Probajte

Dvostruko poboljšava memoriju: Najstariji trik na svetu!

Metod koji se koristi još od antičkih vremena

Zanimljivosti
15:09h Autor:
Dvostruko poboljšava memoriju: Najstariji trik na svetu!
Foto: Shutterstock

Neki ljudi imaju odlično pamćenje, dok drugi ne mogu da zapamte ni pet stvari koje treba da kupe u prodavnici, bez spiska i podsećanja.

Ako spadate u većinu - ove druge - na pravom ste mestu!

Naime, nedavna studija objavljena u stručnom magazinu Neuron, otkriva kako da to popravimo!

Tim sa medicinskog fakulteta u Holandiji, na čelu sa profesorom kognitivne neuronauke Martinom Dreslerom, sproveo je studiju u kojoj je istraživao mozak 23 osobe koje potvrđeno imaju najbolju memoriju na svetu. Kontrolna grupa činio je skup od 23 osobe sličnih godina, zdravstvenog stanja i inteligencije, sa prosečnom memorijom.

Prilikom istraživanja, merili su razlike u jačini komunikacije između regija mozga pomoću magnetne rezonance, a koristili su i strukturalnu magnetnu rezonancu da bi izmerili razlike u veličini.

U anatomiji mozga nije bilo razlike, odnosno, ispitanici sa odličnom memorijom nemaju veći mozak od osoba čije je pamćenje prosečno. Ali, zapažene su razlike u šablonima povezivanja - kod najboljih je bilo je i do 2.500 različitih veza u mozgu!

Kako je Nikola Tesla trenirao mozak: Tri navike koje svako može da usvoji!

foto: Shutterstock

Svaki od ispitanika sa odličnom memorijom zapravo je dobio ovu titulu zbog "treniranja" mozga takozvanim mnemoničkim strategijama, a naročito "loci metodom". Loci metoda predstavlja mentalno povezivanje sa određenim fizičkim lokacijama. Metod se oslanja na zapamćene prostorne odnose za grupisanje i utvrđivanje podataka. Ovu metodu koristili su još antički Grci i Rimljani.

Drugi deo istraživanja uključivao je različite grupe subjekata - 51 osobu sličnu osobama sa odličnim pamćenjem iz prvog dela, ali sa tipičnim sposobnostima mozga, koji nisu radili nikakve "vežbe" za mozak ranije. Bili su podeljeni u 3 grupe - dve su vežbale, a treća nije.

"Trenirali smo ih loci metodom šest nedelja, 30 minuta dnevno. Nakon vežbi, pokazali su mnogo veću sposobnost memorije", otkrio je dr Dresler. Ono što je najvažnije, treningom se povećala i povezanost između regija mozga. Još veći rezultati zabeleženi su nakon puna dva meseca.

"Loci metoda se pokazala kao odlična za popravljanje memorije, kako za svakodnevne stvari poput spiska za kupovinu, tako i za pamćenje gomile stručnih informacija", zaključio je profesor Dresler i preporučio da pamtite stvari ili prema prvim slovima ili prema slici koja vas na njih asocira.

(Stil.kurir.rs)

Pratite Stil magazin na facebook:
https://www.facebook.com/Stil.kurir.rs