite van njegovog dometa. Kako bi kapsula bila što učinkovitije stavite ih u bubanj pre nego što ga napunite vešom. Na taj će se način pravilno otopiti i neće postojati mogućnost ostavljanja belih mrlja po odeći. Jedna kapsula je po pravilu dovoljna za napunjen bubanj.

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs